Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2021

Σφηνάκια για ΕΚΤ και τραπεζικά μερίσματα, «ιερά» δάνεια της Πειραιώς, Intercontinental

Σφηνάκια για ΕΚΤ και τραπεζικά μερίσματα, «ιερά» δάνεια της Πειραιώς, Intercontinental

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απάλυνε τη σύστασή της προς τις τράπεζες για αποφυγή (σ.σ. αποχή) καταβολής μερίσματος.

Ειδικότερα, συστήνει πλέον άκρα σύνεση, ως προς την καταβολή μερισμάτων ή επαναγορά μετοχών, με σκοπό την αποζημίωση των μετόχων.

Η νέα σύσταση ισχύει έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΤΧΣ: Οι νέες μετοχές Πειραιώς, που θα λάβει το ΤΧΣ, εφόσον συμμετάσχει στην ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών, δεν θα έχουν ειδικά προνόμια (προνομιακή κατάταξη σε περίπτωση bail-in), όπως προβλέπει η πρόσφατη τροποποίηση του νόμου 3864/2010.

Ο λόγος για την παραπάνω αλλαγή, σε σχέση με τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, έγκειται στην κοινοτική οδηγία περί ανάκαμψης και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD). Αν οι νέες μετοχές του ΤΧΣ έφεραν ειδικά προνόμια, δεν θα αναγνωριζόταν στα ίδια κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι μετοχές των τραπεζών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ είναι ενεχυριασμένες στον ESM έναντι των κεφαλαίων που έλαβε το Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ολοκληρώθηκε, τους τελευταίους μήνες της περσινής χρονιάς, η πώληση από την Πειραιώς του χαρτοφυλακίου Trinity I. Πρόκειται για δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας.

Οι συνολικές απαιτήσεις της Πειραιώς από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο ανέρχονταν σε 126 εκατ. ευρώ, με την αξία των υποθηκευμένων ακινήτων σε 18,3 εκατ. ευρώ. Έκαναν τον σταυρό τους και το πούλησαν… Τη ζημιά την είχαν πάρει προηγουμένως με προβλέψεις.

Υ.Γ. H Πειραιώς ολοκλήρωσε και την πώληση δανείων Αβραντίνη (project Violet). Η συνολική έκθεση της Πειραιώς ανερχόταν σε 137 εκατ. ευρώ, με την καθαρή λογιστική αξία στα 16 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019 ( Χαμαιλέων: Νέα απόπειρα πώλησης των δανείων Αβραντίνη).

 

INTERCONTINENTAL: Στα 70,35 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Intercontinental ΑΕΕΑΠ, στα 77,9 εκατ. τα ίδια κεφάλαια της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και άρα στο 9,7% το discount της μετοχής. 

Και μπορεί το ύψος του μερίσματος που θα προταθεί προς ψήφιση στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων να μην έχει ανακοινωθεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως με λειτουργικά (προ απομειώσεων) κέρδη στα 5,83 εκατ. ευρώ και με καθαρό τελικό αποτέλεσμα στα 5,37 εκατ. ευρώ, βαδίζουμε προς μια καλή και αφορολόγητη μερισματική απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v