Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2021

Deal με άρωμα ΗΠΑ στο ΧΑ - Κόστος ζωής: Οι επερχόμενες συμπληγάδες - Αλλαγή... πίστας για ΜΥΤΙΛ

Deal με άρωμα ΗΠΑ στο ΧΑ - Κόστος ζωής: Οι επερχόμενες συμπληγάδες - Αλλαγή... πίστας για ΜΥΤΙΛ

CENERGY: Αρκετές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις έκανε η διοίκηση, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, όπως:

· Εκτιμά πως το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα εξελιχθεί καλύτερα από το πρώτο (βλέπε χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr). Ενδεικτικό είναι ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων από 500 εκατ. στις 31/12/2020 έκλεισε στα 600 εκατ. στις 30/6/2021 και θα διαμορφωθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του εννεαμήνου (έργα που ελήφθησαν και άλλα που αναμένεται να υπογραφούν προσεχώς).

Στα υποβρύχια καλώδια η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή, με το εργοστάσιο της Κορίνθου να έχει φουλ δουλειά τουλάχιστον έως το επόμενο δωδεκάμηνο. Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ υψηλή ζήτηση αναμένεται να υπάρξει κατά τα επόμενα χρόνια και για τις άλλες κατηγορίες καλωδίων που παράγει ο όμιλος σε Θήβα και Ρουμανία.

Ο κλάδος των σωλήνων που επλήγη από τη συγκυρία ολοκλήρωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και έχει ανεβάσει κατά πολύ το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών του μέσα στο τρίτο τρίμηνο (είναι κοντά στην ανακοίνωση και νέου project). Παράλληλα, επιδιώκει τη γεωγραφική διεύρυνση των εργασιών του, τη δραστηριοποίηση στην κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ενώ θα είναι έτοιμη (σχετικά ερευνητικά προγράμματα που προχωρούν) να καλύψει τη ζήτηση για σωλήνες μεταφοράς υδρογόνου, όταν αυτή προκύψει στο μέλλον.

 

DEAL: Εντείνονται οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά και θέλουν εισηγμένη (παραγωγική) εταιρεία του ΧΑ να προχωρεί σε joint venture στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον (πολύ μεγάλου μεγέθους) δανέζικο όμιλο Orsted.

Σε περίπτωση επαλήθευσης της σχετικής φημολογίας (κάποιοι μιλούν για «σχεδόν κλεισμένη δουλειά»), θα πρόκειται για deal που θα κάνει αίσθηση στην αγορά.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πολλά και… βαριά είπε ο γνωστός επιχειρηματίας για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας, ένα θέμα που «καίει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η στήλη κρατά την επισήμανση ότι ζούμε την «τέλεια καταιγίδα» αλλά και το ότι η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη.
Ισως όμως πέρασε «στα ψιλά» η αποστροφή του Ευάγγελου Μυτιληναίoυ ότι θα δείτε τη Mytilineos «να αλλάζει κατηγορία».

Δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία, όπως πληροφορείται η στήλη. Πρώτον, η μεταλλουργία. Οι τιμές της αλουμίνας κινούνται σε υψηλά επίπεδα και διεθνείς αναλυτές μιλούν για δομικό bull market στην αγορά.

Δεύτερο, τα διεθνή έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως εξήγησε ο επιχειρηματίας, φωτοβολταϊκά πάρκα που χτίζει ο όμιλος θα πωλούνται όταν η τιμή είναι καλή.

Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε προς όφελος των μετόχων και όχι να χτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος, ήταν η ατάκα…

  

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Βολτάροντας στην αγορά οι συντάκτες της στήλης έχουν αντιληφθεί ότι οι επόμενες συμπληγάδες για την κυβέρνηση αφορούν το κόστος ζωής. Μπορεί οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας να κέρδισαν τους πιο μεγάλους τίτλους, αλλά οι αυξήσεις που επέρχονται για μια σειρά από λόγους διεθνούς συγκυρίας (και όχι μόνον), απειλούν όντως με εκτόξευση το κόστος ζωής. Από τα τρόφιμα μέχρι τις καρέκλες κι από τα καύσιμα μέχρι τα παιχνίδια.

Η άποψή μας είναι ότι τα 150 εκατ. στήριξη για το ρεύμα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα αποδειχθεί σταγόνα στον ωκεανό κι ότι η Ευρώπη (κατά πώς το συνηθίζει) θα αργήσει να αντιδράσει ουσιαστικά, μαζεύοντας το θέμα του κόστους ρύπων, παρότι ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Το γεγονός όμως παραμένει. Είτε είναι μεταφορικό το κόστος, είτε οφείλεται σε ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, είτε οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας, είτε σε διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, μικρή σημασία έχει για τον πολίτη που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Αν όντως οι «τιμαριθμικές πιέσεις» αποδειχθούν προσωρινές (όπως πιστεύει μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής ηγεσίας- αυτό αντανακλούν και οι ελληνικές απόψεις), τότε θα είναι ένας απλός σκόπελος του χειμώνα, που θα ξεπεραστεί (;) ως την άνοιξη.

Επειδή όμως υπάρχει και πληθώρα ειδικών που έχουν άλλη άποψη, το ενδεχόμενο η ακρίβεια να κρατήσει για καιρό, διαταράσσοντας και τις προβλέψεις περί πληθωρισμού, είναι πολύ επικίνδυνο για να… αγνοηθεί. Τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Κι εδώ που τα λέμε, στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ καλό track record στη συμπίεση των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v