Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2021

Ομοβροντίες για το «μπάχαλο» με τα self-tests *Σφηνάκια για Newsphone, Intertech, Παπουτσάνη

Ομοβροντίες για το «μπάχαλο» με τα self-tests *Σφηνάκια για Newsphone, Intertech, Παπουτσάνη

SELF-TEST: Η έκφραση «για γέλια ή για κλάματα» ταιριάζει μάλλον γάντι στην υπόθεση ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα self-tests.

Δεν είναι μόνο τα μπρος-πίσω με το κατά πόσο θα δηλώνονται τα θετικά σε ειδική πλατφόρμα. Δεν είναι μόνο ο αιφνιδιασμός των φαρμακείων που συζητούσαν με την κυβέρνηση τη διεξαγωγή rapid test και αίφνης ανακάλυψαν ότι απλά θα τα διακινούν και θα λαμβάνουν συμβολική αμοιβή μόνο όταν βοηθήσουν τον πελάτη να χρησιμοποιήσει το σκεύασμα.

Από τα σύννεφα φαίνεται πως έπεσαν και οι φαρμακαποθήκες. Η Ομοσπονδία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, όπως αποκάλυψε το newsique.gr, έσπευσε το Σάββατο να εκφράσει τη δυσφορία της με «εμπιστευτική» επιστολή στον Βασίλη Κικίλια.

Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 25 συνεταιρισμούς φαρμακοποιών και καλύπτει το 45% της διακίνησης φαρμάκων εκτός νοσοκομείων, μεταφέρει τον «αιφνιδιασμό και την έκπληξη» για όσα πληροφορήθηκαν δια του Τύπου και των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Εμμέσως πλην σαφώς, δε, δίνει την εικόνα ότι το όλο εγχείρημα είναι στον αέρα:

«Δεδομένου όμως ότι καμία στιγμή δεν ενημερωθήκαμε για την πανελλαδική διάθεση των τεστ και δεν κληθήκαμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε ήδη από εναλλακτικές πηγές βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος».

Φαίνεται πως έχουν και μπόλικο χιούμορ οι φαρμακοποιοί...

Είναι απόριας άξιον, θα συμπληρώναμε, πώς κατάφερε η κυβέρνηση να δεχτεί τέτοια κριτική και από τόσες πλευρές για ένα μέτρο που στην ουσία του κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υ.Γ. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για προϊόντα γαλλικής εταιρείας. Το ερώτημα είναι πώς το γνωρίζουν αυτό, όταν ο υφυπουργός κος Σκέρτσος δήλωσε μόλις χθες ότι η προμήθεια των τεστ ΘΑ γίνει με απόλυτη διαφάνεια και πάντα με τις προδιαγραφές που ΘΑ εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή του υπ. Υγείας.  

 

NEWSPHONE: Την Παρασκευή (19/3) η διοίκηση της Newsphone συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ακυρωθούν 97.901 ίδιες μετοχές της, πλην όμως στις 22/3 (την αμέσως επόμενη χρηματιστηριακή συνεδρίαση)… την ακύρωσε!

Με ετούτα και με εκείνα όμως, πού λέτε ότι πήγε το μυαλό ορισμένων; Στο ότι αφού δεν μπόρεσαν οι βασικοί μέτοχοι της Newsphone να βγάλουν την εταιρεία τους από το ταμπλό του ΧΑ μέσα από την περυσινή δημόσια πρόταση, φαίνεται πως θα επιμείνουν προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους. Και επίσης, ότι με την ακύρωση των ιδίων μετοχών (97.901 τίτλοι, ή 0,35% της εταιρείας) που θα έφερνε προς ψήφιση η διοίκηση της εισηγμένης, το ποσοστό των βασικών μετόχων θα σκαρφάλωνε από το 88,49% στο 88,8%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μέχρι το κρίσιμο όριο του 90% απομένει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 1,2%, ιδίως αν συνεκτιμηθούν δύο αρκετά σημαντικά πράγματα:

Πρώτον, ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο της περυσινής δημόσιας πρότασης και

δεύτερον, πως μεγάλο ποσοστό της μειοψηφίας δεν φαίνεται διατεθειμένο να «παραδώσει τα όπλα» έναντι αντιτίμου που θεωρεί ευτελές.

Ζητάει, «κατιτίς» παραπάνω…

INTERTECH: Μονοψήφιο τελικά είναι, όπως πληροφορούμαστε, το ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών της Intertech το 2020, με την εισηγμένη να δείχνει ικανοποιητικές αντοχές απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα, υπάρχει αισιοδοξία ότι μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων -λόγω και της διεύρυνσης της προσφερόμενης προϊοντικής γκάμας που συνεχίστηκε κατά την περυσινή χρονιά-, οι οικονομικές επιδόσεις θα ανακάμψουν.

Η αγορά περιμένει εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό μέτωπο, καθώς όπως όλα δείχνουν -αργά ή γρήγορα- το ποσοστό που ελέγχει ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα αλλάξει χέρια.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Από το 1,3 στα 3,8 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα περυσινά καθαρά κέρδη της γνωστής σαπωνοποιίας και μάλιστα η αύξηση θα μπορούσε να ήταν αρκετά μεγαλύτερη, αν η εισηγμένη δεν προχωρούσε σε έκτακτες προβλέψεις της τάξεως των 600 χιλ. ευρώ (ρύθμιση δικαστικών υποθέσεων, ολοκλήρωση συνεργασιών, κ.λπ.).

Πέραν αυτού, η Παπουτσάνης ξεκίνησε τη χρονιά με αυξημένα αποθέματα, οπότε δεν αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών που έχει μεσολαβήσει. Τέλος, τυχόν αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, λειτουργεί ευνοϊκά για τη γνωστή βιομηχανία.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε το διψήφιο ποσοστό αύξησης που προβλέπεται για τις φετινές πωλήσεις της Παπουτσάνης να συνοδευτεί και από μια πολύ καλή «κάτω γραμμή» στα οικονομικά της αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v