Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2021

Το project Sunshine της Πειραιώς, τα ομολογιακά των ΑΕΕΑΠ και η «απειλή» στην αγορά γραφείων

Το project Sunshine της Πειραιώς, τα ομολογιακά των ΑΕΕΑΠ και η «απειλή» στην αγορά γραφείων

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Κατατέθηκαν στις 2 Ιουνίου οι μη δεσμευτικές προσφορές για το project Sunshine. Το χαρτοφυλάκιο, δηλαδή, με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing), μεικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η Πειραιώς.

Tο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 5.000 συμβάσεις leasing 2.300 επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 80%) είναι μικρομεσαίες. Το 65% των προς πώληση συμβάσεων leasing είναι μη εξυπηρετούμενες και το υπόλοιπο 35% ρυθμισμένες.

Η αξία των εξασφαλίσεων που έχουν οι λόγω συμβάσεις υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην αξία των ενεχυριασμένων ακινήτων.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Τη δωρεάν απόδοση «φέτας» των mezzanine και junior notes των τιτλοποιήσεων Vega και Phoenix θα κληθεί να αποφασίσει η τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας στις 22 Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε η στήλη, θα αποδοθεί δωρεάν το 65% των mezzanine notes των δύο τιτλοποιήσεων, οι οποίες φέρουν κουπόνι 7%.

Θα ακολουθήσει, το 2022, η δωρεάν απόδοση τμήματος των mezzanine notes των τιτλοποιήσεων Sunrise Ι και ΙΙ, οι οποίες θα φέρουν κουπόνι 9%.

 

ΑΕΕΑΠ: Σειρά από εκδόσεις κοινών ομολογιακών δανείων, που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α, ετοιμάζουν οι ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια.

Πέραν της Prodea, που ετοιμάζεται για έκδοση 250-300 εκατ. ευρώ, το ενδεχόμενο έκδοσης mini bond εξετάζουν, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλέων, τόσο η Noval του ομίλου Βιοχάλκο όσο και ο όμιλος Φουρλή για την ΑΕΕΑΠ που ετοιμάζεται να συστήσει (Trade Estates).

Η έκδοση ΚΟΔ, το κεφάλαιο του οποίου αποπληρώνεται στη λήξη, διευκολύνει τις ΑΕΕΑΠ σε επίπεδο χρηματοροών.

Αν οι εκδόσεις είναι ανεξασφάλιστες, όπως της Prodea, ακόμη καλύτερα…

 

ΑΚΙΝΗΤΑ: Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν επάνω από 20 ευρώ ανά τετραγωνικό τον μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6,5%. Παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 ευρώ τον μήνα ανά τετραγωνικό ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, λένε πηγές της κτηματαγοράς.

Δεν είναι η μόνη ανατροπή στην κτηματαγορά που βλέπουν στελέχη τους, καθώς η χώρα προσπαθεί να επανεκκινήσει μετά το πολύμηνο χειμερινό lockdown. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει μια ενδιάμεση κατηγορία, τα παλαιά γραφεία σε κεντρικούς οδικούς άξονες, που μπορούν να ενοικιαστούν σε τιμές της τάξης των 10 ευρώ ανά τετραγωνικό τον μήνα.

Αυτό που περιμένει ωστόσο να δει η αγορά είναι πώς θα επηρεάσει η στρατηγική των funds που αγοράζουν πακέτα κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Αν και το ποσοστό των γραφείων στα μέχρι σήμερα πουλημένα χαρτοφυλάκια είναι πολύ μικρό, η βιαστική και μη καλά προγραμματισμένη προώθηση γραφείων στην ήδη ρηχή και προβληματική αγορά θα μπορούσε να σημαίνει νέα πίεση στις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v