Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2021

«Καίγεται» το ΥΠΑΝ για το νέο ΕΣΠΑ - Η «καμένη» μετοχή Ronaldo και ένας νέος πονοκέφαλος

«Καίγεται» το ΥΠΑΝ για το νέο ΕΣΠΑ - Η «καμένη» μετοχή Ronaldo και ένας νέος πονοκέφαλος

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Μποτιλιάρισμα πλοίων στα λιμάνια, καθυστερήσεις στη φορτοεκφόρτωση και ελλείψεις σε «κουτιά» (κοντέινερ) έχουν εκτοξεύσει το κόστος στα μεταφορικά, παρασύροντας ανοδικά τις τιμές.

Στους πονοκεφάλους τώρα έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα: ο κίνδυνος έλλειψης πλοίων μεταφοράς.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι παρά τη μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες για πλοία μεταφοράς κοντέινερ, η διαθεσιμότητά τους θα παραμείνει περιορισμένη τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης αλλά και της περίπλοκης διαδικασίας προσαρμογής των στόλων στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Πολλές ναυτιλιακές, λένε, δίστασαν τα προηγούμενα χρόνια να κάνουν παραγγελίες στα ναυπηγεία, ενώ πολλά παλιά πλοία έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν γίνει… παλιοσίδερα.

 

ΕΣΠΑ: Βάσιμες προσδοκίες ότι τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου, «τρέφει» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο, μετά την πανευρωπαϊκή πρωτιά που απέσπασε ως προς την έγκριση του «κεντρικού ΕΣΠΑ» στα τέλη Ιουλίου, φιλοδοξεί ότι η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα εντός ΕΕ που θα ενεργοποιήσει το νέο ΕΣΠΑ.

Οι πρωτιές, τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα που θέλει η Ελλάδα, δεν είναι για τους «τύπους» αλλά για την ουσία, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 21 δισ. ευρώ κρίνεται -και είναι- κομβικής σημασίας για τη στήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη δεσμεύσει 850 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) για τη στήριξη πληττόμενων κλάδων, όπως για παράδειγμα η εστίαση και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα ποσά αυτά τώρα εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί οι ενισχύσεις αυτές να εγγραφούν στο έλλειμμα.

Οπότε, πέραν του αναπτυξιακού στόχου, η έγκαιρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ έχει και ταμειακό χαρακτήρα και είναι ένας ακόμη λόγος για να επείγεται η κυβέρνηση...

 

RONALDO: Τα τρελά κέρδη που πολλοί ήλπιζαν ότι θα δουν στη μετοχή της Γιουβέντους μετά την έλευση του σούπερσταρ τελικά δεν ήρθαν ποτέ. Ή για να ακριβολογούμε, έσβησαν γρήγορα.

Η μετοχή της ιταλικής ομάδας εκτινάχθηκε 150% όταν πήρε τη μεταγραφή ο Ρονάλντο στην ομάδα. Υπήρξε η προσδοκία για τη «μεγάλη κούπα» (Champions League) αλλά και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη από την ένταξη στο κλαμπ του ανθρώπου που παρακολουθείται όσο κανείς στο Instagram: μόνο το πρώτο 24ωρο, πουλήθηκαν μισό εκατομμύριο φανέλες με το όνομά του.

Μετά άρχισε η κατηφόρα, που συνεχίστηκε για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν. Η «κούπα» δεν κερδήθηκε ποτέ και η μετοχή πήρε την κάτω βόλτα. Ηρθε και η πανδημία και η μετοχή έχασε 35% μόνο πέρυσι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις κυκλοφόρησε η είδηση ότι «μετακομίζει», μαζί με το συμβόλαιο των 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η μετοχή της Γιουβέντους κέρδισε 4,2%...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v