Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2021

Ελλάκτωρ:«Πάγος» στην πρόταση των εφοπλιστών και στους... υδρογονάνθρακες

Ελλάκτωρ:«Πάγος» στην πρόταση των εφοπλιστών και στους... υδρογονάνθρακες

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ψυχρή υποδοχή στην πρόταση της Greenhill Investment των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου για διοικητικό συμβούλιο ευρείας πλειοψηφίας στην Ελλάκτωρ, επιφύλαξαν οι Ολλανδοί της Reggeborgh.

Πηγές της ολλανδικής εταιρείας, σχολιάζοντας την πρόταση των εφοπλιστών που περιλαμβάνεται στην ανοικτή επιστολή τους, σημειώνουν: «Αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η εταιρεία δεν μπορούν να θέτουν όρους και προϋποθέσεις. Έχει οριστεί έκτακτη γενική συνέλευση κι εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Η στήλη υποθέτει ότι η μομφή απευθύνεται στην προηγούμενη διοίκηση της Eλλάκτωρ, δεδομένου ότι οι δυο εφοπλιστές δεν έχουν ασκήσει διοίκηση στον όμιλο. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεδομένου ότι η κόντρα παραμένει «ενεργή» ενώ επίκειται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πηγές της διοίκησης σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι ελήφθη απόφαση ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό ομόλογο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο και θα απευθύνεται στους μετόχους της εταιρείας.

 

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Τόσο το Euro2day.gr όσο και η στήλη έχουν ενημερώσει έγκαιρα για το γεγονός πως πάνε όλο και πιο πίσω τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η πανδημία Covid-19 αλλά και η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη έχουν ανεβάσει υπέρμετρα το επενδυτικό ρίσκο σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ετσι πολλές πετρελαϊκές αφήνουν παραχωρήσεις και αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπου δραστηριοποιούνται.

Η Ελλάδα, όπου δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα βαρέλι παρά τη σχεδόν εδώ και 10 χρόνια εκκίνηση των διαδικασιών, είναι «πρώτος στόχος» της μετάθεσης των προγραμμάτων έρευνας.

Το νεότερο λοιπόν στο εγχώριο upstream, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη, είναι πως η ισπανική Repsol μετά την επιστροφή στο δημόσιο της χερσαίας παραχώρησης «Αιτωλοακαρνανία», ετοιμάζεται και για τη δεύτερη αποχώρηση. Οι Ισπανοί έχουν στείλει επιστολή στην ΕΔΕΥ, γνωστοποιώντας τους την απόφαση να φύγουν από το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων.

Η Repsol έχει το 60% και η Energean το 40%. Πηγές θέλουν το μερίδιο της πολυεθνικής να παίρνει η ελληνική εταιρεία. Με τη σειρά της, θα ζητήσει παράταση για τη συνέχιση των ερευνών της.

Και όπως πληροφορείται η στήλη, θα τις αρχίσει ξανά όταν βρει νέο εταίρο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v