Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2021

Τι τσεκάρει η Ε.Κ. στις συναλλαγές της μετοχής ΔΕΗ - Κρίσιμα tips για Ασπίς Πρόνοια - Η… απομόχλευση της Revoil

Τι τσεκάρει η Ε.Κ. στις συναλλαγές της μετοχής ΔΕΗ - Κρίσιμα tips για Ασπίς Πρόνοια - Η… απομόχλευση της Revoil

ΔΕH: Έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως πληροφορούμαστε, οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διερευνηθεί το αν υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση και (παράνομη) εκμετάλλευση της συγκεκριμένης πληροφορίας στην υπόθεση της ΔΕH. Είναι προφανές, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις θέσεις short, μέσω της αγοράς παραγώγων, αλλά και σε πακέτα πωλητών στην spot αγορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Τη διαδικασία ελέγχων επιβεβαιώνουν στελέχη ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές (πωλήσεις/αγορές) αρκετές μέρες πριν τη συμφωνία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Η έρευνα της Επιτροπής αφορά τη σε βάθος πρώτου, δεύτερου, τρίτου πελάτη, αν και η «εμφάνιση» τελικού πελάτη μπορεί να αποκρυβεί ή να μην οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει χρηματιστής, σε ό,τι αφορά συναλλαγές για λογαριασμό ξένων, σχεδόν βέβαιο είναι πως θα έχει ζητηθεί ήδη από την Κεφαλαιαγορά η συνδρομή αντίστοιχων ξένων φορέων.

 

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ-COMMERCIAL VALUE: Επειδή η στήλη δέχεται σειρά ερωτημάτων για το τι μπορούν να περιμένουν στο ορατό μέλλον οι δικαιούχοι των πρώην ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, ψάξαμε την υπόθεση και σας παραθέτουμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους της Commercial Value: α) Οι δικαιούχοι των κλασικού τύπου και των ομαδικών συμβολαίων έχουν αποζημιωθεί πλήρως, μετά και την πρόσφατη (δεύτερη) καταβολή που εισέπραξαν. Σε ό,τι αφορά τώρα τους κατόχους συμβολαίων τύπου unit linked, αυτοί έχουν εισπράξει ήδη περίπου το 75% των απαιτήσεών τους και ένα ακόμη 17% θα το λάβουν από το Εγγυητικό Ταμείου του Κλάδου Ζωής, ενδεχομένως και μέσα στο 2021, ή έστω στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Το υπόλοιπο (περίπου 13%) δεν θα το εισπράξουν ποτέ, γιατί δεν το δικαιούνται εκ του νόμου.

Πολύ δυσκολότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια (έχει δοθεί μέχρι σήμερα πολύ μικρό ποσό των συνολικών τους απαιτήσεων).

Συγκεκριμένα, μετά το ποσό που έλαβαν πρόσφατα, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ψηφίσει νόμο, ο οποίος να προβλέπει την κατά καιρούς επανάληψη διανομής χρημάτων από το Εγγυητικό Ταμείου του Κλάδου Ζωής, παράλληλα με τις όποιες μελλοντικές ροές από τον Εκκαθαριστή της Ασπίς. Οι αισιόδοξοι αναμένουν πως το θεσμικό πλαίσιο θα ψηφιστεί μέχρι το Νοέμβριο και ίσως έχουμε σταδιακές διανομές χρημάτων από τον Ιανουάριο και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της συνολικής εξόφλησης θα κρατήσει κάμποσα ακόμη χρόνια.


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Οι παράγοντες της αγοράς που προέβλεπαν ότι η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο του 2020 και πως από τον φετινό Ιανουάριο θα ξεκινούσε η πτώση τους, διαψεύσθηκαν για έναν ακόμη μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν χθες, οι σχετικές καταθέσεις ανέβηκαν κατά ακόμη 94 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Από την αρχή της χρονιάς αβγάτισαν κατά 5,2 δισ. ευρώ!

Ίσως τώρα από Σεπτέμβριο να δούμε κάποια αποκλιμάκωσή, εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και των φόρων που πρέπει να πληρωθούν. Αντίβαρο μπορεί να αποτελέσει το αυξημένο ΑΕΠ που θα προκύψει από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού.

ΥΓ: Μόλις στο 26,6% των συνολικών καταθέσεων των νοικοκυριών οι προθεσμιακές τον Αύγουστο (από 37,3% το Δεκέμβριο του 2019), ποσοστό που αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες.

 

REVOIL: Η εισηγμένη εταιρεία συνέχισε και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο να μειώνει τον τραπεζικό της δανεισμό, επιτυγχάνοντας βήμα βήμα τον στόχο που έχει θέσει εδώ και χρόνια.

Έτσι, ο δανεισμός από τα 42,7 εκατ. της 31ης Δεκεμβρίου του 2017 έκλεισε στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου στα 35 εκατ. ευρώ, μιλώντας έτσι για μια μείωση της τάξεως των 7,7 εκατ. σε 3,5 χρόνια.

Η υποχώρηση μάλιστα του καθαρού δανεισμού (net debt) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν ακόμη μεγαλύτερη (στα 8,3 εκατ. ευρώ), καθώς τα διαθέσιμα της 31ης/12/2017 ήταν 1,35 εκατ. και της 30ής/6/2021 1,82 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή βοηθά αναμφίβολα τη Revoil να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και μεταξύ άλλων στο να τοποθετηθεί και αυτή στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κίνηση που ήδη ξεκίνησε μέσα στο 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v