Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2021

Τα πυρά Jumbo, το… περίμενε στον διαγωνισμό της Εγνατίας και η ΕΥΑΘ

Τα πυρά Jumbo, το… περίμενε στον διαγωνισμό της Εγνατίας και η ΕΥΑΘ

JUMBO: «Η πορεία των πωλήσεων κατά το τετράμηνο του 2021 προσομοιάζει αγώνα της Φόρμουλα 1 σε περιβάλλον αμαξιού ασφαλείας να προηγείται των μονοθέσιων».

Με αυτό τον τίτλο στάλθηκε το δελτίο Τύπου για την πορεία των εσόδων της επιχείρησης, με το οποίο καταγραφόταν η πρώτη αύξηση πωλήσεων από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η εταιρεία αντιπαρέβαλε τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης των καταστημάτων στο εξωτερικό (+74% στη Ρουμανία, +64% στη Βουλγαρία) με το πενιχρό +5% στην Ελλάδα και δεν έχασε την αφορμή να στρέψει τα πυρά της στις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν κατά την επανεκκίνηση των καταστημάτων και οι οποίες επιτρέπουν πολύ περιορισμένο αριθμό πελατών στα καταστήματα.

Αφησε δε και αιχμές για άνισες συνθήκες ανταγωνισμού, χαρακτηρίζοντας «υπέρμετρα αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται για τα Jumbo καθώς και για τα άλλα καταστήματα λιανικής ανάλογου μεγέθους, σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές μας που είναι τα υπερ-market»…

 

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: «Εγκλωβισμένος» παραμένει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση επέκτασης της Εγνατίας Οδού, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ -παρότι έχει δεχθεί δύο έγκυρες οικονομικές προσφορές από τις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και EGIS PROJECTS S.A και VINCI HIGHWAYS S.A.S., VINCI CONCESIONES S.A.S., όμιλος Μυτιληναίος και όμιλος Άβαξ- δεν τις αποσφραγίζει, αναμένοντας την ολοκλήρωση της -ομολογουμένως όψιμης- αντίδρασης της Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Χθες, συζητήθηκε η κύρια προσφυγή της Άκτωρ Παραχωρήσεις στο ΣτΕ (που ως γνωστόν στο «παρά πέντε» ζήτησε παράταση της διαδικασίας του διαγωνισμού, ώστε να συμμετάσχει μετά την αποχώρηση της Roadis), αλλά η απόφαση προφανώς δεν είναι αυτόματη. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα έχουν νεότερα εντός μήνα, οι απαισιόδοξοι το πάνε λίγο παρακάτω…

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, την 1η Απριλίου απέρριψε το αίτημα της Άκτωρ Παραχωρήσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής και όρισε δικάσιμο των ασφαλιστικών μέτρων για χθες. 

Πλέον αναμένεται να αποφανθεί.


ΕΥAΘ: Η εταιρεία είναι από τις λίγες μετοχές του ΧΑ που θεωρείται από κάποιους «υποτιμημένη» με βάση όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Για παράδειγμα, με βάση το χθεσινό κλείσιμο (5,10 ευρώ) και τα περυσινά κέρδη, το P/E διαμορφώνεται στο 15,6, όταν ο μέσος όρος των κερδοφόρων εισηγμένων βρίσκεται μεταξύ του 16 και του 18. Σε ακόμη καλύτερη κατάταξη βρίσκεται με βάση τον δείκτη EV/EBITDA (4,57 με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2020).

Επίσης, η εισηγμένη τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ύψος της καθαρής της θέσης (P/BV=1), όταν με βάση το χθεσινό κλείσιμο των 5,10 ευρώ, η μερισματική απόδοση της μετοχής διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα ελκυστικό (για περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων) 4,37%. Όσο για τις μελλοντικές προοπτικές της, οι στόχοι της πενταετίας μιλούν για μια αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 30% και για μείωση του λειτουργικού κόστους.

Είναι γνωστό βέβαια ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν αποτελούν πανάκεια στον χώρο των επενδύσεων, αλλά δεν βλάπτει πολλές φορές να συνεκτιμώνται από τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v