Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2021

H ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το κάρο και το… άλογο - Σφηνάκια για ΕΚΤ και τράπεζες

H ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το κάρο και το… άλογο - Σφηνάκια για ΕΚΤ και τράπεζες

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε σχέση με την εξαγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο, μέρος της αγοράς φαίνεται να βάζει το κάρο μπροστά από το.. άλογο. Διότι πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το ποιος θα βάλει λεφτά ή όχι, ή πού θα πάνε τα λεφτά, πρώτα πρέπει να ξέρουμε αν θα εγκριθεί ή όχι η αύξηση από τη Γενική Συνέλευση.

Κάτι που με τα ποσοστά απαρτίας που παρουσιάζονται κατά κανόνα στις συνελεύσεις, ακόμη και για τα πιο σοβαρά θέματα, δεν είναι καθόλου δεδομένο, εφόσον το περίπου 30% επί του μετοχικού κεφαλαίου που είπε «όχι» στην αλλαγή διοίκησης, ψηφίσει «όχι» και για την αύξηση, όταν για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται καταστατική πλειοψηφία των 2/3.

Προς το παρόν, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν άκρως τεταμένες, με τους εφοπλιστές να υποστηρίζουν ότι η πρόταση της νέας διοίκησης «μπάζει νερά», καυτηριάζοντας μάλιστα και την προαναγγελία haircut προς τους προμηθευτές.

Καυστικά όμως είναι και τα όσα λένε για τη στάση του Λεωνίδα Μπόμπολα (που διαθέτει πάνω από 12,5%), για τον οποίο αναφέρουν περιπαικτικά ότι έχει βρει νέο επάγγελμα, αυτό του… «ενοικιαστή μετοχών». Υποστηρίζουν ότι για κάθε συμφωνία που κάνει με τους Ολλανδούς (πρώτα για το option και μετά για την παράτασή του) λαμβάνει και αμοιβή. Και το ερώτημα που θέτουν είναι: θα συμμετάσχει εκείνος στην αύξηση ή όχι; (να σημειωθεί ότι πηγές προσκείμενες στον Λ. Μπόμπολα διαψεύδουν ότι λαμβάνει αμοιβή για την option ή για την παράτασή της)

Πάντως δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι ΑΝ αποφασίσουν να εγκρίνουν και να συμμετάσχουν (έχουν προσλάβει και σύμβουλο επί του θέματος), θα συμμετάσχουν πλήρως και θα είναι διατεθειμένοι να καλύψουν και τα αδιάθετα...

Από την πλευρά τους, πηγές της διοίκησης της Ελλάκτωρ και της Reggeborgh αναφέρουν ότι ξεκίνησαν roadshow για την ΑΜΚ και ότι χθες συναντήθηκαν οι κύριοι Ξενόφος και Μπουλούτας με τους Μπάκο - Καϋμενάκη και Εξάρχου (σ.σ. προσήλθε αργότερα στη συνάντηση). Κι ότι η απάντηση που έλαβαν, ήταν περίπου… «θα συνεχίσουμε να στέλνουμε εξώδικα».

Στο ερώτημα προς τις πηγές της διοίκησης και της Reggeborgh αν θα περάσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, υπό αυτές τις συνθήκες, η απάντηση ήταν «αυτοί που δεν θα την εγκρίνουν και δεν θα συμμετάσχουν, θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Η ΑΚΤΩΡ έχει προβλήματα».

Κοινώς, προσώρας τουλάχιστον, ισχύει το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», που έλεγε κι ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΚΤ: Διαδικτυακή επίσκεψη στην Αθήνα διενήργησε, την περασμένη Τετάρτη, ο Andrea Enria.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε το πρωί τηλεδιάσκεψη με το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος και ακολούθως τα είπε με τα ανώτερα στελέχη της. Έκλεισε τη διαδικτυακή του επίσκεψη συζητώντας, μέσω video call, με τον καθέναν από τους τέσσερις CEOs των εγχώριων συστημικών τραπεζών.

ΕΤΕ-FRONTIER: Οι τρεις mega-servicers και το σχήμα PIMCO-Quantum πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 95% των mezzanine και Junior notes της τιτλοποίησης Frontier.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v