Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2021

Στη «μάχη» των ακινήτων και οι... Ένοπλες Δυνάμεις - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, ΕΥΠΙΚ, Δωδώνη και ΟΛΘ

Στη «μάχη» των ακινήτων και οι... Ένοπλες Δυνάμεις - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, ΕΥΠΙΚ, Δωδώνη και ΟΛΘ

OΛΘ: Στοιχεία με τη δική τους σημασία αλίευσε η στήλη, διαβάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας:

  • Παρατηρήθηκε βελτίωση οικονομικών επιδόσεων (πωλήσεις από 34,69 στα 37,4 εκατ. και καθαρά κέρδη από τα 7,84 στα 8,06 εκατ., παρά τις ζημίες της θυγατρικής στη Βουλγαρία, που ξεκίνησε για πρώτη φορά να επηρεάζει τα αποτελέσματα της εισηγμένης).
  • Αν συνεκτιμήσουμε την παρατηρούμενη ανοδική πορεία του OΛΘ και κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο (βλέπε εκτιμήσεις διοίκησης), αλλά και τους χρηματιστηριακούς δείκτες της μετοχής με βάση τα κέρδη του 2020 (π.χ. P/E κοντά στο 13,3, P/BV γύρω στο 1,6 και υψηλή μερισματική απόδοση), τότε μιλάμε για ένα από τα πλέον «φτηνά» χαρτιά του ΧΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο δεικτών.
  • Η εισηγμένη μπορεί να είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ έως το έτος 2026, πλην όμως στις 30 Ιουνίου 2021 διέθετε θετικό καθαρό ταμείο (μετρητά και προθεσμιακές καταθέσεις) 107 εκατ. ευρώ. Άρα, ο OΛΘ μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, χωρίς να διαταράξει τη μερισματική πολιτική προς τους μετόχους του.
  • Το υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυναμικότητα του λιμανιού (στο κομμάτι των εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο), με αποτέλεσμα οι μελλοντικές δυνατότητες κερδοφορίας να αυξάνονται σημαντικά.

Και όλα αυτά, όταν το management της εταιρείας έχει περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Το νέο μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Πίστη με στόχο τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ) αποτελεί το πρώτο παράπλευρο όφελος για την εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία από τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών.

Ακούμε πως θα υπάρξουν και ασφαλιστικά προϊόντα συμπληρωματικού χαρακτήρα, που θα απευθύνονται στα πολυάριθμα μέλη του γνωστού Επαγγελματικού Ταμείου.

 

ΔΩΔΩΝΗ: Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει για τις 17 Σεπτεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, προκειμένου να εγκρίνει υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 καθώς και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, που απαιτεί η επένδυση, μέσω τραπεζικού δανεισμού. Επιπρόσθετα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν τροποποίηση του σκοπού της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η SI Foods κατέχει το 96,61% του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνη ΑΕ και αυτή με τη σειρά της ελέγχεται από τη CVC Capital Partners.

Με μειοψηφικό πακέτο συμμετέχουν στην εταιρεία οι Ρώσοι ιδρυτές της.

 

ΟΠAΠ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ: Σε διαδικασία διαιτησίας, κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΤΑΙΠΕΔ, έχει προσφύγει η Ελληνικά Λαχεία, θυγατρική του ΟΠΑΠ, για το θέμα της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής και της παράτασης της ισχύος της σύμβασης παραχώρησης.

Η Ελληνικά Λαχεία αξιώνει να αναγνωριστεί ότι δεν οφείλει ελάχιστη ετήσια αμοιβή 50 εκατ. ευρώ καθώς και να δοθεί παράταση ισχύος στη σύμβαση παραχώρησης ή, διαφορετικά, να επιστραφεί μέρος του προκαταβληθέντος τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφανθεί με τελικό και δεσμευτικό τρόπο για τα δύο μέρη.

 

ΣΤΡΑΤΟΣ: Τον δικό τους ρόλο στο παιχνίδι της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

H ελληνική κυβέρνηση δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με την εκμετάλλευση των ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) έχει προκηρύξει για το επόμενο δίμηνο τέσσερις διαγωνισμούς για ισάριθμα assets, μήπως και καταφέρει να… μαζέψει χρήματα.

Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον δημόσιο ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την 5ετή εκμίσθωση του υποστέγου εντός του πρώην Στρατοπέδου «Καραγιώργη» στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας.

Σειρά θα πάρει μία ημέρα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, ο διαγωνισμός για την 20ετή εκμίσθωση τμήματος ενός ακινήτου στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με τιμή εκκίνησης τις 61.200 ευρώ ετησίως, ενώ για τις 8 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις ο διαγωνισμός για την 6ετή ενοικίαση ενός γραφείου σε ακίνητο του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας στο κέντρο της Αθήνας.

Το… καλύτερο asset πάντως αυτής της «φουρνιάς» το κρατά η ΥΠΑΑΠΕΔ για τις 5 Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το «χακί φιλέτο» που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πολυώροφο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ακαδημίας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, με το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα να έχει οριστεί στις 402.000 ευρώ, δηλαδή στις 33.500 ευρώ σε μηνιαία βάση. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε παλαιότερους διαγωνισμούς, καθώς μπορεί να εκμισθωθεί για εμπορική και επαγγελματική χρήση και να λειτουργήσει ακόμη και ως ξενοδοχείο, δεν έχει βρεθεί ακόμη ο νέος… ιδιοκτήτης, με τους ιθύνοντες να θεωρούν πως ίσως τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή.

Ιδωμεν!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v