Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2021

Ποιοι «ακούγονται» για νέες εκδόσεις ομολόγων - Τα σινιάλα από Πλαίσιο και η χαμένη ευκαιρία του ΧΑ

Ποιοι «ακούγονται» για νέες εκδόσεις ομολόγων - Τα σινιάλα από Πλαίσιο και η χαμένη ευκαιρία του ΧΑ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Στα πολύ σημαντικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την ελληνική οικονομία από την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς (σε μέγεθος και δυνατότητες επιλογών) έχουν αναφερθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν στελέχη από τους χώρους του χρηματιστηρίου, των αμοιβαίων κεφαλαίων και γενικά των επενδύσεων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάρθρωση των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, όπου τα περισσότερα κεφάλαιά τους είναι τοποθετημένα σε τίτλους του εξωτερικού αντί να επενδύονται στην Ελλάδα.

Ανάλογη επίσης είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ενεργητικό 1,752 δισ. ευρώ με στοιχεία 30ης/6/2021).

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε εγχώριους τίτλους ήταν τοποθετημένα τα 244 από τα 730 εκατ. ευρώ των χρεογράφων, τα 30 από τα 435 εκατ. των αμοιβαίων κεφαλαίων και τα 71 από τα 302 εκατ. των μετοχών.

Να σημειωθεί ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, λόγω της αναγκαιότητας του θεσμού.

ΥΓ: Η προώθηση θεσμικού πλαισίου από την κυβέρνηση για τη στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ακόμη αναμένεται…

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Εκτός από την περίπτωση της Noval, ακούγεται και για μια ακόμη θυγατρική του Ομίλου Viohalco ότι σχεδιάζει να εκδώσει εταιρικό ομόλογο μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η Premia Properties των αδελφών Γεωργιάδη και εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη συμπληρώνουν τη λίστα των ονομάτων που «ακούγεται» ότι θα προχωρήσουν σε σχετικές εκδόσεις.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Ισχυρό σετ εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων δημοσίευσε χθες το Πλαίσιο (πωλήσεις από 148,5 στα 199,2 εκατ., καθαρά κέρδη από 330 χιλ. στο 1,426 εκατ. και θετικό καθαρό ταμείο 21,8 εκατ. ευρώ).

Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθεί το δεύτερο φετινό εξάμηνο;

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αποφεύγει για μια ακόμη φορά να προχωρήσει σε προβλέψεις, σημειώνοντας ωστόσο -μεταξύ άλλων- ότι το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, αλλά επίσης ότι ο ανταγωνισμός εντείνεται και ότι το περυσινό δεύτερο εξάμηνο ήταν για το Πλαίσιο το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας (υψηλότερη βάση σύγκρισης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v