Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2021

Oι VIP μπαταχτσήδες θυμήθηκαν ξανά τον... Αντρέα - Η «ανοικτή» ΑΜΚ της ΔΕΗ και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Oι VIP μπαταχτσήδες θυμήθηκαν ξανά τον... Αντρέα - Η «ανοικτή» ΑΜΚ της ΔΕΗ και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, όταν πωλήθηκε ένα από τα πρώτα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις, ο αγοραστής (private equity fund που δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στην εγχώρια αγορά) έκανε το εξής απλό: «σκάναρε», με διεθνή δικηγορικά γραφεία, τους μεγάλους οφειλέτες και βρήκε τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για έναν εξ αυτών.

Με «όπλο» την απειλή εκκίνησης διαδικασίας δέσμευσης, το fund πέτυχε να συμφωνήσει ο επιχειρηματίας στην πώληση των εμπράγματων εξασφαλίσεων, θέτοντας τέρμα στις όποιες δικαστικές εκκρεμότητες.

Δεν ξέρουμε αν τα παραπάνω ισχύουν, τα ακίνητα, πάντως, του επιχειρηματία μοσχοπουλήθηκαν και το fund ανάκτησε απαιτήσεις μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορμή να θυμηθούμε το παραπάνω περιστατικό είναι η αργή πορεία ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τη βασική ευθύνη να βαρύνει την Πολιτεία και τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Αντίθετα, τις τράπεζες και τους servicers βαρύνει η ευθύνη του παραδείγματος.

Επί σειρά ετών, διαβάζουμε στις κοσμικές στήλες για επιχειρηματίες, που, ενώ έχουν παράσχει προσωπικές εγγυήσεις σε υπερδανεισμένες ή και πτωχευμένες επιχειρήσεις, «βολτάρουν» με σκάφη στα ελληνικά νησιά ή πετάγονται για ψώνια και κοινωνικές εκδηλώσεις σε κοσμοπολίτικους διεθνείς προορισμούς.

Προφανώς, οι διαχειριστές των απαιτήσεων πιστεύουν τις απαντήσεις που τους δίνουν οι VIP μπαταχτσήδες για… δανεικά κότερα και... χορηγίες τρίτων. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι δεν έχουν καταφέρει, επί σειρά ετών, να καταστήσουν μια περίπτωση παράδειγμα. Έστω σε επίπεδο αστικού μύθου…

Τέλος, στις ρυθμίσεις/διακανονισμούς οφειλών, προκειμένου να σωθούν σημαντικά ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ακούμε ότι φοριέται πολύ η λύση που έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον γρίφο του πόθεν έσχες, όταν έπρεπε να κτίσει τη βίλα της Αγράμπελης.

Για να σώσουν τα ακίνητά τους από τον πλειστηριασμό, οι επιχειρηματίες σπεύδουν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν, δηλώνοντας ότι παίρνουν δάνειο από φίλους καθώς οι ίδιοι δεν έχουν εισοδήματα…

Έτσι, καθαρίζουν με τις υπόνοιες για «μαύρο» χρήμα…

 

ΔΕH: Αναρτήθηκε στην εταιρική ιστοσελίδα το σκεπτικό του Δ.Σ. για την ΑΜΚ με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. Οι μέτοχοι καλούνται να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. να αποφασίσει το ύψος της ΑΜΚ, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις των τραπεζών.

Αν λάβει την εξουσιοδότηση, το Δ.Σ. μπορεί τυπικά να αποφασίσει την έκδοση ως και 232 εκατ. μετοχών.

Γιατί η ΔΕΗ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να σηκώσει περισσότερα κεφάλαια, αν το κλίμα είναι ευνοϊκό; Επειδή μέρος του γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη ίδια συμμετοχή από το 20% που ζητούν οι τράπεζες, μια και δεν θα έχει εγγυημένη τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v