Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2021

Το «σκληρό ροκ» που άρχισε στις τράπεζες, τα ψιλά γράμματα στη ΔΕΗ και η Interwood

Το «σκληρό ροκ» που άρχισε στις τράπεζες, τα ψιλά γράμματα στη ΔΕΗ και η Interwood

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεκινά σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, ενόψει της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων μέσω των δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η στήλη ακούει ότι έχουν πάρει… φωτιά τα τηλέφωνα, οι συναντήσεις αλλά και οι e-συναντήσεις με τους επενδυτές. Υπάρχουν αρκετά σχέδια από την πλευρά των επιχειρήσεων που θεωρούνται σοβαρά και δανειοδοτούμενα και οι επικεφαλής των corporate τμημάτων των τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) μαθαίνουμε ότι «κονταροχτυπιούνται» για το ποιος θα κλείσει τα καλύτερα επιχειρηματικά πλάνα.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι τράπεζες, μετά και τις τιτλοποιήσεις που έχουν δρομολογήσει, θα μείνουν με «μικρούς» ισολογισμούς.

Ηρθε δηλαδή η ώρα να βρουν πηγές εσόδων, που, ως γνωστόν, στην τραπεζική είναι οι χορηγήσεις…

INTERWOOD: Η εγγραφή υψηλών απομειώσεων και ο καθόλου ευκαταφρόνητος δανεισμός της Interwood ανησύχησαν τον ορκωτό ελεγκτή που έλεγξε τα βιβλία της εισηγμένης. Πώς άλλωστε να μη γίνει κάτι τέτοιο, όταν οι περυσινές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 7,65 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια περιορίστηκαν στα 2,4 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός έκλεισε το 2020 στα 29,3 εκατ. ευρώ;

Παρ' όλα αυτά -και κόντρα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ο κλάδος της ξυλείας- υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία για την Interwood. Για παράδειγμα το θετικό κεφάλαιο κίνησής της ή οι συζητήσεις της με τις τράπεζες, με στόχο ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο, το οποίο θα οδηγήσει σε συνολικό διακανονισμό των υποχρεώσεων του εισηγμένου ομίλου.

Ακόμη πιο σημαντικά στοιχεία είναι οι βελτιωμένες φετινές οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, καθώς και η δήλωση των βασικών μετόχων ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την εταιρεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

ΥΓ1: Επειδή τα ίδια κεφάλαια έχουν πέσει κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, θα ακολουθήσει λογιστική μείωση μετοχικού κεφαλαίου μέσα από ισόποση αποκλιμάκωση του υπόλοιπου συσσωρευμένων ζημιών.

ΥΓ2: Μετά την ανακοίνωση τόσο υψηλών απομειώσεων για το 2020, άντε τώρα να μαζέψεις εκείνες τις «κακές γλώσσες» που δεν πίστευαν ότι για την ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έκδοση των λογιστικών καταστάσεων του 2020 έφταιγαν τα «τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας».

 

ΔΕΗ: Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, λέει η παροιμία. Γιατί το θυμήθηκε η στήλη; Δεν ήταν έτοιμα, λένε οι πληροφορίες, τα κείμενα που θα δίνονταν από τη ΔΕΗ στους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Γι' αυτό και αναβλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ της Δευτέρας, που αναμενόταν να εγκρίνει το Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, το κείμενο της σύμβασης και μια σειρά εγγράφων, που θα έδιναν το πράσινο φως για να περάσουμε στην ουσιαστική φάση: Την πρόσβαση των επενδυτών στο VDR, που θα οδηγούσε στην υποβολή προσφορών. Τώρα ανέκυψε ζήτημα οριστικοποίησης αυτών των κειμένων.

Μακάρι αυτό να είναι το πρόβλημα. Η συνεδρίαση του Δ.Σ., πάντως, πήγε για αύριο, Πέμπτη. Το πότε θα υπογράψουν οι επενδυτές για να μπορούν να δουν στη συνέχεια όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ παραμένει λίγο θολό. Όπως και το πότε θα ανοίξει το VDR.

Με αυτά και με αυτά, τυχαίο είναι άραγε το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση για υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από το καλοκαίρι πήγε στο φθινόπωρο και τώρα τοποθετείται γενικά εντός του έτους;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v