Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2021

Οργή δικηγόρων κατά Χατζηδάκη - Σφηνάκια για υδρογονάνθρακες και… κομμωτήρια

Οργή δικηγόρων κατά Χατζηδάκη - Σφηνάκια για υδρογονάνθρακες και… κομμωτήρια

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Σήμερα αναμένεται να καταβληθεί σε κάτι λιγότερο από 45.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, καθώς απορρίφθηκαν οι αιτήσεις όσων δεν πληρούσαν το κριτήριο της πτώσης του τζίρου, που είχε τεθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ, προέκυψε ότι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι μόλις 44.248. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούσε στη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020. Το συνολικό κονδύλι -που θα προέλθει από τον ΟΑΕΔ- ανέρχεται μόλις στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Ο επιστημονικός κόσμος και κυρίως οι εκπρόσωποι των δικηγόρων είχαν εκφράσει εξαρχής την έντονη αντίδρασή τους για τον αποκλεισμό χιλιάδων δικηγόρων, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που έθεσε το υπουργείο Εργασίας. Είχαν, δε, θέσει και θέμα διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του πρώην ταμείου ΕΤΑΑ, με τους δικηγόρους να εκτιμούν ότι θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 116 εκατ. ευρώ.
Και αυτό γιατί εδώ και εννέα χρονιά πληρώνουν 120 ευρώ ο καθένας κάθε χρόνο για το συγκεκριμένο ταμείο και τα στοιχεία δείχνουν πως πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν λάβει το σχετικό επίδομα.

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα εισπράττονται από τον e-ΕΦΚΑ και θα έπρεπε να διατίθενται στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, οι δικηγορικοί σύλλογοι είχαν ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή άλλων ευθυνών των διαχρονικά υπευθύνων, τόσο για τη μη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στον Ειδικό Λογαριασμό όσο και για τη μη διεκδίκησή τους.

Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση, σε όσους γνωρίζουν, το γεγονός ότι σε έκτακτη συνεδρίασή της την περασμένη βδομάδα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, εξαιτίας, όπως αναφέρει, «της αναξιόπιστης και προσβλητικής συμπεριφοράς του έναντι του δικηγορικού σώματος, για το ζήτημα των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τους χειρισμούς του για το χορήγημα ΟΑΕΔ και την παράλειψη επιστροφής από τον ΕΦΚΑ προπαρακρατηθεισών ασφαλιστικών εισφορών στην πηγή, μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών έτους 2020».

 

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Ούτε ενάμισης μήνας δεν πέρασε από τότε που δόθηκε η νέα (τρίτη) παράταση στην κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ - Edison E&P για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και από τότε που Repsol - Energean επέστρεψαν στο ελληνικό δημόσιο την παραχώρηση «Αιτωλοακαρνανία» και δύο νέες παρατάσεις σε έρευνες δόθηκαν από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Πιο συγκεκριμένα, η Energean, που είναι operator με 75% του θαλάσσιου «Block 2» στο Ιόνιο Πέλαγος και στο οποίο συμμετέχουν και τα ΕΛ.ΠΕ με 25%, ζήτησε κι έλαβε 24μηνη παράταση (μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023) για την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών της πρώτης φάσης των εργασιών έρευνας στη συγκεκριμένη θαλάσσια παραχώρηση. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή είχε παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ με σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή τον Οκτώβριο του 2017. Στις αρχές του 2020 είχε αποχωρήσει η Total, με το μερίδιό της να το αποκτά η Energean, η οποία λίγους μήνες αργότερα εξαγόρασε και την Edison E&P.

Η δεύτερη παράταση που δόθηκε από την ΕΔΕΥ, κατόπιν αιτήματος, ήταν στα ΕΛ.ΠΕ, τα οποία έχουν μισθώσει με σύμβαση από το 2018 τη χερσαία περιοχή «Β. Δ. Πελοπόννησος». Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ζητήσει από τον Αύγουστο του 2020 παράταση 20 μηνών για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, αλλά κατόπιν αλληλογραφίας, η ΕΔΕΥ το «ψαλίδισε» στους έξι μήνες, δηλαδή έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2021.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις τιμές του αργού πετρελαίου και η στροφή στην κλιματική ουδετερότητα μάλλον θα κρατήσουν τον ελληνικό «μαύρο» χρυσό για τα καλά κρυμμένο στο υπέδαφος…

 

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Μια άλλη πτυχή της κρίσης αναδείχτηκε σε τηλεδιάσκεψη του Αλ. Χαρίτση με εκπροσώπους της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας. Η καραντίνα έχει αυξήσει τη ζήτηση για επαγγελματικά προϊόντα κομμωτηρίου και περιποίησης άκρων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται χωρίς σήμανση «μόνο για επαγγελματική χρήση» και εν μέσω lockdown πωλούνται ευρέως, ακόμη και σε ερασιτέχνες κομμωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρήση των επικίνδυνων ουσιών που περιέχουν. Από την άλλη μεριά, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον απαγορεύονται αυτή την περίοδο, άρα στον βαθμό που προσφέρονται, ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή.

Οι επαγγελματίες, 20.000 συνολικά που απασχολούν 60.000 εργαζόμενους, υποστηρίζουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν λαμβάνουν στήριξη ενώ δεν προβλέπεται καθεστώς αναστολής εργασίας, σε περίπτωση αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας λόγω κρούσματος.

Αυτοί πώς θα ζήσουν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v