Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2021

ΤΧΣ: Ο πρόεδρος, ο «τέως» και τα καυτά ερωτήματα - Σφηνάκια για Ακτωρ, CNL Capital

ΤΧΣ: Ο πρόεδρος, ο «τέως» και τα καυτά ερωτήματα - Σφηνάκια για Ακτωρ, CNL Capital

ΤΧΣ: Περίεργα πράγματα ακούγονται τελευταία στην αγορά σε σχέση με την αποχώρηση του CEO του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα, τον Φεβρουάριο. Τότε, είχε βγει μια λακωνική ανακοίνωση που δεν έλεγε τους λόγους της παραίτησής του, ούτε καν ότι υπήρξαν π.χ. προσωπικοί λόγοι.

Τώρα, κυκλοφορεί ότι ο Αυστριακός τραπεζίτης πιέστηκε να παραιτηθεί, απειλούμενος με «νομικές γνωματεύσεις», σύμφωνα με τις οποίες παραβίασε όρους εμπιστευτικότητας κι ότι με τη σειρά του έχει ο ίδιος προχωρήσει σε κάποιες νομικές κινήσεις, αμφισβητώντας την παράβαση και θεωρώντας (εκ των υστέρων βέβαια) ότι έχει υποστεί πλήγμα το κύρος και η επαγγελματική του φήμη.

Η εκ των υστέρων κινητοποίηση του κ. Τζούρντα μάλλον παραπέμπει σε υποσχέσεις που ενδεχομένως δεν τηρήθηκαν. Κι αυτό περισσότερο αφορά τον ίδιο και τη σχέση του με το Ταμείο. Εφόσον όμως αμφισβητεί την αιτία της απομάκρυνσής του (διότι περί αυτού πρόκειται, εφόσον αληθεύουν τα όσα μαθαίνουμε), δηλαδή τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, τότε προκύπτει το ερώτημα: Γιατί αυτοί που τον πίεζαν (προεξάρχοντος του προέδρου του ΤΧΣ κατά τις ίδιες πληροφορίες) ήθελαν την απομάκρυνσή του;

Με δεδομένο ότι ο κ. Τζούρντα ανέλαβε CEO του Ταμείου τον Ιούνιο του 2017, αλλά η θητεία του ανανεώθηκε και επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 (άρα είχε μεσολαβήσει εύλογο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης για την εύρεση αντικαταστάτη), προφανώς δεν είχε κριθεί αρμοδίως ως… ολίγος για τα καθήκοντά του.

 

ΑΚΤΩΡ: Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της κρίσιμης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ, στις 2 Απριλίου, τόσο ανεβαίνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα και οι διαρροές πληθαίνουν.

Πεδίο των διασταυρούμενων πυρών είναι η Άκτωρ, η κατασκευαστική θυγατρική που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ρευστότητας. Πηγές λοιπόν ισχυρίζονται ότι υπεργολάβοι εμφανίζονται και διεκδικούν οφειλές από την εταιρεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή, όπως αναφέρουν κύκλοι στη στήλη, υπεργολάβου που έχει καταθέσει επτά αγωγές, διεκδικώντας 4,8 εκατ. ευρώ. Η εκδίκαση είναι προγραμματισμένη για τις 6 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Μυτιλήνη 55 εργαζόμενοι σε υπεργολάβο στον οποίο η Άκτωρ έχει αναθέσει τις εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα Μυτιλήνης - Καλλονής είναι απλήρωτοι για διάστημα δυόμισι μηνών.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ακτωρ.

 

CNL CAPITAL-ΜLS: Μετά τις περυσινές «αναταράξεις» λόγω της πανδημίας, σε κερδοφόρο πορεία ευελπιστεί ότι θα επανέλθει από φέτος η CNL Capital, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσει την πολιτική των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους της από το 2022 (φέτος δεν θα υπάρξει μέρισμα).

Πέραν αυτού, η εισηγμένη βρίσκεται με θετικό καθαρό ταμείο (+2,58 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020) και γενικότερα αυτή τη χρονική περίοδο «εξετάζει να διευρύνει τη στρατηγική της και το αποτύπωμά της στην αγορά». Όλα δείχνουν πως η επικείμενη φετινή τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης θα έχει έντονο ενδιαφέρον.

Όσο για το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2020, αυτό οφείλεται στις προβλέψεις επισφαλών δανείων ύψους 600 χιλ. ευρώ, στις οποίες προέβη η εισηγμένη. Τόσο ήταν στις 31/12/2020 και το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της απαίτησης της CNL Capital από την MLS, με το θέμα να έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Συγκεκριμένα, η CNL κατάφερε να εκδώσει διαταγή πληρωμής στις 9/9/2020, ωστόσο κατά της εκδοθείσας διαταγής πληρωμής έχει ασκηθεί ανακοπή της ΜLS, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

«Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη σχετική υπόθεση και έχει λάβει υπόψη της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την ορθή απεικόνιση της απαίτησης κατά της ΜLS στις παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και τον σχηματισμό επαρκών προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο αθέτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της CNL Capital.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v