Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2021

Τα δώρα του SSM στις τράπεζες -Η επέκταση στα Βαλκάνια και οι στόχοι της «νέας» Attica

Τα δώρα του SSM στις τράπεζες -Η επέκταση στα Βαλκάνια και οι στόχοι της «νέας» Attica

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εφόσον επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι μείωσης του NPE ratio, που έχουν οι συστημικές τράπεζες και η διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP) μετά το εν εξελίξει stress test δεν βγάλει, όπως αναμένεται, θέματα, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει για το 2022 την ελάχιστη εποπτική απαίτηση κατά 0,25% ως 0,50%.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, η ΕΚΤ ενημέρωσε τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, ότι το ελάχιστο όριο για τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις παρέμεινε στο 14% για Alpha, Eurobank και Εθνική και στο 14,25% για Πειραιώς ( σ.σ. χωρίς να συνυπολογίζονται τα μέτρα χαλάρωσης λόγω Covid-19).

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Παρ ότι, για επικοινωνιακούς λόγους, οι διοικήσεις των τραπεζών αποφεύγουν να προτάξουν την επιδιωκόμενη επέκταση στα Βαλκάνια, η αγορά τη θεωρεί δεδομένη.

Οι τράπεζες, με υφιστάμενη παρουσία ( Eurobank, Alpha), θα επιδιώξουν να την ενισχύσουν. Το έχει κάνει ήδη, ως ένα βαθμό, η Eurobank σε Βουλγαρία και Σερβία και θα συνεχίσει, ενώ η Alpha θα ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία και με εξαγορά, αν βρει ευκαιρίες.

 

EUROBANK: Στη διαχείριση της doValue θα παραμείνει η διαχείριση των δανείων της τιτλοποίησης Mexico, την οποία δρομολογεί η Eurobank.

Η τράπεζα μετά από μια μικρή διερεύνηση αγοράς κατέληξε στον στρατηγικό της συνεργάτη.

 

ΑTTICA BANK: Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους ορίζει ως προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη των εργασιών της η Attica –και- με το νέο business plan της περιόδου 2021-23.

Πρόκειται για στόχο που εύκολα γράφεται, δύσκολα γίνεται, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( μικρό μέγεθος, ατελής εταιρική διακυβέρνηση) και των αυτοαπασχολούμενων (χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα κά).

Αλλά όπως και να ναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής…


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v