Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2021

Η MLS, οι ομολογιούχοι και τα κουρέματα - Ποιος κρατά το κλειδί στη Yalco και τα e-βάσανα της εστίασης

Η MLS, οι ομολογιούχοι και τα κουρέματα - Ποιος κρατά το κλειδί στη Yalco και τα e-βάσανα της εστίασης

ΜLS: Αν η εταιρεία με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2019 είχε πάγιο ενεργητικό 13,65 εκατ. ευρώ, πόσο αυτό μπορεί να αξίζει σήμερα;

Μια πρώτη σκέψη είναι πως 2,57 εκατ. ευρώ που αφορούν τα ενσώματα πάγια (κυρίως τo ιδιόκτητο ακίνητο στη Θεσσαλονίκη) μάλλον θα πρέπει να ξεχαστούν, γιατί το κτίριο είναι προσημειωμένο στις τράπεζες.
Δεύτερον, στα άυλα πάγια που είχαν αποτιμηθεί στις 31/12/2019 στα 2,34 εκατ. ευρώ λογικό είναι ότι θα… πέσει γερό ψαλίδι.

Όσο για το υπόλοιπα 8,74 εκατ. ευρώ, αυτά αποτελούν «αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις», οπότε… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, ή διαφορετικά, ρωτήστε και τους μετόχους των τραπεζών.

Επίσης, από το κυκλοφορούν ενεργητικό της 31/12/2019 (αποθέματα, απαιτήσεις από πελάτες, διαθέσιμα) είναι ζήτημα αν απομένουν σήμερα κάτι ψιλά, ενώ αντίθετα οι υποχρεώσεις των 38 εκατ. ευρώ του 2019 έχουν σίγουρα αυξηθεί και κατά κύριο λόγο έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Άρα, μιλάμε για αρνητικά ίδια κεφάλαια που στην πράξη ξεπερνούν με μεγάλη άνεση τα 20 εκατ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, πέρα από την αύξηση κεφαλαίου των 17,5 εκατ. ευρώ που επιδιώκει η διοίκηση της MLS, η εταιρεία δεν σώζεται αν επιπρόσθετα δεν υπάρξει ένα μεγάλο κούρεμα στους ομολογιούχους (οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, λόγω της προσημείωσης στο ακίνητο).

Και όλα αυτά, στην καλύτερη των περιπτώσεων…

 

YALCO: Από την doValue αναμένονται oι εξελίξεις για τα δάνεια της εταιρείας. Εκεί έχει περάσει το «μπαλάκι» αφού είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα κόκκινα δάνεια της Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είναι η εκπρόσωπος των ομολογιούχων τραπεζών για τη Yalcο και είχε καταγγείλει για λογαριασμό τους από 4/2/2019 δύο ομολογιακά δάνεια, 18 εκατ. ευρώ και 10,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αποτελούν μέρος του πλάνου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς και Εθνική) το 2016, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανεισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα σε αυτή τη φάση. Εξάλλου, οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, σε συνέχεια της μεταβίβασης στους servicers των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πακέτα, ανάλογα με το ποσοστό έκθεσης στον δανεισμό της κάθε τράπεζας.

Η Yalcο πάντως «έχει καταφέρει να κρατιέται σε αρκετά καλή κατάσταση τηρουμένων των αναλογιών», όπως μας μεταφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η YALCO - Σωκράτης Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε. ιδρύθηκε στη Δράμα το 1920 (δηλαδή έχει ξεπεράσει έναν αιώνα ζωής). Εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον χώρο του εμπορίου, με ηγετική θέση στη διανομή ειδών οικιακής χρήσης και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Η πορεία της ωστόσο αντιστράφηκε στην οικονομική κρίση που προηγήθηκε, ενώ η πανδημία ήρθε να προσθέσει αβεβαιότητες.

Παρ' όλα αυτά, η βιομηχανία τουρισμού την εμπιστεύεται και καταφέρνει να κλείνει κάποιες συμφωνίες που συντηρούν τη δραστηριότητα. Διατηρεί επίσης δραστηριότητα στην παραγωγή αντικολλητικών μαγειρικών σκευών FEST, με σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά και εξαγωγές, ενώ διατηρεί παρουσία στη λιανική, με το δίκτυο οικιακών ειδών ΙΩΝΙΑ.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ: Πυκνώνουν οι περιπτώσεις επαγγελματιών που αναφέρουν ότι ο e-ΕΦΚΑ μπλόκαρε επαγγελματικούς λογαριασμούς, επειδή είχαν χάσει ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για καμπανάκι ενόψει των υποχρεώσεων που θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούνται, καθώς σταδιακά αίρονται τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και πλησιάζει η ώρα που θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος της στήριξης που έλαβαν (επιστρεπτέες προκαταβολές κ.λπ.).

Αν υπολογίσει κανείς ότι ορισμένες από τις επιχειρήσεις εστίασης, αυτές που διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους, μόλις άνοιξαν και πρακτικά καλούνται να δουλέψουν με λιγότερη από τη μισή δυνητική πελατεία (εμβολιασμένοι), συμπεραίνει ότι δύσκολα θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από το ενοίκιο του Ιουλίου.

Με περιορισμένη καταναλωτική κίνηση και τη μετάλλαξη Δέλτα να αλλάζει άρδην τα επιδημιολογικά δεδομένα, δύσκολα θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επιχειρηματιών για τα έσοδα της τουριστικής περιόδου.

Και τα δύσκολα είναι μπροστά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v