Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2021

Το στοίχημα της Premia Properties με τα yields - Eκπλήξεις από Κτήμα Λαζαρίδη και AS Company

Το στοίχημα της Premia Properties με τα yields - Eκπλήξεις από Κτήμα Λαζαρίδη και AS Company

ΕΥΑΘ: Πού οφείλεται η αύξηση των εξαμηνιαίων προ φόρων κερδών της ΕΥΑΘ (από τα 7,38 στα 8,46 εκατ. ευρώ) παρά την υποχώρηση των μικτών αποτελεσμάτων;

Στα «λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης» που έφτασαν τα 3,45 έναντι 1,14 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως -όπως αναφέρει η εταιρεία- της μετακύλισης τμήματος εξόδου (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) από τη λειτουργία συντήρησης του βιολογικού σταθμού ΕΕΛΘ, καθώς και αναστροφών προβλέψεων από την οριστικοποίηση επίδικων υποθέσεων του ομίλου.

 

PREMIA PROPERTIES: H εταιρεία ανεβάζει συνεχώς το ύψος των τοποθετήσεών της στην αγορά ακινήτων και έχει ένα χαρτοφυλάκιο με μέσο yield 7,9%.

Όπως έχει ενημερώσει το Euro2day.gr, από τις 15/9 η εισηγμένη σχεδιάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την απόκτηση νέων ακινήτων με απόδοση ενοικίου (yield) γύρω ή και άνω του 7%.

Με δεδομένο ότι το επιτόκιο του ομολόγου αναμένεται πολύ μικρότερο, είναι προφανές ότι αφήνεται σημαντικό περιθώριο επίτευξης κέρδους για την εισηγμένη, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια και θα κερδίσει το στοίχημα προχωρώντας σε κατάλληλες επιλογές κτιρίων και μισθωτών.

Στο 1,32 ευρώ η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) της Premia με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, με τον συνυπολογισμό της μετέπειτα αύξησης κεφαλαίου.

 

AS COMPANY: Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα για τους μετόχους της AS Company, γιατί ναι μεν η διοίκηση είχε προειδοποιήσει στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου για τη μείωση του κύκλου εργασιών στο πρώτο εξάμηνο (κλειστά εμπορικά μαγαζιά για τέσσερις μήνες), ωστόσο δεν είχε πει τίποτε για τα κέρδη χαρτοφυλακίου.

Έτσι, αντί για υποχώρηση τελικού αποτελέσματος, οι μέτοχοι είδαν τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται από τις 352 χιλ. ευρώ στις 954 χιλ. ευρώ.

Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως -αν δεν συμβεί κάποια έκτακτη εξέλιξη στο υγειονομικό μέτωπο-, το δεύτερο εξάμηνο θα κινηθεί καλύτερα και πως στο σύνολο της χρονιάς οι πωλήσεις θα υπερβούν τις αντίστοιχες περυσινές.

ΥΓ: Γύρω στα 28 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης, όταν τα ίδια κεφάλαιά της ήταν 31,2 εκατ. στις 30 Ιουνίου και όταν την ίδια ημερομηνία, το καθαρό της ταμείο είχε διαμορφωθεί στα 17,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η μετοχή της ΑΣΚΟ διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία και το καθαρό της ταμείο αντιστοιχεί στο 61% της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ. Πιθανό εμπόδιο, η ύπαρξη μακροπρόθεσμου σημαντικού επενδυτή του εξωτερικού, που θέλει να ρευστοποιήσει τη θέση του.

 

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Με επιτυχία αντιμετώπισε η εισηγμένη εταιρεία κατά το πρώτο εξάμηνο την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, χρησιμοποιώντας αποθέματα αλλά και περιορίζοντας το λειτουργικό της κόστος. Έτσι εξηγείται το πώς τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν από τις 911 στις 962 χιλ. ευρώ (τα καθαρά από τις 690 στις 844 χιλ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι τα φετινά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με έκτακτη ζημιά 463 χιλ. ευρώ (κονδύλια από ζημία εκρίζωσης αμπελώνων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης).

Στο δεύτερο εξάμηνο, η εισηγμένη ωφελείται από τον αυξημένο -σε σχέση με πέρυσι- εισερχόμενο τουρισμό, πλην όμως κινδυνεύει να δει τα περιθώρια κέρδους της να μειώνονται, ανάλογα με τις εξελίξεις στα μέτωπα των τιμών των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους.

Βελτιωμένη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και η ρευστότητα της εισηγμένης (δείκτης ιδίων κεφαλαίων προς καθαρό χρέος στο 27%, έναντι 25% στα τέλη του 2020).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v