Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2021

Ποιοι καίγονται από τις ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευών - Ερχεται διπλό τσεκάριασμα στην Attica Bank - Πουλά τα ρετιρέ η Lamda

Ποιοι καίγονται από τις ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευών - Ερχεται διπλό τσεκάριασμα στην Attica Bank - Πουλά τα ρετιρέ η Lamda

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η ανατίμηση πρώτων υλών στον τομέα της κατασκευής ευλόγως έχει θορυβήσει την αγορά, ιδίως σε μια εποχή που μεγάλα και μικρά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, βρίσκονται σε full spin.

Σε ό,τι αφορά το κόστος κατασκευής δημόσιων έργων, παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ, κάθε παλιά υπογεγραμμένη σύμβαση (δυνατότητα βασισμένη σε νόμο του 1965) περιλαμβάνει ρήτρες αναπροσαρμογής, γεγονός που εν μέρει εξασφαλίζει την ομαλή εκτέλεσή τους. 

Δεδομένου δε ότι πολλά από τα έργα έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ολοκλήρωσης (ενώ άλλα βρίσκονται απλώς στη φάση της δημοπράτησης ή της πρώτης φάσης ανακήρυξης αναδόχων), η κατασκευαστική αγορά δεν ανησυχεί τόσο για την επίδραση των ανατιμήσεων, προσβλέποντας σε διόρθωση τιμών στην πορεία των μηνών και ετών. Δυσκολεύει βεβαίως ολίγον την κατάρτιση προσφορών, αλλά δεν αποτελεί προς το παρόν παράγοντα ανησυχίας.

Παρ' όλα αυτά, εγείρονται σοβαρά ζητήματα τόσο για τους developers που εκτελούν ήδη κάθε λογής projects όσο και για «κλειστά» προγράμματα, όπως για παράδειγμα το νέο Εξοικονομώ, η πρώτη δράση που οποίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πόροι που θα διατεθούν για έργα αναβάθμισης είναι συγκεκριμένοι και με μια αγορά υλικών και τελικών προϊόντων που καλπάζει με ανατιμήσεις 30% και 50%, αρκετοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως τα κονδύλια να υστερούν, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα ακραίων αυξήσεων σε τιμολόγια εργασιών και υλικών.

Στην «πλάτη» του δεσμευμένου χρήματος του προγράμματος...

 

LAMDA DEVELOPMENT: Ξεκινά το διεθνές marketing για το Ελληνικό ΑΕ, εστιασμένο σε αυτή τη φάση στα… ρετιρέ του πύργου κατοικιών (Marina Residential Tower).

Ο όμιλος έχει κρατήσει εκτός προπωλήσεων τους τελευταίους ορόφους του πύργου, που πρόκειται να κατασκευαστεί στη μαρίνα και προσδοκά σε ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, που θα διαμορφώσει ακόμη υψηλότερες τιμές.

 

ATTICA BANK: Από διπλό έλεγχο πληροφορούμεθα ότι θα περάσουν οι τελευταίες λογιστικές καταστάσεις της Attica Bank. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνει -ενόψει και της δρομολογούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου- από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα όποια ενδεχόμενα ευρήματα αυτού θα αναγραφούν υποχρεωτικά στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Θα ακολουθήσει ωστόσο σε αμέσως επόμενη φάση και δεύτερος έλεγχος, αυτή τη φορά από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Kυρίως ζητούμενο το αν και πότε θα έπρεπε να γραφούν κάποια μη εξυπηρετούμενα δάνεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v