Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2021

Πώς έμπλεξε η Fourlis με το κτηματολόγιο - Ο νέος CEO του ΤΧΣ και η Attica Bank

Πώς έμπλεξε η Fourlis με το κτηματολόγιο - Ο νέος CEO του ΤΧΣ και η Attica Bank

ΤΧΣ-CEO: «Κλείδωσε» η επιλογή Ηλ. Ξηρουχάκη, ως νέου CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως πληροφορείται ο Χαμαιλέων, ο κ. Ξηρουχάκης ήταν η επιλογή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που περιλάμβανε η short list.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλ. Ξηρουχάκης ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ πήρε την ευθύνη, ώστε να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις ο σχεδιασμός για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings.

Παρ' όλα αυτά διατυπώθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες αντιρρήσεις ως προς την επιλογή, οι οποίες όμως δεν μέτρησαν.

Υ.Γ.: Μένει τώρα να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιο θα είναι το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…


ATTICA BANK: Πολύς ντόρος γίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις εξελίξεις στην Attica Bank, μολονότι όλα είναι δρομολογημένα, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του 20% που κατέχει η τράπεζα στην εταιρεία διαχείρισης «Θεά Άρτεμις», σε απόλυτη, όπως πληροφορείται η στήλη, συνεργασία της διοίκησης της Attica, της διοίκησης της «Θεά Άρτεμις» με τον επόπτη -την Τράπεζα της Ελλάδος- αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ανέφεραν στη στήλη ότι η επανατιτλοποίηση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Αttica Bank, μέσω της αξιοποίησης του σχεδίου εγγυήσεων «Ηρακλής 2» και με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη, που οδηγεί την τράπεζα στην αγκαλιά του δημοσίου, αποτελεί την τελευταία πράξη ουσιαστικής εξυγίανσης της τράπεζας, βγάζοντάς την από ένα συνεχές ρευστό σκηνικό.

Η τιτλοποίηση που έγινε το 2017, λένε οι ίδιες πηγές, ήταν ιδιότυπη καθώς στηρίχθηκε σε απευθείας συμφωνία της Αttica Bank με το fund Aldridge, προκειμένου να βρει η τράπεζα τα 70 εκατ. ευρώ που της έλειπαν, βάσει του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΤτΕ.

Οι νέες συνθήκες προσφέρουν καινούργια εργαλεία όπως ο Ηρακλής και η τράπεζα, κατόπιν υποδείξεως του επόπτη αλλά και της κυβέρνησης, τρέχει να τα αξιοποιήσει.


FOURLIS: Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο (θεσμικών και μη). Στην αγορά ακινήτων είναι θέμα ημερήσιας διάταξης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τη Ηousemarket, εταιρεία του ομίλου Fourlis που αναπτύσσει το δίκτυο ΙΚΕΑ, η οποία προχωρά σε εκ νέου έναρξη των διαδικασιών απόσχισης του κλάδου ακινήτων της, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την επικαιροποίηση στοιχείων στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια, Κτηματολόγιο και άλλες υπηρεσίες) για ακίνητό της στη Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Fourlis έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), την Trade Estates κι έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη σύστασή της.

Ωστόσο η προβλεπόμενη από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασία για την εισαγωγή ορίζει ότι αυτή πρέπει να γίνει εντός δύο ετών από τη σύσταση της ΑΕΕΑΠ, χρονικό διάστημα που εκπνέει οσονούπω. Έτσι, τα στελέχη του ομίλου τρέχουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες (που κατά τις πληροφορίες δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της εταιρείας, αλλά σε παραλείψεις αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για τμήμα του επίμαχου ακινήτου με σύσταση δουλείας - απαλλοτρίωση, υπόθεση που λιμνάζει από το 2004).

Στόχος είναι να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες και μέχρι τον Ιούνιο να ξεμπλοκάρει η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v