Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2021

Τα μετοχικά «ρεκόρ» του ΟΤΕ, το placement της Cenergy και τα «μυστικά» πρόστιμα του Αδωνι

Τα μετοχικά «ρεκόρ» του ΟΤΕ, το placement της Cenergy και τα «μυστικά» πρόστιμα του Αδωνι

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Σαφή είναι τα σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που εξηγεί και τις αποφάσεις για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών από το προσεχές σαββατοκύριακο.

Αυτό που δεν έχει, όμως, προφανή εξήγηση είναι η σαφής τάση μείωσης των διενεργούμενων τεστ, μοριακών και rapid.

Για παράδειγμα, χθες Τετάρτη, έγιναν 41.982, όταν μια εβδομάδα πριν είχαν γίνει 45.184. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, την Τετάρτη 26 Μαΐου, βλέπουμε ότι είχαν γίνει 50.992 ενώ στις 12 του περασμένου μήνα 63.107.

Ανάλογη είναι η εικόνα όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Και το ερώτημα είναι γιατί; στηριζόμαστε στα self-tests ή κάτι άλλο συμβαίνει;

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: «Λειψή» ήταν η χθεσινή είδηση που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Μέσω Twitter ανακοίνωσε για την επιβολή προστίμων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ «λόγω αισχροκέρδειας».

Αν και πάντα λαλίστατος, ο υπουργός αυτοπεριορίστηκε, γνωστοποιώντας μεν ότι επέβαλε πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ, αλλά δεν μας ενημέρωσε για το ποιες αλυσίδες παρανόμησαν, ούτε για το ύψος των προστίμων.

Η εντύπωση που δόθηκε αρχικά ήταν ότι η σχετική αναγγελία μέσω του Twitter θα συμπληρωνόταν στη συνέχεια, με λεπτομέρειες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στις οποίες στράφηκε η στήλη ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί κάποια επιπλέον πληροφορία.

Η συνέχεια πάντως θα έχει ενδιαφέρον. Μένει να φανεί αν η χθεσινή ανακοίνωση ήταν ένα «πυροτέχνημα» ή η αρχή μιας συστηματικής προσπάθειας για να αποτραπούν υπέρμετρες ανατιμήσεις.

 

ΟΤE: Ικανοποίηση πρέπει να αισθάνονται οι μακροχρόνιοι επενδυτές της μετοχής. Υψηλό δεκαετίας στα 15 ευρώ «έπιασε» τον Ιούνιο η μετοχή. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο +140%, με τον κλάδο στην Ευρώπη να σημειώνει πτώση κατά 14% και το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται με απώλειες -37%.

Από το 2012, η μετοχή του OΤΕ κερδίζει 420% περίπου, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να διαμορφώνεται στο +31% και τα EU Telcos στο -7,9%. Δηλαδή, αν κάποιος αγόραζε μετοχές του ΟΤE αξίας €1.000 ευρώ το 2012, σήμερα θα είχε τίτλους αξίας €5.200. Η αντίστοιχη αξία σε όρους Γενικού Δείκτη θα ήταν €1.300 και σε όρους EU Telco €920.

Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται τα μερίσματα που θα είχαν εισπραχθεί ενδιάμεσα. Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η απόδοση από μερίσματα και το όφελος από την επαναγορά μετοχών είναι της τάξης του 6-7% ετησίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή του ΟΤE είναι, σταθερά τα τελευταία χρόνια, μια από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, όπως Citi, JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs. 

Εν αναμονή για την επόμενη δεκαετία...

 

CENERGY: Ο σχεδιασμός του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ περιλαμβάνει, όπως πληροφορείται η στήλη, την ενίσχυση του free float της Cenergy, προκειμένου να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητά της και να εισέλθει σε δείκτες.

Πρόκειται όμως για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο και ενδεχόμενο placement ποσοστού της τάξης του 5% με 8% θα εξεταστεί το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v