Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2021

ΕΤΕ: Η κίνηση που «άναψε φωτιές» στο Frontier - Η SKY Express δεν προσγειώνεται στις… Γούρνες

ΕΤΕ: Η κίνηση που «άναψε φωτιές» στο Frontier - Η SKY Express δεν προσγειώνεται στις… Γούρνες

ΠΤΗΣΕΙΣ: Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Eurocontrol, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται άνοδος 18% σε επίπεδο αεροπορικής κίνησης στη Γηραιά Ήπειρο, με την Ελλάδα να σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε πτήσεις.

Τα στοιχεία για την περασμένη Τρίτη 8 Ιουνίου καταδεικνύουν αύξηση κατά 51% για τη χώρα μας, με 267 πτήσεις περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ακολουθεί με άνοδο 42% η Ιταλία και έπεται η Ισπανία με 24%. 

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, βέβαια, η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα -και όχι μόνο- εξακολουθεί να βρίσκεται στα «κόκκινα», μειωμένη κατά 56%.

Τότε μετρούσαμε 793 πτήσεις τη μέρα...

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μη συγκρίσιμη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις τέσσερις δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες κατατέθηκαν στην Εθνική για την αγορά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Frontier.

Η προσφορά ενέχει μια πρόταση/ιδέα, που, εφόσον κριθεί εφαρμόσιμη και την αποδεχθεί η Εθνική, αυξάνει το rating και επομένως την περίμετρο των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes), μειώνοντας ισόποσα την ονομαστική αξία των mezzanine.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαδικασία προκαταρκτικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης, η Εθνική ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η ονομαστική αξία των senior notes ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, των junior notes στα 2,45 δισ. και των mezzanine στο 0,45 δισ. ευρώ.

Η ιδέα της μη συγκρίσιμης προσφοράς εξετάζεται από την Εθνική καθώς είναι δελεαστική, υπό την έννοια ότι αυξάνονται οι senior notes, που προβλέπεται ότι θα τους διακρατήσει, στο σύνολό τους, η τράπεζα και μειώνεται η ονομαστική αξία των mezzanine που πουλά.

Ως αποτέλεσμα, δε, εφαρμογής της πρότασης, η συγκεκριμένη προσφορά φαίνεται να ξεπερνά τα τιμήματα που προσφέρουν οι δύο άλλοι βασικοί ανταγωνιστές, οι οποίοι συμμορφώθηκαν πλήρως με τους όρους του business plan.

Όλα αυτά δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην Εθνική καθώς αν ζητήσει βελτιωτικές, θα πρέπει να θέσει ένα συγκρίσιμο πλαίσιο. Αν δεν ζητήσει, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μόνο όσων συμμορφώθηκαν με τους όρους business plan. Αλλιώς ο… παραβάτης παίζει μπάλα μόνος του.

Το ΤΧΣ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έχει εφιστήσει στην Εθνική την ανάγκη επίδειξης προσοχής για το κατά πόσο το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασία επιδρά στους senior notes.

Αν αποδίδονται σωστά οι πηγές, η στήλη δυσκολεύεται να καταλάβει για ποιο λόγο το ΤΧΣ εμπλέκεται στη διαδικασία. Για αυτά απολύτως υπεύθυνη είναι η εκτελεστική διοίκηση της τράπεζας, η οποία δίνει λόγο στους μετόχους.  Το, δε, Frontier θα πάει στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Ηρακλή, η οποία θα αξιολογήσει το rating και επομένως την περίμετρο των senior notes, με πρώτιστο κριτήριο την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, το οποίο εγγυάται τους senior notes.

Τέλος, η αναφορά περί μη επίδρασης στους senior notes μοιάζει αμφίσημος χρησμός. Αναγιγνώσκεται και υπέρ του… παραβάτη και υπέρ των… νομιμοφρόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μόνο σύγχυση και διαρροή δηλητηριωδών φημών.

 

ΓΟΥΡΝΕΣ: Ο διαγωνισμός που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου πήρε παράταση μέχρι τον Οκτώβριο, όμως ένας εκ των δυνάμει επενδυτών φαίνεται ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του. Ο λόγος για τον όμιλο IOGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλλου, που ελέγχει και την αεροπορική εταιρεία SKY Εxpress.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επικεφαλής του ομίλου εξέτασαν ενδελεχώς τα δεδομένα, αξιολόγησαν τον φάκελο, τα έβαλαν κάτω και, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αλλάξουν γνώμη, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται κινήσεις σε άλλους τομείς. Προς το παρόν, όμως, η εστίαση είναι στην πορεία της τουριστικής σεζόν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v