Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 26 2021

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, οι πρόσφυγες και οι stand-up comedies *Ο χρησμός του «γκουρού» για το δολάριο

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, οι πρόσφυγες και οι stand-up comedies *Ο χρησμός του «γκουρού» για το δολάριο

ΙΕΚΕΜ: Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με μακρά ιστορία στον χώρο του πολιτισμού και της διατήρησης της ελληνικής παράδοσης και μνήμης, προκαλεί απορία στην ευρύτερη κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο, επιτρέποντας τις υπενοικιάσεις στους χώρους του σε εταιρείες που δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα και φήμη του.

Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με κρατική επιχορήγηση, δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία με την ονομασία «Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων» (ΙΕΚΕΜ), της οποίας ο σκοπός της σύστασής της είναι αμφίβολος καθώς δεν υπάρχει δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο υλικό που να δικαιολογεί τη δραστηριότητά της.

Τον τελευταίο καιρό, η εν λόγω μη κερδοσκοπική εταιρεία φαίνεται να υπεκμισθώνει τον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην εταιρεία παραγωγής Μουσικών και Θεατρικών παραστάσεων «Wise Life Activities», η οποία διαφημίζεται με την ονομασία Lunar Sρace και οι παραστάσεις-events της αφορούν stand-up comedies, drive in cinema και μουσικά shows που δεν συμβάλλουν άμεσα στην ένταξη και εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία, όπως δηλώνει η ταυτότητα της ΙΕΚΕΜ.

Είναι άξιο απορίας, πώς το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιτρέπει την άμεση σύνδεσή του με δραστηριότητες που δημιουργούν πρόβλημα στον περιβάλλοντα χώρο, με την εκκωφαντική ένταση του ήχου, τη λειτουργία εκδηλώσεων χωρίς τις απαραίτητες άδειες από την Πυροσβεστική Αρχή και τον Δήμο και κυρίως πώς μπορεί να δικαιολογήσει τη σύνδεση μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας όπως είναι το ΙΕΚΕΜ με μία εταιρεία που έχει καθαρά εμπορική δραστηριότητα και δεν έχει καμία συσχέτιση με τον σκοπό ίδρυσής της.

Επιπρόσθετα, πέρα από τα ερωτήματα που γεννούν οι σχέσεις των εν λόγω εταιρειών, η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει δρώμενα που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες άδειες και φιλοξενούν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. Η αναφορά γίνεται για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το οποίο γειτνιάζει με τον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και έχει ήδη προβεί σε καταγγελίες για την παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής του προγράμματός του και των διεθνών φήμης παραστάσεών του.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, έπειτα από αίτημα ενόχλησης των δραστηριοτήτων της Wise Life Activities στον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, δεν έχει λάβει αίτημα και ως εκ τούτου δεν έχει δώσει άδεια έγκρισης λειτουργίας εγκατάστασης διοργανώσεων μουσικών συναυλιών, drive in cinema, stand-up comedies κ.λπ.

Με αφορμή τα παραπάνω λάβαμε μακροσκελή απάντηση από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια: 

Αναλυτικά: 

Σχετικά με το δημοσίευμα που αφορά το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων-ΙΕΚΕΜ αποτελεί νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συστάθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, όπως αυτές προβλέπονται στο καταστατικό του, δραστηριοτήτων που προάγουν τον πολιτισμό και τις τέχνες, το ΙΕΚΕΜ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας του να προχωρά σε πολιτιστικές συνέργειες, παραχώρησε για βραχύ χρονικό διάστημα στην εταιρεία παραγωγής Μουσικών και Θεατρικών παραστάσεων "Wise Life Activities", και, μάλιστα, έναντι συμβολικού τιμήματος, υπαίθριο χώρο, με στόχο τη λειτουργία drive-in κινηματογράφου και stand up comedy με αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς. Η παραχώρηση αυτή έγινε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα πολιτιστικής διεξόδου σε κοινό και καλλιτέχνες στην εξαιρετικά δύσκολη για τον πολιτισμό εποχή που διανύουμε λόγω της πανδημίας.

2. Ο συγκεκριμένος υπαίθριος χώρος βρίσκεται εκτός των κεντρικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και, μάλιστα, σε παρακείμενο οικόπεδο, όπισθεν της οδού Πειραιώς 254.

3.Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνικό Φεστιβάλ, από την οποία προήλθαν και οι καταγγελίες για ηχητική όχληση, βρίσκονται στην οδό Πειραιώς 260. Μεταξύ των δύο χώρων παρεμβάλλονται οι εκτενείς εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών. Ως εκ τούτου, είναι πρόδηλο ότι οι δύο χώροι δεν γειτνιάζουν, αλλά, αντίθετα, βρίσκονται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα την μείωση στο ελάχιστο της πιθανότητας όχλησης εκατέρωθεν. Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ήχου και τα αποτελέσματα τους ήταν εντός των προβλεπόμενων και επιτρεπτών κατά νόμο ορίων.

4. Τόσο ο χώρος, όσο και η εταιρεία Wise Life Activities λειτουργούν νόμιμα, τηρώντας το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών που προβλέπονται στις περιπτώσεις διοργάνωσης υπαίθριων εκδηλώσεων.

5. Αναφορικά με το νομικό καθεστώς του ΙΕΚΕΜ, αξίζει να σημειωθεί πως συστάθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και ουδεμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση έχει λάβει έως σήμερα.

Σε μία εποχή που ο καλλιτεχνικός χώρος έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, προκαλεί απορία, έκπληξη, αλλά και πικρία η υιοθέτηση και αναπαραγωγή, χωρίς πρότερο έλεγχο της αλήθειας, αβάσιμων και κακόβουλων καταγγελιών δια των οποίων επιχειρείται να τρωθεί η εικόνα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενάντια του οιουδήποτε επιχειρεί να απομειώσει το κύρος του και να διαστρέψει την καθαρότητα της διαδρομής και της πορείας του, εδώ και δεκαετίες, με αβάσιμες και έωλες καταγγελίες που εξυπηρετούν αλλότριες σκοπιμότητες.

 

ΔΟΛΑΡΙΟ: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ομολόγων Jeffrey Gundlach, ιδρυτής της DoubleLine Capital, δήλωσε χθες ότι είναι βέβαιος πως το δολάριο οδεύει προς μεγάλη πτώση λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών, με το αμερικανικό νόμισμα να χάνει το status του ως αποθεματικού νομίσματος.

«Η μεγαλύτερη βεβαιότητά μου για τα επόμενα χρόνια -δεν μιλώ για τους επόμενους μήνες- είναι ότι το δολάριο θα καταγράψει μεγάλη πτώση», τόνισε σε συνέντευξή του ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των ομολόγων».

Ο ίδιος τονίζει ότι μακροπρόθεσμα, μεγάλες αποδόσεις θα δώσουν οι αναδυόμενες αγορές ενώ η πτώση του δολαρίου αναμένεται να φέρει μεγάλα κέρδη για τον χρυσό, όπως εκτιμά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στον απόηχο της πανδημίας και των lockdown, η κινεζική οικονομία «εμφανίζεται μακράν ως η ισχυρότερη σε όλο τον κόσμο».

Λάβετε θέσεις λοιπόν…

 

KATOIKIEΣ: Η ασφάλιση περιουσίας από φυσικές καταστροφές πρόκειται να μας απασχολήσει στο μέλλον, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Φορολογικά κίνητρα στις ασφαλίσεις κατοικίας είχε υποσχεθεί (προ μηνών) αμέσως μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση θα μπορούσε να πει κάποιος, πλην όμως το καυτό θέμα της κάλυψης των ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών έχει τεθεί από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας εδώ και κάμποσα χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα κάποια κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v