Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2021

Ο Βενιζέλος και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» - Oχι και τόσο ψηφιακή εφορία: Οδύσσεια για ένα... φάκελο!

Ο Βενιζέλος και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» - Oχι και τόσο ψηφιακή εφορία: Οδύσσεια για ένα... φάκελο!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το θάρρος να μιλήσει για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Για το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες σε αριθμό θανάτων από Covid-19, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας καυστικά ότι «αδιαφορούν όλοι».

Κάλεσε δε τόσο την επιστημονική κοινότητα να τοποθετηθεί επ’ αυτού όσο και την κυβέρνηση. Θύμισε επίσης την έγκαιρη προειδοποίηση που είχε κάνει πέρυσι για τη Θεσ/νίκη, πριν γίνει ο κακός χαμός που όλοι ζήσαμε το Νοέμβριο, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα στοιχεία, πάντως, δικαιώνουν την παρέμβασή του. Όντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, για το διάστημα 14 με 27 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται μετά τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, με 48 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η επόμενη «δυτικοευρωπαϊκή» χώρα της ΕΕ είναι η Ισπανία με 19 νεκρούς ανά εκατ. ενώ π.χ. η Ιταλία έχει μόλις 13, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 των νεκρών μας.

Ομοίως σε διάστημα μηνός (24/8 με 27/09), η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, πίσω και πάλι από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, ενώ σε όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 και μετά, βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας την 7η θέση σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο, στην «Ευρώπη των 27», ενώ είναι πρώτη μεταξύ των «δυτικοευρωπαϊκών» χωρών της Ενωσης!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο διάστημα (από τις αρχές Μαρτίου), η Ελλάδα έχει καταγράψει υπερδιπλάσιο αριθμό θανάτων από χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και υπερτετραπλάσιο (πάντα ανά εκατ. πληθυσμού) από την Πορτογαλία!

Χωρίς να το αντιληφθούμε ίσως, μέσα στο διάστημα από τον Μάρτιο και μετά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19… 8.175 Έλληνες, περισσότερο δηλαδή από όσους έχασαν τη ζωή τους στο πρώτο 12μηνο της πανδημίας! Μέσα δε στους μήνες της θερινής σεζόν (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.600 συμπολίτες μας.

To ερώτημα που θέτει ο κ. Βενιζέλος με γλαφυρότητα, είναι αν κάτι πάει λάθος και τι είναι αυτό; Προς το παρόν όμως, ούτε οι επιστήμονες ούτε η κυβέρνηση τοποθετούνται επί του θέματος…

ΥΓ: Φαρμακερές δύο αποστροφές του, η μία «δεν μπορεί να μην παίρνουμε (σ.σ. πολιτικό) κόστος για τίποτα» και η άλλη, «Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων».

 

ΕΦΟΡΙΑ: Συνεργάτης της στήλης χρειάστηκε να επισκεφθεί κεντρική ΔΟΥ για προσωπική του υπόθεση και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι εν έτει 2021, με τη χώρα να πραγματοποιεί -θεωρητικά τουλάχιστον- άλματα στην ψηφιοποίηση, κάποια πράγματα παραμένουν ως είχαν...

Και εξηγούμαστε: Αφού πέρασε την είσοδο μετά κόπων και βασάνων, εξηγώντας ότι η υπόθεσή του δεν γινόταν να επιλυθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, πήγε στο Κεφάλαιο για να υποβάλει αίτημα χορήγησης εγγράφων για υπόθεση κληρονομιάς.

Εκεί του είπαν να υποβάλει την αίτηση στο Πρωτόκολλο -το οποίο απείχε δύο γραφεία από την πρώτη υπηρεσία.

Πηγαίνοντας στο Πρωτόκολλο, του έδωσαν αριθμό και του είπαν να την παραδώσει στο Κεφάλαιο.
Ωστόσο, εκεί είχαν… διαφορετική γνώμη, στέλνοντάς τον εκ νέου στο Πρωτόκολλο για να το παραδώσει εκεί και να οδηγηθεί στο Κεφάλαιο με την τακτική αλληλογραφία.

«Α, δεν μπορώ να το παραλάβω», ανέφερε εκεί η κυρία, προκαλώντας εύλογη απορία. Ο λόγος ήταν ότι η αίτηση -που είχε μόλις παραληφθεί από το Κεφάλαιο και συμπληρωθεί στο γόνατο- δεν ήταν σε… κλειστό φάκελο, τον οποίο φυσικά δεν διέθετε η υπηρεσία.

Ο συνεργάτης μας απηυδισμένος έφυγε για να αγοράσει φάκελο, για να επιστρέψει μετά από 20 λεπτά ώστε να πάρει επιτέλους τον πολυπόθητο… αριθμό πρωτοκόλλου.

«Ευτυχώς που δεν τους έβρισες, γιατί δεν θα έκανες ποτέ τη δουλειά σου. Σε εκδικούνται», σχολίασε διπλανός… ταλαιπωρούμενος.

Συμπέρασμα: Η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία δεν λύνεται μόνο με ψηφιοποίηση. Προέχουν οι νοοτροπίες…

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Και τώρα… τρέχουμε στα καταστήματα. Ενα χρόνο προθεσμία έχουν Βρετανοί και «λοιποί» κάτοχοι να ξοδέψουν χαρτονομίσματα των 20 και των 50 λιρών που αποσύρονται.

Δεν είναι και λίγα. Τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία υπολογίζεται ότι έχουν συνολική αξία 24 δισ. στερλίνες.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, οπότε παύουν να γίνονται δεκτά στα καταστήματα.

Για όσα ξεμείνουν υπάρχουν οι τράπεζες και η BOE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v