Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2021

Ο… αραμπάς στη ΡΑΕ, το άγχος των ξενοδόχων για το Πάσχα και οι «φωτιές» στα εργασιακά

Ο… αραμπάς στη ΡΑΕ, το άγχος των ξενοδόχων για το Πάσχα και οι «φωτιές» στα εργασιακά

ΡΑΕ: Οι ημέρες περνούσαν, φάκελοι και όγκος δουλειάς συσσωρεύτηκε, αλλά δεν φάνηκε να ιδρώνουν πολλά αυτιά και οι εξελίξεις έτρεξαν με τον... αραμπά.

Ο λόγος για τη συμπλήρωση των μελών που απαιτούνται για την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η λειτουργία της οποίας είναι κρίσιμη για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην ενεργειακή αγορά και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ηταν Ιούλιος του 2020, όταν τοποθετήθηκαν ο νέος πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ένα μέλος της ΡΑΕ. Φτάσαμε στον Δεκέμβριο για να δούμε την προκήρυξη για την αντικατάσταση τεσσάρων μελών της Ολομέλειας, η θητεία των οποίων έληγε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η τοποθέτηση των τριών εξ αυτών όμως, εγκρίθηκε μόλις χθες με απόφαση ΥΠΕΝ. Του 4ου, επειδή είναι αντιπρόεδρος, εκκρεμεί καθώς πρέπει να περάσει από υπουργικό συμβούλιο. Ετσι, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει την Παρασκευή με 6 από τα 7 μέλη της, ύστερα από δύο μήνες υποχρεωτικής απραξίας, γιατί δεν είχε απαρτία.

Για την ιστορία, το ΥΠΕΝ με το Ν.4685/20 (Μάιος 2020) είχε τη δυνατότητα να εκκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης μελών της ΡΑΕ έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Βαρύ θα είναι το κόστος της απώλειας του φετινού Πάσχα για τον τουρισμό, ειδικά για προορισμούς που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους Ελληνες. Όπως ενημέρωσε το Euro2day.gr υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις καθώς κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα δοθεί πράσινο φως για μετακινήσεις εκτός νομού. Και το άγχος μεγαλώνει όσο περνούν οι ημέρες.

Τη δική της λύση βρήκε στον γρίφο η Crecotel. Η αλυσίδα ανοίγει δύο ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio και το Grecotel Olympia Oasis. Για το πρώτο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά, καθώς υπάρχει «ελευθέρας» από Αθήνα για Σούνιο.

Για τη μονάδα της Κυλλήνης, η Crecotel υπόσχεται άμεση πλήρη επιστροφή του ποσού που θα έχει καταβληθεί για την επιβεβαίωση της κράτησης ή μεταφορά της προκαταβολής σε μελλοντική κράτηση, αν τελικά ισχύσει το απαγορευτικό.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: Το προσωπικό ασφαλείας έρχεται να προστεθεί στα πολλά μέτωπα που ανοίγει το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μετά το Πάσχα και το οποίο ανάβει πολλές φωτιές.

Σε ειδική ρύθμιση προβλέπεται ότι το 1/3 των εργαζομένων θα πρέπει να λειτουργεί ως «προσωπικό ασφαλείας» σε ενδεχόμενη απεργία. Για το θέμα μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει ρητή πρόβλεψη που θα δεσμεύει τη συνδικαλιστική οργάνωση που προκαλεί την απεργία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόβλεψη αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στο ίδιο κεφάλαιο, του νομοσχεδίου που έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες και έντονες αντιδράσεις πριν καλά καλά δοθεί στη δημοσιότητα, θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την προϋπόθεση απογραφής των οργανώσεων στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο του υπουργείου Εργασίας, για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, την απαγόρευση των καταλήψεων σε χώρους και εισόδους επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας, καθώς και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, κυρίως σε περιπτώσεις σωματείων που δεν είναι τα αντιπροσωπευτικότερα σε μια επιχείρηση.

Όσο για το ευέλικτο 8ωρο, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται μετά την υπογραφή ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Όπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης χθες, με την προωθούμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ίδιο τον εργαζόμενο, κάνοντας χρήση ενός μέτρου που ισχύει ήδη εδώ και 30 χρόνια, με περιορισμένη όμως εφαρμογή.

Αυτό, βέβαια, που δεν ξεκαθάρισε ο υπουργός είναι εάν η περιορισμένη αυτή εφαρμογή οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο «εργαλείο» ή στο ότι δεν επιτυγχάνεται η μέχρι σήμερα απαιτούμενη συναίνεση του σωματείου εργαζομένων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v