Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2021

Γιατί κάνει τον… Κινέζο η Viva Wallet - Οι λογιστικοί χειρισμοί Aegean και ELVALHALCOR και η Jumbo - Το δίλημμα για PhoenixVegaMezz

Γιατί κάνει τον… Κινέζο η Viva Wallet - Οι λογιστικοί χειρισμοί Aegean και ELVALHALCOR και η Jumbo - Το δίλημμα για PhoenixVegaMezz

AEGEAN: Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τον λογιστικό χειρισμό της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ που έλαβε, τον περασμένο Ιούλιο, η Aegean, εκδίδοντας και αποδίδοντας δωρεάν στην Ελληνική Δημοκρατία warrants.

Η εισηγμένη αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι οι τίτλοι (σ.σ. τα warrants) θα επιμετρηθούν σε εύλογη αξία και θα λογιστικοποιηθούν στην καθαρή θέση της μητρικής.

Η διαφορά μεταξύ εύλογης αξίας και των 120 εκατ. ευρώ θα καταχωρηθεί στα αποτελέσματα, ως κρατική επιχορήγηση.

 

ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ: Παραμένοντας στο πεδίο των λογιστικών χειρισμών, η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ «έγραψε» στο α' εξάμηνο έκτακτο λογιστικό κέρδος 22,15 εκατ. ευρώ από τη δωρεάν διανομή στους μετόχους της των μετοχών Cenergy Holdings που κατείχε. Το κέρδος προήλθε από τη διαφορά αξίας συμμετοχής (63,1 εκατ. ευρώ) και μεσοσταθμικής αξίας (85,2 εκατ. ευρώ), στην οποία αποτιμήθηκαν οι διανεμόμενες μετοχές.

 

JUMBO-ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ενίσχυσε τη θέση του σε ομολογίες Τράπεζας Κύπρου ο όμιλος Jumbo, αγοράζοντας τίτλους 10ετούς διάρκειας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Jumbο Trading Ltd, δαπάνησε 9 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ομολογίες Τράπεζας Κύπρου, λήξης Οκτωβρίου 2031.

Κατά το ίδιο διάστημα πούλησε ομόλογα του ίδιου εκδότη, που λήγουν τον Ιανουάριο του 2027, εισπράττοντας 4,2 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-PHOENIXVEGAMEZZ: Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 49%+2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Sunrise 1 σε Intrum και Serengeti και τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την ΕΚΤ, η Πειραιώς προχώρησε στην αποαναγνώριση δανείων μικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ.

Η ίδια θα κρατήσει το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης, ενώ το υπόλοιπο 46% θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους της Τράπεζας, μαζί με ομολογίες ίδιων σειρών των Sunrise 2 και 3.

Η Πειραιώς Financial Holdings εξετάζει το ενδεχόμενο η διανομή να γίνει μέσω της PhoenixVegaMezz. Οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει.

Οι mezzanine ομολογίες φέρουν κουπόνι 9%, το οποίο καταβάλλεται, μετά από αυτό των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και πριν την εξόφληση κεφαλαίου των ίδιων τίτλων.

 

VIVA WALLET: Σε πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τα «κουπόνια» των τιτλοποιήσεων προσβλέπουν οι μέτοχοι της Viva, αν κρίνουμε από τις πληροφορίες ότι συζητούν αλλά δεν αποδέχονται προσφορά της JP Morgan (σ.σ. προφανώς για πελάτη της), που αποτιμά τον όμιλο στο 1,5 δισ. ευρώ.

Είτε πιστεύουν στις υψηλότερες προοπτικές της Viva είτε κάνουν τον… Κινέζο στον Κινέζο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v