Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2021

Η χρυσή έξοδος για την BC Partners, η λειψανδρία στη ΡΑΕ και οι μνηστήρες των ναυπηγείων

Η χρυσή έξοδος για την BC Partners, η λειψανδρία στη ΡΑΕ και οι μνηστήρες των ναυπηγείων

BC PARTNERS: Σε ιλιγγιώδη για τα ελληνικά δεδομένα αποτίμηση επιδιώκει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να κάνει σύντομα την έξοδό της από τη Pharmathen η BC Partners.

Μιλάμε για… 1,5 με 2 δισ. δολάρια, όταν το τίμημα που πλήρωσε ο Νίκος Σταθόπουλος για να κλείσει το deal εξαγοράς του 80% από την οικογένεια Κάτσου, πριν από περίπου έξι χρόνια, προσέγγισε τα 500 εκατ. ευρώ σε Enterprise Value.

Όπως προκύπτει, η εταιρεία δεν έχει εξαντλήσει τις προσδοκίες. Μάλλον το αντίθετο, γι’ αυτό και κύριοι ενδιαφερόμενοι εκτιμάται ότι δεν θα είναι άλλες εταιρείες του κλάδου, αλλά Private Equity Funds, τα οποία έχουν πολύ cash να διαθέσουν αυτή την περίοδο.

Οπως και τη διάθεση να πάρουν το ρίσκο της περαιτέρω ταχείας ανάπτυξης.

 

ΡΑΕ: Σοβαρό πρόβλημα τείνει να γίνει για την Αρχή η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Με συνέπειες στο έργο της αλλά και στους σχεδιασμούς των συμμετεχόντων στην αγορά.

Τελευταίο και ενδεικτικό παράδειγμα το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ. Τώρα τρέχει επί της ουσίας το ΔΠΑ 2021-2030, χωρίς, όμως, να έχει εγκριθεί τυπικά από τον Ρυθμιστή. Υποβλήθηκε πέρσι, πέρασε από δημόσια διαβούλευση και τώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε διάφορες αναθεωρήσεις τεχνικού χαρακτήρα, που ζήτησε η ΡΑΕ για να πάρει επίσημα το τελικό οκ.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει χρονική υστέρηση. Και εν τω μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε στις αρχές του χρόνου και το επόμενο ΔΠΑ 2022-2031, που περιμένει κι αυτό τη σειρά του...

Δεν γίνεται, όμως, έτσι δουλειά. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί θαρραλέα η έλλειψη στελεχών στη ΡΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Με την προκήρυξη τριών διαφορετικών διαγωνισμών αυτή τη φορά, δύο από την ειδική διαχείριση της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) και ενός από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ξεκίνησε και πάλι η προσπάθεια για την πώληση των δύο εκτάσεων και του εξοπλισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οπως αναφέρουν πηγές, τρία σχήματα εξετάζουν τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία της ΕΤΑΔ και τέσσερα σχήματα έχουν χτυπήσει την πόρτα της ΕΝΑΕ για πληροφορίες.

Βέβαια, όλοι πλέον κρατούν μικρό καλάθι, παρά τα ονόματα που ακούγεται ότι ενδιαφέρονται για την απόκτηση των εκτάσεων και του εξοπλισμού.

Είναι πολύ πρόσφατοι οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί που κηρύχθηκαν άγονοι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v