Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2021

1999-2021: Επέτειος της φούσκας με μια αφίσα από τα παλιά - Σφηνάκια για ElvalHalcor και Λιμάνι Ηρακλείου

1999-2021: Επέτειος της φούσκας με μια αφίσα από τα παλιά - Σφηνάκια για ElvalHalcor και Λιμάνι Ηρακλείου

ELVALHALCOR: Αρκετά ήταν τα ενδιαφέροντα σημεία του χθεσινού conference call της ElvalHalcor για την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του εισηγμένου oμίλου.

Για παράδειγμα, το ότι η αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 16,5% (ξεπέρασε τα επίπεδα όχι μόνο του 2020 αλλά και του 2019) και του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 25,5% δεν φαίνεται να αποτελούν συγκυριακά γεγονότα. Άλλωστε, η διεθνής ζήτηση εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η εισηγμένη καταφέρνει μέχρι τώρα να περνάει στους πελάτες της το αυξημένο ενεργειακό κόστος (επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματος του Euro2day.gr).

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σημάδια υποχώρησης της ζήτησης, αλλά ακόμη και αν κάτι τέτοιο προκύψει σε κάποιο βαθμό, αισιοδοξούμε σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, γιατί είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι και επενδεδυμένοι στην αγορά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, που προέκυψε από το conference call, είναι ότι η ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου είναι τόσο ικανοποιητική, έτσι ώστε να ωθεί την εισηγμένη να επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα στη μονάδα των Οινοφύτων για αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Τέλος, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε μεν λόγω του μεγαλύτερου όγκου των πωλήσεων και των υψηλότερων τιμών στα μέταλλα, ωστόσο ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς αναπροσαρμοσμένο EBITDA» μειώθηκε (σ.σ. βελτιώθηκε).

Το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ομίλου υπολείπεται πλέον του 3%.

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ξεκινά σήμερα η… ναυμαχία για το λιμάνι του Ηρακλείου, αφού μέχρι το απόγευμα οι δυνάμει επενδυτές καλούνται να δηλώσουν το «παρών» στην α’ φάση του διαγωνισμού, εκείνη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 67%, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου».

Το κρητικό λιμάνι έχει προσελκύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον αρκετών σχημάτων, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί ποιοι από τους μνηστήρες θα επιδιώξουν να ρίξουν άγκυρα στο Ηράκλειο και θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τους φιναλίστ που θα κονταροχτυπηθούν στη β’ φάση. 

Αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία θα οδηγήσει στην ανάδειξη του πλειοδότη από το ΤΑΙΠΕΔ.

 

ΦΟΥΣΚΑ: Σαν σήμερα -17 Σεπτεμβρίου του 1999- ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είχε εκτιναχθεί ενδοσυνεδριακά στις 6.484,30 μονάδες, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή στην ιστορία του. Και όσο και αν από τότε έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια, το θεσμικό πλαίσιο έχει εκσυγχρονιστεί και πολλά πράγματα έχουν γίνει περισσότερο «επαγγελματικά», καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία, προκειμένου να αποφεύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

Το γεγονός ότι σήμερα ο Γενικός Δείκτης βολοδέρνει γύρω στις 900 μονάδες (περίπου -86% από το μέγιστο της 17ης/9/1999), δεν αρκεί για να περιγράψει κάποιος το μέγεθος της υπερβολής της εποχής εκείνης, που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως «χρηματιστηριακή φούσκα». 

Το στοιχείο που περιγράφει ανάγλυφα το μέγεθος της καταστροφής -πέρα από τον ενδιάμεσο πληθωρισμό των 22 ετών- είναι οι περίπου εκατό εισηγμένες εταιρείες όλων των κλάδων, οι οποίες είτε αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο είτε να βρίσκονται σήμερα εκτός διαπραγμάτευσης, με ό,τι αυτό μπορεί να έχει σημάνει για τις περιουσίες των επενδυτών. Και όμως, πολλές από αυτές τις εταιρείες βρίσκονταν τότε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος…

Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε τα παρακάτω ονόματα, ανά κλάδο:

Κατασκευές-Ακίνητα: Αφοί Μεσοχωρίτη, ΑΛΤΕ, Έδραση, Betanet, Μπαλάφας, Stabilton, Τεχνοδομή Αφοί Τραυλού, Θεμελιοδομή (είχε απορροφήσει και την εισηγμένη Nestos), Μηχανική, ΒΑΛΚΑΝ Ακινήτων, ΔΙΕΚΑΤ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΓΕΝΕΡ ΓΕΚΑΤ, Γνώμων (οι δύο τελευταίες είχαν απορροφηθεί από την Έμπεδος) και ΕΡΓΑΣ.

Πληροφορική-τηλεπικοινωνίες: Πουλιάδης, Alpha Grissin, Datamedia, Despec, Microland, ALTEC (είχε απορροφήσει και την Sysware), Informatics, Intersat, Hitech, Ipitotiki Software & Publications, Lannet και από το 2020 η MLS.

Τρόφιμα: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Nutriart (είχε απορροφήσει Αλλατίνη και Κατσέλη), Cardico, Μύλοι Χατζηκρανιώτη, Ξιφίας, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Creta Farm, Μπουτάρης.

Κλωστές-Ένδυση: Αφοί Χατζηιωάννου, Connection, ΚΟΡΦΙΛ, Κλωνατέξ, Maxim-Περτσινίδης, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (είχε απορροφήσει Κλωστήρια Ναούσης, Fanco, Δούδο, Γιαννούση), Micromedia-Μπριτάννια, Νηματεμπορική, Λεβεντάκης, ΕΛΦΙΚΟ, ΕΤΜΑ, ΕΛΛΑΤΕΞ, Sex Form, Ridenco, Μουριάδης, Τεξαπρέτ, Fintexport, Ελληνική Υφαντουργία.

Εμπόριο: Sprider, Κλαουδάτος, Atlantic, Αλυσίδα, Μουριάδης, Εικόνα-Ήχος, Ηλεκτρονική, Κορασίδης, Alsinco, Promota, Γ.Ε. Δημητρίου (βαίνει προς εξυγίανση με τη συνδρομή της Quest Holdings).

Media: Alter, Mega, Τεγόπουλος, Τεχνικές Εκδόσεις, Ναυτεμπορική.

Χρηματοοικονομικός τομέας: ΑΤΕ Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, Ασπίς Επενδυτική (είχε απορροφηθεί από την Ασπίς Πρόνοια), Domus Επενδυτική, Eurobrokers.

Βιομηχανία: Δάρινγκ, Spider, Shelman, Νε22οχημική, Veterin, Χαλυβδοφύλλων, Κεράνης, Πετζετάκις, Alco Hellas.

Λοιποί κλάδοι: Εμπορικός Δεσμός, Alfa-Alfa Holdings, ΑΛΚΑΡ-ΑΕΜΕΤ, Alma-Ατέρμων, ΔΑΝΕ, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Χατζηιωάννου, Αθηναϊκές Συμμετοχές (στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκές Συμμετοχές), Τρόπαια, Κούμπας, Παρνασσός, ΣΑΟΣ, Imperio, Axon Συμμετοχών, Euromedica και Κεραμεία Αλλατίνη.

Επίσης, είχαμε στο ίδιο χρονικό διάστημα και περιπτώσεις όπου μετά από «φτωχές» δημόσιες προτάσεις ακολούθησαν δυσμενείς εξελίξεις για τις εταιρείες (π.χ. ΔΟΛ, Ιμάκο, Εκδόσεις Λυμπέρη, Ιπποτούρ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v