Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2021

Το ανεκτέλεστο της Mytilineos και ο ελιγμός στη Γκάνα – Ακονίζει μαχαίρια η Κομισιόν στην ενέργεια

Το ανεκτέλεστο της Mytilineos και ο ελιγμός στη Γκάνα – Ακονίζει μαχαίρια η Κομισιόν στην ενέργεια

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Οκτώ μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του target model στέλνουμε στις Βρυξέλλες σχέδιο μεταρρυθμίσεων της ηλεκτρικής αγοράς. Το γνωστό Market Reform Plan. Εμμέσως, πλην σαφώς, δηλαδή παραδεχόμαστε ότι αποτύχαμε στο σχεδιασμό της, υπάρχουν προβλήματα, στρεβλώσεις, και πρέπει να τα δούμε από την αρχή ξανά.

Δεν το λέει η στήλη αυτό, το λέει πρακτικά η ίδια η Κομισιόν, στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου.

Η Επιτροπή μιλά για υφιστάμενες κανονιστικές στρεβλώσεις και αποτυχίες της αγοράς, καλώντας μάλιστα τους εμπλεκόμενους φορείς που θα καταθέσουν τις απόψεις τους να σκεφθούν αν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά θα τις διορθώσουν, θα τις «θεραπεύσουν».

Αυτό και μόνο αποκαλύπτει τις προθέσεις των Βρυξελλών να ακονίσουν τα μαχαίρια και να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους στα ελληνικά αιτήματα.

 

MYTILINEOS. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ είναι το ανεκτέλεστο έργο της Mytilineos, με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου. Τα 898 εκατ. ευρώ αφορούν στο υπόλοιπο ήδη αναληφθέντων έργων, εκ των οποίων το περίπου 36% είναι στην εσωτερική αγορά και τα άλλα σε δέκα χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Σλοβενία, Αλβανία, Αλγερία, Νιγηρία, Λιβύη, Γεωργία, Ιράκ και Ιορδανία).

Επιπλέον 367 εκατ. ευρώ αφορούν στο συμβασιοποιημένο υπόλοιπο για έργα για τρίτους, ποσό που είναι κατά 160% υψηλότερο από το αντίστοιχο στο τέλος του 2020.

Τέλος, 102 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης ή υπό διαπραγμάτευση…

 

MYTILINEOS II. Η εταιρεία αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι διεθνής παίκτης με ευελιξία όπου χρειάζεται. Αυτό φάνηκε στην κίνηση που έκανε στο έργο της κατασκευής σταθμού παραγωγής ενέργειας 192 MW στην Γκάνα.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο και στην οποία συμμετείχε η Mytilineos ήρθε σε διαφωνία με την Amandi Energy Ltd για λογαριασμό της οποίας έγινε το έργο, γιατί η τελευταία «ανακάλυψε» ευθύνη της κοινοπραξίας, λόγω, λέει, καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του. Και ζητούσε να πληρωθεί πέναλτι γι’ αυτό.

Αφού στήλωσε τα πόδια η Amandi η Mytilineos αποφάσισε να πληρώσει 18 εκατ. δολ. έναντι ποινικών ρητρών, ώστε να επισπευσθεί η παράδοση του έργου στην Amandi. Κάτι που έγινε.

Τελικά, το ποσό αυτό δεν θεωρείται ζημιά για την Mytilineos, καθώς έχει ανακτήσει ήδη 10 εκατ. δολ. από την Amandi και άλλα 8 εκατ. δολ. θα πάρει από τη γαλλική εταιρία GE Energy Products France SNC, μέλος της κοινοπραξίας, στο πλαίσιο συμφωνιών συμβιβασμού.

Στην κοινοπραξία μετέχουν, επίσης, η αμερικανική General Electric International και η τουρκική θυγατρική της Power Projects Sanayi Insaat Ticaret Limited Sirketi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v