Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2021

Όλα ανοιχτά για τις αντικειμενικές αξίες - Ο τουρισμός και οι... καλές πρακτικές

Όλα ανοιχτά για τις αντικειμενικές αξίες - Ο τουρισμός και οι... καλές πρακτικές

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Ρευστό παραμένει το σκηνικό αναφορικά με τοΝ χρόνο εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών τόσο σε σχέση με τις μεταβιβάσεις όσο και με τον ΕΝΦΙΑ.

Στην έκθεση της 9ης ενισχυμένης εποπτείας στην οποία μπήκε χθες και η σφραγίδα του Eurogroup, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς για την προσαρμογή των αντικειμενικών στα επίπεδα των εμπορικών τον Απρίλιο και τη συνακόλουθη προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ τρέχοντος έτους. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό, στον βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές εξαιτίας της πανδημίας, ο φετινός ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος, κάνοντας χρήση του «δημοσιονομικού χώρου» που θα προέκυπτε από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δεδομένο. Αφενός, η πανδημία συνεχίζει να «βασανίζει» την οικονομία και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα υπάρξει επαρκής χρόνος για την προσαρμογή τιμών και ΕΝΦΙΑ έως τον Αύγουστο, οπότε τρέχει η εκκαθάριση του φόρου. Αφετέρου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θέλει στην παρούσα συγκυρία να δυσαρεστήσει ιδιοκτήτες ακινήτων, διότι εκτός από μειώσεις αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν και μεγάλες αυξήσεις.

Και μπορεί στον ΕΝΦΙΑ να υπάρχει περιθώριο να σβήσουν ή να δώσουν τη θέση τους και σε μειωμένο φόρο «πειράζοντας» τους συντελεστές, στις μεταβιβάσεις όμως και σε μια σειρά από τέλη που προσδιορίζονται με τις αντικειμενικές τιμές, οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε λογαριασμούς-φωτιά. Σημειώστε επίσης ότι και η αγορά έχει ζητήσει με επιστολή να την αφήσει την «άσκηση» για αργότερα η κυβέρνηση.

Σταθμίζοντάς τα όλα, δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη αν πήγαινε και πάλι ένα χρόνο πίσω η διαδικασία.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Για τα σχέδια που καταστρώνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού ενημέρωσε έγκαιρα το Euro2day.gr την Κυριακή. Η στήλη θα σχολιάσει απλά πως κρίσιμες πολιτικές που ασπάζεται η κυβέρνηση για ένα ασφαλές άνοιγμα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για το σύνολο της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκειας της υγειονομικής κρίσης.

Σε αυτές περιλαμβάνουμε «τα εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί» αλλά και την «προβλεψιμότητα και επικοινωνία των μέτρων που θα εφαρμοστούν: Ανακοίνωση των κανόνων αρχικά και των ημερομηνιών έναρξης μετά».

Αν υπήρχε προβλεψιμότητα και μαζική διενέργεια τεστ, μάλλον θα είχαμε αποφύγει τα συνεχή lockdown. Όμως μόλις την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να δηλώνουν εργαζομένους για τη διενέργεια δύο δωρεάν τεστ τον μήνα...

 

ΣΑΚΟΥΛΕΣ: Η πλαστική σακούλα, όπως την ξέραμε, αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε κάποια σημεία πώλησης όπως λαϊκές και περίπτερα, έχει εξαφανιστεί από το κανάλι του super market. Αντικαταστάθηκε από τις πολύ λεπτές μέχρι 15 μm, που είναι κομποστοποιήσιμες και τις βιοδιασπώμενες.

Ωστόσο η προσπάθεια περιορισμού της χρήσης πλαστικού έπεσε -και αυτή- θύμα της πανδημίας. Η οδηγία για τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας προέβλεπε όριο 90 σακουλών ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως το 2025. Έχουμε χάσει ήδη τον πρώτο στόχο αφού χρησιμοποιήσαμε 110 αντί 90. Διαπιστώνεται δε ότι ενώ στην αρχή σημειώθηκε ραγδαία μείωση, στη συνέχεια ελαχιστοποιήθηκε η χρήση σακουλών 15-50 μm και άρχισαν να διακινούνται πολλαπλάσιες πολύ λεπτότερες, που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος. Παράλληλα, αυξήθηκε και η χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων, 50 μm και άνω, τις οποίες όμως οι καταναλωτές χρησιμοποιοπούν όπως τις άλλες, για μία χρήση και μετά τις πετούν μαζί με τα σκουπίδια.

Αυτή είναι η τάση και σήμερα, με το νέο καθεστώς από 1.1.2021 που προβλέπει καταβολή περιβαλλοντικού τέλους (7 λεπτών) για τους καταναλωτές ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και τις λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Τα αποτελέσματα από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v