Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2021

Σκληρό παιχνίδι στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με φόντο το… ΤΑΙΠΕΔ, διψασμένη εστίαση και Ελληνικό

Σκληρό παιχνίδι στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με φόντο το… ΤΑΙΠΕΔ, διψασμένη εστίαση και Ελληνικό

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το σενάριο της αναβολής στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση στη οποία θα ξαναμετρηθούν τα… κουκιά, φαίνεται να είναι έως και κυρίαρχο, καθώς τη μία από τις δύο πλευρές (τους εφοπλιστές, εικάζουμε) μάλλον τη συμφέρει να κερδίσει χρόνο.

Οπότε το θέμα των ημερών δεν είναι ίσως το τι θα γίνει στη συνέλευση, αλλά το πώς θα αντιδράσει το ΤΑΙΠΕΔ, στο αίτημα της ΑΚΤΩΡ για παράταση στον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού. Διότι, στην περίπτωσή της, πρόκειται για το δεύτερο σχετικό αίτημα μέσα σε λίγους μήνες, ανεξάρτητα αν μεταξύ των δύο αιτημάτων μεσολάβησε αλλαγή διοίκησης.

Πώς τα φέρνει όμως η ρημάδα η τύχη. Ο κ. Ξενόφος, που ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε απορρίψει το αίτημα παράτασης της ΑΚΤΩΡ-Roadis τον Δεκέμβριο (με απόφαση του ΔΣ φυσικά), ζητάει τώρα παράταση ως CEO της… ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ελέγχει απόλυτα την ΑΚΤΩΡ.

Τότε, τον Δεκέμβριο, προσφορά είχε καταθέσει μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά δύο ενδιαφερόμενοι, η ΑΚΤΩΡ-Roadis και η Μυτιληναίος, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης και τελικά κέρδισαν την παράταση.
Τώρα; Θα δοθεί νέα παράταση ενός μηνός, όπως ζητά η ΑΚΤΩΡ; Κι αν δεν δοθεί, θα προσφύγει πάλι δικαστικά;

Άγνωστα προσώρας τα παραπάνω, αφού το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνει μεν ότι έλαβε το σχετικό αίτημα, αλλά κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ως προς την απάντηση που θα δώσει.

Το μόνο σίγουρο (αν υπάρχει κάτι σίγουρο σε αυτή την υπόθεση) είναι ότι οι εφοπλιστές της Greenhill δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωγές περί απιστίας της νέας διοίκησης, αν κάτι πάει στραβά…

Σκληρό το παιχνίδι!

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δεν ακούσαμε χθες τίποτα για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα δώσουν «καύσιμο» επανεκκίνησης στον τουρισμό και στην εστίαση. Δεν ήταν έκπληξη. Χθες ήταν προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις μόνο για τα μέτρα στήριξης του Απριλίου.

Το «καύσιμο» όμως για τουρισμό και εστίαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αργήσει. Το έχουν φωτογραφίσει το μέτρο με παρεμβάσεις τους και ο Χρήστος Σταϊκούρας -παραπέμποντας στον Αδωνι Γεωργιάδη- και ο υπουργός Ανάπτυξης κάνοντας λόγο για επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ , ζεστό χρήμα δηλαδή, για να κάνουν restart οι επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν «πακέτο» της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ.

Αλλά…

Αν ανοίξει η εστίαση για παράδειγμα μέσα στον Απρίλιο, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη -στα μέσα του μήνα, εκτίμησε ο Άκης Σκέρτσος- και έρθει το «καύσιμο» τον Μάιο, δεν λέμε, χρήσιμο είναι και πάλι, αλλά τα λεφτά τα χρειάζονται οι επιχειρήσεις στο άνοιγμα. Κυρίως.

Κοινώς, καλό το σχέδιο, καλύτερο το έργο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η ψήφος «ναι επί της αρχής» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη σύμβαση για το Ελληνικό αποδείχθηκε δυσκολοχώνευτη για ένα τμήμα βουλευτών και μελών του. Και μπορεί να απουσιάζουν οι δημόσιες επικρίσεις, στο όνομα της ανάγκης να βγαίνει εικόνα ενότητας «προς τα έξω» (σ.σ. κάτι που εκπλήσσει ως πρωτόγνωρη διαπίστωση…), ωστόσο το θέμα εξακολουθεί να τίθεται στα όργανα.

Όπως μαθαίνει η στήλη, οι ενστάσεις για το εν λόγω «ναι» δεν έλειψαν από τη χθεσινή τηλε-συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Κυρίως από βουλευτές που ανήκουν στην «Ομπρέλα», δηλαδή την ομάδα που συγκρότησαν προσφάτως οι «53» και οι λεγόμενοι «κομματικοί» (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης). Άλλωστε, ο κ.κ. Φίλης και Θ. Δρίτσας (της ίδιας ομάδας) είχαν προτιμήσει την αποχή από την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μην αναγκαστούν να δώσουν τη θετική ψήφο, σε αντίθεση με τον άτυπο επικεφαλής των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ψήφισε «ναι».

Ποιος ανέλαβε χθες να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θετικής ψήφου; Η βουλευτής Πέτη Πέρκα, η οποία ήταν και η εισηγήτρια στη συζήτηση στη Βουλή. Η είδηση, εν προκειμένω, είναι ότι η κα Πέρκα ανήκει επίσης… στην «Ομπρέλα». Επομένως, στο θέμα του Ελληνικού συντάχθηκε με τους (πλειοψηφούντες, άλλωστε) «προεδρικούς», που ήταν οι υπέρμαχοι του «ναι επί της αρχής» και όχι με τους «δικούς της», τους οποίους ανέλαβε να αντιμετωπίσει -και να πείσει.

Χωρίς επιτυχία. Το Ελληνικό άλλωστε ήταν και θα παραμείνει εσωκομματικό «αγκάθι». Μένει να φανεί εάν θα απορροφηθεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v