Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2021

Βροχή τα πρόστιμα, ξεμένουν από... μπλοκάκια στο ΥΠΑΝ - Οι νέες υποσχέσεις στην εστίαση και το πικρό κρασί

Βροχή τα πρόστιμα, ξεμένουν από... μπλοκάκια στο ΥΠΑΝ - Οι νέες υποσχέσεις στην εστίαση και το πικρό κρασί

ΕΣΤΙΑΣΗ: Ελπίδες ότι κάτι παραπάνω μπορεί να γίνει για να στηριχθεί η εστίαση δημιουργούνται από κυβερνητικής πλευράς, εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων του κλάδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Λίγες ημέρες μετρά η λειτουργία των εσωτερικών χώρων μόνο για εμβολιασμένους και τα προβλήματα είναι βουνό, ειδικά για τα καταστήματα που δεν διαθέτουν ή έχουν μικρούς εξωτερικούς χώρους. Ετσι πληθαίνουν τα αιτήματα για απαλλαγή από την πληρωμή ενοικίων ή άλλα μέτρα στήριξης.

Από τον κλάδο ζητείται να κάνει… λίγο υπομονή, έως ότου υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ας ευχηθούμε τυχόν μέτρα στήριξης, αν αποφασιστούν, να τρέξουν γρήγορα. Να μην έχουμε δηλαδή ταχύτητες ανάλογες με αυτές στο πρόγραμμα «επανεκκίνησης» που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο και άρχισε να τρέχει τον Μάιο.

Με τα τελευταία στοιχεία, από τις 34.000 επιχειρήσεις που ήταν να επιδοτηθούν, 22.862 έχουν υποβάλει αίτημα αλλά μόλις 1.867 έχουν ενταχθεί...

 

ΕΛΕΓΧΟΙ: Σαρωτικούς ελέγχους ως προς την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της Covid-19 προγραμματίζει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αν και ο τίτλος της υπηρεσίας παραπέμπει σε μονάδα επιτήρησης κυρίως του εμπορίου, οι δραστηριότητές της επεκτείνονται σε εστίαση και χώρους ψυχαγωγίας, εκεί ακριβώς που η κυβέρνηση εντοπίζει το πρόβλημα της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Και καθώς τα πρόστιμα είναι καθημερινό φαινόμενο, τα μπλοκ βεβαίωσης των παραβάσεων και προστίμων που καταλογίζει η ΔΙΜΕΑ κοντεύουν να… τελειώσουν.

Εξού και το υπουργείο ενέκρινε κονδύλι 2.200 ευρώ για την εκτύπωση 220 τριπλότυπων μπλοκ που θα καλύψουν τις ανάγκες...


ΚΡΑΣΙ: Αλλες χρονιές, τα γεμάτα σταφύλια αμπέλια θα γέμιζαν χαμόγελα τους παραγωγούς. Φέτος όμως είναι χρονιά πανδημίας.

Με τις δεξαμενές γεμάτες από την περσινή παραγωγή λόγω της πτώσης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του lockdown, οι επιχειρηματίες προβληματίζονται ενόψει συγκομιδής και επεξεργασίας των σταφυλιών για την παραγωγή του κρασιού.

Τα κεφάλαια για τη φετινή απόσταξη, ήτοι 9 εκατ. ευρώ, θεωρούνται πολύ λίγα συγκρινόμενα με τα 25 εκατ. ευρώ πέρυσι και δεν επαρκούν για να διαχειριστεί ο κλάδος τα προβλήματά του. Αλλωστε το ποσό που ζητήθηκε από την κυβέρνηση ήταν διπλάσιο, 20 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ η αγορά κινείται με πολλές ταχύτητες τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Πέρυσι οι πωλήσεις υποχώρησαν 25% κατά μέσο όρο, αλλά πολλές μικρές επιχειρήσεις έγραψαν πτώση 60-70%. Φέτος η πτώση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κυμαίνεται σε περίπου 20%.

Ολες οι ελπίδες εναποτίθενται σε τουρισμό και εστίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v