Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2021

Tips για ElvalHalcor και οι 27.000 «αγνοούμενοι» της ΑΑΔΕ - Η ΕΧΑΕ, οι εγγυήσεις και ο ΣΜΕΧΑ

Tips για ElvalHalcor και οι 27.000 «αγνοούμενοι» της ΑΑΔΕ - Η ΕΧΑΕ, οι εγγυήσεις και ο ΣΜΕΧΑ

EXAE Vs ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ, ΜΕΡΟΣ 3ο: Χαρά μας που γίνεται διάλογος για το θέμα των εγγυήσεων εκκαθάρισης, μέσω της στήλης, πλην όμως θεωρούμε ότι κάπου θα έπρεπε να έχει ήδη βρεθεί η χρυσή τομή.

Έχοντας καταγράψει τα παράπονα χρηματιστών αλλά και τις θέσεις της ΕΧΑΕ, καταλήγουμε ότι το «δια ταύτα» της υπόθεσης αφορά δύο κρίσιμα θέματα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες ούτε ως προς το μοντέλο διαχείρισης κινδύνου ούτε ως προς το ύψος του margin, με εξαίρεση περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται να έφτασε πρόσφατα έως και στο... 45%.

- Oι χρηματιστηριακές ζητούν πρακτικά να εφαρμόζονται οι εγγυήσεις post trade και όχι pre trade, δηλαδή στο κλείσιμο με βάση τις εντολές που έχουν εκτελεστεί, κι όχι μέσα στη συνεδρίαση και επί ανεκτέλεστων εντολών.

- Αυτό φαίνεται να «σκαλώνει» στο γεγονός ότι δεν γίνεται έλεγχος φερεγγυότητας ή, αν προτιμάτε, αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας των εκκαθαριστικών μελών. Αν μάλιστα καταλάβαμε καλά, η ΕΧΑΕ επικαλείται ότι την τελευταία 10ετία, με τις αυστηρές εγγυήσεις επί όλων των εντολών (εκτελεσμένων και ανεκτέλεστων) αποφεύχθηκαν καταστάσεις που θα είχαν δημιουργηθεί αν διενεργούνταν τέτοιες αξιολογήσεις την εποχή της μεγάλης (και τραπεζικής) κρίσης.

Αυτό που μένει λοιπόν ως ερώτημα, είναι αν θα άξιζε τον κόπο να βρεθεί νεότερη λύση, ίσως και... ανάμεικτη, τώρα που τέτοιου είδους προβλήματα τα αφήνουμε πίσω, ώστε να μη χάνουν πελάτες και οι χρηματιστηριακές, σε δύσκολες μέρες όπως αυτές του rebalancing των δεικτών, που φέρνουν «κατακλυσμό» εντολών, αλλά και να μην επιδεινώνεται το πρόβλημα όταν η αγορά κινείται ανοδικά και οι τιμές αυξάνονται.

Αλήθεια, ο ΣΜΕΧΑ, ως συνδικαλιστικό όργανο των χρηματιστηριακών εταιρειών, τι άποψη έχει σήμερα για το θέμα;

 

ELVALHALCOR: Ουσιαστικές ειδήσεις βγήκαν από την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές, τις οποίες καταγράφει η στήλη:

  • Μετά το έντονα ανoδικό σετ αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου, η ζήτηση στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να είναι ισχυρή, χωρίς επί του παρόντος να διαφαίνονται τάσεις αποκλιμάκωσης.
  • Ακόμη όμως, σύμφωνα με τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, και αν η ζήτηση υποχωρήσει, η ElvalHalcor είναι εστιασμένη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με ανοδικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, λόγω και της παγκόσμιας τάσης μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Η άνοδος πωλήσεων στα προϊόντα αλουμινίου ήταν τόσο μεγάλη στο πρώτο τρίμηνο, έτσι ώστε αν διατηρηθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, τότε η μονάδα των Οινοφύτων θα λειτουργήσει φέτος αρκετά κοντά στο «full capacity». Να θυμίσουμε ότι η παραγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του επενδυτικού σχεδίου (η β’ φάση προβλέπει νέα μεγάλη αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας).
  • Μετά την πολύ μεγάλη χρηματική διανομή του Απριλίου (σε χρήμα και μετοχές Cenergy), θα δοθεί ένα μικρό επιπλέον μέρισμα, που θα αποφασιστεί στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση.
  • Παρά την αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 (λόγω ανόδου τόσο του όγκου των πωλήσεων όσο και των τιμών των μετάλλων), ο δείκτης «καθαρό χρέος προς ετησιοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA» συνεχίζει να παρουσιάζει τάση αποκλιμάκωσης: Από 5 τον Μάρτιο του 2020 στο 4,6 στο τέλος του έτους και στο 4,1 με τη λήξη του πρώτου φετινού τριμήνου.

 

ΑΑΔΕ: Στέλνει μηνύματα, στέλνει email, απάντηση καμία. Ο λόγος για την ΑΑΔΕ, η οποία αναζητεί εναγωνίως 26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δικαιούνται αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά… μάταια.

Κι αυτό διότι, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει IBAN τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ για να τους πιστώσει τα λεφτά.

Σήμερα ή αύριο ακούμε ότι θα γίνει μια ακόμα πληρωμή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπότε, αν δικαιούστε χρήματα και δεν τα έχετε δει ακόμα, κάντε έναν έλεγχο.

IBAN στην εφορία δώσατε;

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Τρέχει να κλείσει τις εκκρεμότητες με την AEEAΠ ο όμιλος Fourlis, κυρίως για να αξιοποιήσει το θετικό momentum στην αγορά ακινήτων. Η θυγατρική του, Trade Estate, είναι στην τελική ευθεία για να ενεργοποιηθεί, με 3 σημαντικά projects να περιμένουν να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιό της. Όπως αναφέρθηκε χθες από στελέχη της διοίκησης, στο πλαίσιο conference call για την ενημέρωση των αναλυτών, μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων, ώστε να τεθεί σε λειτουργία, ενώ σε ένα χρόνο αναμένεται να εισαχθεί και στο χρηματιστήριο, έχοντας λάβει σχετική έγκριση σύστασης ΑΕΕΑΠ από το 2019.

Η «όρεξη» των επενδυτών για ακίνητα πιέζει τον όμιλο να επισπεύσει τις διαδικασίες. Στοχεύει στρατηγικά σε δύο κατηγορίες ακινήτων, τα εμπορικά λιανικής και τις εγκαταστάσεις logistics. Έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα εύλογης αξίας ύψους 184 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι σε μια διετία θα έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v