Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2021

Η λειψανδρία της Επ. Ανταγωνισμού και οι οικογένειες που «βάζουν πλάτη» στο εμπόριο

Η λειψανδρία της Επ. Ανταγωνισμού και οι οικογένειες που «βάζουν πλάτη» στο εμπόριο

ΕΜΠΟΡΙΟ: Οι οικογένειες είναι αυτές που στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Όπως αποδεικνύεται, η συχνότερη πηγή χρηματοδότησης όσων επιχειρήσεων του εμπορίου έχουν χρέη, είτε εμφάνισαν αύξηση είτε μείωση πωλήσεων στο α’ εξάμηνο του 2020, με την εμφάνιση της πανδημίας συγκριτικά με το β’ εξάμηνο του 2019, είναι οι οικογένειες (39% και 35% αντιστοίχως).

Αυτό το στοιχείο δείχνει και τη διασύνδεση του οικογενειακού περιβάλλοντος με την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της ετήσιας έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο της ΕΣΕΕ.

Προφανώς οι εξελίξεις λόγω πανδημίας οδήγησαν πολλούς επιχειρηματίες στη χρήση προσωπικών κεφαλαίων

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Από το 2019 εκκρεμεί η πρόσληψη 14 στελεχών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν αυτές οι προσλήψεις πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος, τα στελέχη αυτά θα προσαρμοστούν στα καθήκοντά τους -λόγω της εκπαίδευσης που απαιτείται- σε δύο χρόνια.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Λιανός, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της πλατφόρμας «HCC Data Analytics & Economic Intelligence», επισημαίνοντας την ανάγκη για τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ενσωματώνει ολοένα και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση -κατασταλτικά ή και προληπτικά- των αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Λιανό να «βαθύνει τη δεξαμενή» των επιθυμητών προσλήψεων και με στελέχη από το εξωτερικό ή από τον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε.

Ίσως και να έχει δίκιο, καθώς, με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Επιτροπή για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασιών, ενδεχομένως να μπορεί να στελεχωθεί πιο γρήγορα με εξωτερικούς συνεργάτες. Οπότε η αναφορά του κ. Λιανού ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε για να... στρώσει το έδαφος. 


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Χαμόγελα έφερε ο Μάρτιος στο Χρηματιστήριο, μεγαλύτερα τα χαμόγελα για τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες αφού η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε σε €99 εκατ., από €61 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2021. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν και τα πακέτα μετοχών που άλλαξαν χέρια σε περιπτώσεις όπως αυτή της ΓΕΚ Τέρνα.

Στους κερδισμένους του μήνα η Eurobank Equities, η οποία με μερίδιο αγοράς 21,64% κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών, ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά της καθώς το μερίδιο αγοράς της στο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 18,97%. Ακολουθεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με μερίδιο 16,91% στο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v