Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2021

Από το χωράφι στο ράφι: Γιατί οι τιμές τραβούν την ανηφόρα - Η Σύνοδος των 9 και η «βόμβα» των Αγγλοσαξόνων

Από το χωράφι στο ράφι: Γιατί οι τιμές τραβούν την ανηφόρα - Η Σύνοδος των 9 και η «βόμβα» των Αγγλοσαξόνων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Σταγόνα στον ωκεανό κινδυνεύει να αποδειχθεί το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ των ζωοτροφών από 13% σε 6%, το οποίο εξήγγειλε από βήματος ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συγκρατήσει το κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς. Και αυτό διότι στο σύνολο σχεδόν των παραγόμενων, εν Ελλάδι, αγροτικών προϊόντων έχει ξεκινήσει, εδώ και μήνες, κύμα σημαντικών ανατιμήσεων, ως αποτέλεσμα της ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών στα commodities και της ανησυχίας μεταποιητικών μονάδων για εξασφάλιση αναγκαίων ποσοτήτων πρώτης ύλης.

Η σόγια αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα. Όπως κάθε χρόνο, οι παραγωγοί υπέγραψαν Μάρτιο-Απρίλιο συμβόλαια, με τα οποία «κλείδωσαν» την πώληση της παραγωγής τους πέριξ του 0,40 ευρώ ανά κιλό.
Τα συμβόλαια, όμως, πρακτικά αχρηστεύτηκαν, λόγω της σημαντικής ανατίμησης διεθνώς στις τιμές πώλησης σόγιας. Οι έμποροι, προκειμένου να μη χάσουν συμβεβλημένους παραγωγούς, αναθεωρούν, σε εβδομαδιαία βάση, ανοδικά την τιμή, για τις εγγυημένες ποσότητες. Αυτή τη στιγμή αγοράζουν προς 0,50 ευρώ ανά κιλό (+25%, σε σχέση με τις περσινές τιμές). Με τα ναύλα να έχουν εκτιναχθεί, ουδείς θέλει να πάρει το ρίσκο αναπλήρωσης με εισαγωγές.

Στα σιτηρά, από την άλλη, όσοι αγρότες πώλησαν νωρίς, «κλείδωσαν» τιμή 0,27 με 0,30 ευρώ ανά κιλό, ενώ σήμερα γίνονται αγορές και πάνω από το 0,30 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η έξτρα αποζημίωση για σποροπαραγωγή. Πέρσι, οι τιμές πώλησης είχαν κινηθεί μεταξύ 0,22 με 0,25 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο (άνω του 40%) καταγράφει η τιμή αραβόσιτου (καλαμπόκι), με τους αγοραστές να πληρώνουν μετρητοίς 0,23 με 0,25 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρσι αγόραζαν στα 16 λεπτά του ευρώ.

Αντίστοιχο ράλι καταγράφουν και οι τιμές στο τριφύλλι καθώς οι φυσικές καταστροφές έβγαλαν εκτός παραγωγής σημαντικές εκτάσεις. Οι αγρότες πωλούν 0,20 με 0,22 ευρώ ανά κιλό (σ.σ. 0,17 με 0,18 ευρώ στις αρχές του καλοκαιριού), όταν πέρσι οι τιμές διαμορφωνόταν στα 0,14 με 0,15 ευρώ.

Η άνοδος των τιμών σε σιτάρι, αραβόσιτο, σόγια και τριφύλλι κτυπά ήδη τους κτηνοτρόφους και τις μονάδες μεταποίησης. Με τη σειρά τους θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Από το χωράφι στο ράφι, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα…

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολλά ακούστηκαν χθες περί αναβάθμισης της «Συνόδου των 9» του ευρωπαϊκού Νότου, EUMED 9, εξαιτίας της «αιφνιδιαστικής» στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας. Μια συνεργασία/συμμαχία που άφησε χθες σύξυλη την Ευρώπη, οδήγησε την Κίνα σε οργισμένες διαμαρτυρίες και «έκαψε» τους Γάλλους, αφού ακυρώθηκε μια παραγγελία υποβρυχίων τους από την Αυστραλία, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Κι αυτό γιατί μέρος της νέας συνεργασίας αφορά την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αμερικανικής τεχνολογίας, που για πρώτη φορά θα αποκτήσει η Αυστραλία.

Περί της αναβάθμισης της μεσογειακής μας συνόδου, δεν μπορούμε να ορκιστούμε, το βέβαιο όμως είναι ότι τα «νέα» αποτελούν ένα είδος… ψυχρολουσίας για τους συμμετέχοντες κι όχι μόνο για τους Γάλλους. Διότι τόσο η ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία ενημέρωσαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ενώ η ίδια η συμφωνία (και οι συνέπειες εις βάρος των Γάλλων) έδειξαν καθαρότατα ποιες είναι οι προτεραιότητες του… θείου Σαμ: «Όλα για τον Ειρηνικό κόντρα στην Κίνα», για να το πούμε απλά, ή αν το θέλετε πιο... ποιητικά, ανοίγει επίσημα η αυλαία για νέο ψυχρό πόλεμο, με κύριο πεδίο δράσης όχι την Ευρώπη αλλά τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κι αυτό, σε συνδυασμό και με τη βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν (βιαστική, για να το πω ήπια, όπως σχολίασε δεικτικά ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν) δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ο Τραμπ μπορεί να έφυγε από τον Λευκό Οίκο, αλλά ο παραδοσιακός χωροφύλακας των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή παραμένει… απρόθυμος. Ίσως πιο απρόθυμος από ποτέ άλλοτε, μια και ολοένα μειώνεται δραστικά η εξάρτησή του από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.

Εν ολίγοις, το θέμα που ανοίγει (και) στη Μεσόγειο είναι πολύ μεγάλο για να συζητηθεί σοβαρά σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο που μέχρι χθες ήταν ανυποψίαστη, αφού ως γνωστόν η «ατζέντα» τέτοιων συναντήσεων προετοιμάζεται προσεκτικά επί μήνες.

Από δηλώσεις, όλο και κάτι θα ακούσουμε. Στο μοτίβο της ανάγκης για περισσότερο ενωμένη και ενιαία ευρωπαϊκή διπλωματία και άμυνα, ιδίως από τους Γάλλους.

Από ουσία, όμως, μην περιμένετε τίποτε σπουδαίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v