Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2021

Σφηνάκια: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ακτοπλοΐα, 30ετές ΟΕΔ και αποτίμηση των POS

Σφηνάκια: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ακτοπλοΐα, 30ετές ΟΕΔ και αποτίμηση των POS

MOTOR OIL: Διάρκειας επτά ετών και σταθερού επιτοκίου (μεταξύ του 1,9% και του 2,3%) θα είναι το εταιρικό ομόλογο που θα εκδώσει η Motor Oil μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται 19 Μαρτίου.

Στα αξιοσημείωτα όμως της έκδοσης συγκαταλέγεται το ότι η εκδότρια εταιρεία έχει το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου μετά την πάροδο του τρίτου έτους. Έτσι, αν η πρόωρη αποπληρωμή αποφασιστεί:

  • Στη λήξη του 7ου ή του 8ου εξαμήνου, οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν πέρα από το «100» και premium που αντιστοιχεί στους τόκους ενός έτους (δύο εξαμήνων).
  • Στη λήξη του 9ου ή του 10ου εξαμήνου, οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν πέρα από το «100» και premium που αντιστοιχεί στο 60% των τόκων ενός έτους.
  • Στη λήξη του 11ου ή του 12ου εξαμήνου, οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν πέρα από το «100» και premium που αντιστοιχεί στο 30% των τόκων ενός έτους.
  • Στη λήξη του 13ου εξαμήνου, οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν μόνο το «100» χωρίς να δικαιούνται οποιοδήποτε premium.

 

ΔΕH: Μεικτές είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ξαφνική ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής για την εκκίνηση της διαδικασίας έρευνας για το ενδεχόμενο καταχρηστικής συμπεριφοράς από τη ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανό αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση αιφνιδίασε καθώς η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 2017 και η απορία πηγών κοντά στη ΔΕH είναι πως τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ είχε η Κομισιόν όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την τότε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία της έρευνας. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η έρευνα θα κρατήσει για χρόνια και μέχρι την έκβασή της, η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει μετασχηματιστεί, με τη ΔEΗ να μην έχει στην κατοχή της τον λιγνίτη αλλά και να διατηρεί πλέον πολύ μικρότερο μερίδιο στην αγορά.

Άλλοι παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η απόφαση να ελήφθη εξαιτίας της μη αναμενόμενης θερμής υποδοχής από την αγορά του μηχανισμού για την πώληση προϊόντων λιγνιτικής ενέργειας. Κατά τους ίδιους κύκλους, οι όροι που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση προκάλεσαν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα, η Κομισιόν να επιδιώκει την άσκηση πίεσης σε ΔEΗ και κυβέρνηση.

Δεν λείπουν, τέλος, και αυτοί που υποστηρίζουν ότι εκτός από τον λιγνίτη εξετάζεται και το μονοπώλιο της επιχείρησης στην υδροηλεκτρική παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, θα περάσει καιρός για να μάθουμε…

 

POS: Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις περί πώλησης της δραστηριότητας των POS της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 300 εκατ. ευρώ, ορισμένοι πήραν τα κομπιουτεράκια και προσπάθησαν να βγάλουν συμπεράσματα για την…. αποτίμηση της εισηγμένης Quest Holdings! Και αυτό γιατί η Cardlink (θυγατρική της Quest Holdings) εξυπηρετεί τα POS των τραπεζών Alpha και Eurobank, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τον αντίστοιχο της Πειραιώς.

Αναρωτήθηκαν, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν τα POS της Πειραιώς να αποτιμώνται 300 εκατ. ευρώ και ολόκληρη η Quest (η Cardlink αποτελεί μία από τις θυγατρικές της) μόλις 411 εκατ. ευρώ, με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της στο ταμπλό του ΧΑ;

Ωστόσο, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Η Cardlink αποτελεί τον «εργολάβο» (acquirer) των δύο τραπεζών στο κομμάτι των POS και έτσι οι προμήθειες ανά πελάτη είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που θα καρπώνεται ο νέος ιδιοκτήτης των POS της Πειραιώς, ο οποίος άλλωστε θα έχει και τον έλεγχο του πελατολογίου.

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Μια ακόμη επιστολή έλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Άγγελος Καρακώστας από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη.

Η επιστολή του κ. Σακέλλη υπενθυμίζει στον κ. Καρακώστα παλαιότερη επιστολή του Συνδέσμου με την οποία ζητά να γίνει δεκτός εκπρόσωπός του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ ως μέλος με δικαίωμα λόγου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

Ο ΣΕΕΝ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή εκπροσώπου του στην ΕΛΙΜΕ «θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων για τη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών».

Μπορεί μέχρι στιγμής ο κ. Καρακώστας να μην έχει απαντήσει στην επιστολή Σακέλλη, όπως και στην προηγούμενη, όμως αυτή τη φορά και άλλοι εκπρόσωποι λιμανιών θέλουν τους ακτοπλόους στο ΔΣ της ΕΛΙΜΕ.

Εκτιμούν ότι οι ακτοπλόοι, ως χρήστες των λιμανιών, μπορούν και πρέπει να έχουν λόγο για τη λειτουργία τους.


ΟΜΟΛΟΓΑ: Δυο φορές όλες κι όλες έχει βγει στις αγορές η Ελλάδα με 30ετές ομόλογο μέχρι σήμερα. Το 2005 και το 2007, με νέες εκδόσεις τις οποίες ακολούθησαν ισάριθμες επανεκδόσεις. Το 2007 μάλιστα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας είχε βάλει στόχο την έκδοση 50ετούς ομολόγου.

Τότε, η Ελλάδα είχε αξιολόγηση Α και ΑΑ (άσχετα εάν στη συνέχεια χάθηκαν και οι επενδυτικές βαθμίδες και η πρόσβαση στις αγορές) και οι εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί «πετυχημένες». Με αποδόσεις 4,5% και 5% οι προσφορές «χτυπούσαν» κόκκινο με 30 δισ. ευρώ.

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα δεν έχει, αλλά υπάρχει η «ομπρέλα» της ΕΚΤ, η οποία ανοίγει τον δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η επικείμενη έκδοση 30ετούς ομολόγου θεωρείται «στοίχημα».

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρελούδιο για την αγορά του πρόσθετου ποσοστού από τον Γιώργο Περιστέρη είναι προφανώς οι πωλήσεις, εκ μέρους του, μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έναντι 28 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά του. Η αγορά περιμένει ότι τα πακέτα που θα αποκτήσει ο κ. Περιστέρης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι με σημαντικό premium, στα 11,2 ευρώ, τιμή στην οποία απέκτησε προ ημερών μετοχές και η Latsco.

Σημειωτέον ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 38% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ η πλευρά Περιστέρη ήλεγχε πριν τη χθεσινή πωληση περί το 20%. Κατά συνέπεια, από πλευράς ελέγχου, η μείωση του απευθείας ποσοστού ισοφαρίζεται και με το παραπάνω από το γεγονός ότι θα έχει πολύ πιο ασφαλές ποσοστό στη μητρική…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v