Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2021

Οι ξενοδόχοι, ο Μητσοτάκης και το Ζάππειο - Σφηνάκια για Πλαστικά Κρήτης και Alpha Trust

Οι ξενοδόχοι, ο Μητσοτάκης και το Ζάππειο - Σφηνάκια για Πλαστικά Κρήτης και Alpha Trust

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ι: Με κάθε τρόπο προσπαθεί το υπουργείο Τουρισμού να διευκολύνει τους ξένους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα μας. Ετσι, από την Ολλανδία όπου βρέθηκε για επαφές με τουρ οπερέιτορ ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε ότι η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες όχι μόνο με αρνητικό τεστ PCR αλλά και με rapid test 24 ωρών προ της άφιξης.

Το θέμα είναι σημαντικό καθώς το «ακριβό» PCR αποτελεί αντικίνητρο για τους ξένους επισκέπτες, που άλλωστε με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και στην Ελλάδα προ της αναχώρησης για την πατρίδα τους. Το rapid test είναι πολύ φθηνότερο, αν και όχι ανάλογης αξιοπιστίας.

Και αυτό το καλοκαίρι η ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας θα είναι λεπτή…

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί φέτος η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στην οποία το παρών αναμένεται να δώσει, ως είθισται, ο πρωθυπουργός.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού περιμένουν... πώς και πώς τη Γενική Συνέλευση, καθώς, όπως ψιθυρίζεται, ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον κλάδο και δεν είναι άλλο από τον ΦΠΑ.

Η μείωση του φόρου που βαρύνει το τουριστικό πακέτο αποτελεί πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς.

Πόσω μάλλον τώρα, που ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο έχει φουντώσει.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Η χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές «έβγαζε μάτια», καθώς η εταιρεία Κρήτης συγκαταλέγονται στις πλέον υποτιμημένες μετοχές του ΧΑ, τουλάχιστον με βάση τους επενδυτικούς δείκτες.

Έτσι, με τον τίτλο να κλείνει χθες στα 17 ευρώ, το P/E (καθαρά κέρδη 2020 στα 46,27 εκατ. ευρώ) διαμορφώνεται στο 10 και αυτό για έναν όμιλο που διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο ύψους 66 εκατ. ευρώ!
Επίσης, με βάση τις εκτιμήσεις, η φετινή μερισματική απόδοση θα υπερβεί με χαρακτηριστική άνεση το 2% (πέρυσι είχε διανείμει 0,3652 ευρώ ανά μετοχή και φέτος αναμένεται να… ανεβεί ο πήχης).

Στις φετινές προκλήσεις, βέβαια, ξεχωρίζει η μεγάλη άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, με τον εισηγμένο όμιλο να προσπαθεί να περιορίσει ως ένα βαθμό τις σχετικές επιπτώσεις μέσω στοκαρίσματος και αυξήσεων τιμών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα Πλαστικά Κρήτης συνεχίζουν εδώ και πολλά χρόνια να αναπτύσσονται από χρόνο σε χρόνο, διαθέτοντας σήμερα εννέα εργοστάσια σε επτά χώρες! Ενδεικτικό είναι ότι από το 2005 έως το 2020, ο κύκλος εργασιών του κρητικού ομίλου έχει υπερτριπλασιαστεί και με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς έχουν αυξηθεί ίδια κεφάλαια και η καθαρή του κερδοφορία.

ΥΓ: Στα μειονεκτήματα της μετοχής, η χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα.

 

ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚ: Η εταιρεία θα μοιράσει φέτος στους μετόχους της -σε δύο δόσεις- το 95% των περυσινών κερδών της. Συγκεκριμένα, έδωσε στις αρχές της χρονιάς 0,16 ευρώ, ενώ η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση θα ψηφίσει τη διανομή επιπλέον 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Το συνολικό 0,31 ευρώ οδηγεί σε μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερισματική απόδοση της τάξεως του 5,74%.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά ΑΤΡΑΣΤ συγκαταλέγεται στις λίγες μετοχές που δεν έχουν «τρέξει» στο ταμπλό κατά τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο έχει κυλήσει πολύ ικανοποιητικά για την ευρύτερη αγορά του asset management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v