Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2021

Το επερχόμενο «market reform» στην αγορά ηλεκτρισμού και το bonus στην αξία της ΔΕΗ

Το επερχόμενο «market reform» στην αγορά ηλεκτρισμού και το bonus στην αξία της ΔΕΗ

ΔEΗ: Η DG Comp δείχνει διατεθειμένη να μη θεωρήσει έμμεση κρατική ενίσχυση, την πρόθεση του Δημοσίου να αναλάβει το ίδιο (σ.σ. με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) την αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων.

Αν η παραπάνω αίσθηση επιβεβαιωθεί (σ.σ. η πρόσφατη επίσκεψη Βεστάγκερ έκανε πολύ πιο αισιόδοξες κυβέρνηση και ΔEΗ), το Δημόσιο θα πληρώσει περίπου 250 με 300 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση λιγνιτωρυχείων και η ΔEΗ θα αντιστρέψει ισόποση περίπου πρόβλεψη.

Εξέλιξη που θα βελτιώσει το Enterprise Value.

 

MARKET REFORM: Ο Κανονισμός Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ε.Ε. είναι σαφής. Δεν μπορεί κανένα κράτος-μέλος να ξυπνήσει ένα πρωί και να αποφασίσει να δώσει a priori κρατικές ενισχύσεις για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Κάνε πρώτα μεταρρυθμίσεις, σου λέει η Κομισιόν, για να διορθώσεις τυχόν αστοχίες ή στρεβλώσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν, πείσε με ότι η αγορά δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί και να λειτουργήσει με ασφάλεια χωρίς αυτές τις ενισχύσεις και μετά έλα να το κουβεντιάσουμε και να δούμε αν έχεις δίκιο.

Αν πράγματι έχεις δίκιο, λέει η Κομισιόν, μπορεί και να σου το επιτρέψω. Αλλά θέλω πράξεις συγκεκριμένες να δω. Και μελέτες εμπεριστατωμένες, με νούμερα, υπολογισμούς και αναλύσεις. Όχι απλά ένα αίτημα.
Μάλλον το καταλάβαμε αργά αυτό. Γι' αυτό και τρέχουμε τώρα να κάνουμε μελέτη market reform για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.

Πάντως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται market reform στην αγορά ηλεκτρισμού μας. Η δεκαετία του 2010 περιλάμβανε πολλές μεταρρυθμίσεις, που εντάχθηκαν βέβαια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στις μνημονιακές υποχρεώσεις μας, γιατί χρειαζόταν να είναι ανοικτή, προσβάσιμη σε όλους τους παίκτες, χωρίς μονοπώλια.

Ουσιαστικά, το market reform που ζητείται από την Κομισιόν, γιατί επιδιώκουμε να αποζημιώνουμε τη λιγνιτική παραγωγή όσο θα διατηρείται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και τη νέα ισχύ, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον λιγνίτες, θα λειτουργήσει για άλλη μία φορά ως δεσμευτικό κείμενο, με το οποίο η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να μας ελέγχει σε τυχόν ανακολουθίες ή παρεκκλίσεις. Κι ας μην έχουμε πια τον μνημονιακό πέλεκυ πάνω από το κεφάλι μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v