Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2021

Εθνική Ασφαλιστική: Η CVC κι ο… Σολομώντας - «Μετοχική δημοκρατία» στην Blackrock

Εθνική Ασφαλιστική: Η CVC κι ο… Σολομώντας - «Μετοχική δημοκρατία» στην Blackrock

BLACKROCK: Πειράματα με τη «μετοχική δημοκρατία», αλλά αρχικά… μόνο για λίγους τυχερούς ξεκινά ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο. Οπως ανακοίνωσε, θα δώσει σε κάποιους από τους μεγαλύτερους πελάτες του το δικαίωμα να ψηφίζουν στις ετήσιες συνελεύσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την επόμενη χρονιά, περισσότεροι από 1.000 πελάτες της BlackRock, οι οποίοι από κοινού έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από $2 τρισ., θα αποκτήσουν νέες επιλογές. Η μία είναι να ψηφίζουν για όλες τις εταιρείες στις οποίες γίνονται επενδύσεις, κάτι που είναι τεχνικά δυνατό, αλλά συνεπάγεται τεράστια γραφειοκρατία.

Η εταιρεία του Λάρι Φινκ θα δώσει σε κάποιους πελάτες την επιλογή να ψηφίζουν κατά το δοκούν για συγκεκριμένες εταιρείες ή προτάσεις, παίρνοντας απευθείας θέση για καυτά ζητήματα όπως η ενεργειακή μετάβαση ή οι αμοιβές στελεχών.

Η παραχώρηση περισσότερων επιλογών στους πελάτες συνιστά πλεονέκτημα σε μια ανταγωνιστική αγορά, γράφει ο διεθνής Τύπος. Kαι η εκχώρηση εξουσιών μπορεί παράλληλα να αποφέρει και κάποια πολιτικά οφέλη.

Το υπό διαχείριση ενεργητικό της Blackrock έχει αυξηθεί περίπου 40% τα τελευταία δύο χρόνια, στα $9 τρισ., και γι’ αυτό έχει μπει στο στόχαστρο πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, για παράδειγμα, έχει υποστηρίξει ότι η εταιρεία πρέπει να υπάγεται σε ρυθμιστικό πλαίσιο ανάλογο με τις «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» τράπεζες...

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ-CVC: Αναμενόμενες οι προσπάθειες του σωματείου των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να ματαιωθεί η πώληση της εταιρείας στο CVC και η επιστολή που εστάλη προς την DG Comp κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι εντονότερες αντιδράσεις θα προκύψουν από ανταγωνίστριες ασφαλιστικές εταιρείες (η Interamerican έχει εκφράσει ήδη τη δυσφορία της), αλλά και από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

«Πώς είναι δυνατόν, ο ανταγωνιστής μου να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών μου και των συνεργαζόμενων γιατρών μου;» είχε αναρωτηθεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος.

Πάντως, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα βγάλει μια «Σολομώντεια λύση» και το deal θα ολοκληρωθεί, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις.

 

KPMG: Πενήντα Έλληνες CEOs από την εγχώρια αγορά (εκπροσωπώντας 11 κλάδους της οικονομίας) συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έρευνα που τρέχει η KPMG παγκοσμίως και εκδήλωσαν και αυτοί την «αισιοδοξία» τους για την πορεία της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την προοπτική των εταιρειών τους.

Η διάθεση ωστόσο για επενδύσεις παραμένει χαμηλή (πέρα από το μέρος που αφορά σε επενδύσεις βιωσιμότητας, οι οποίες, μεταξύ μας, δεν αποτελούν την αιχμή για την εγχώρια επιχειρηματικότητα).

Μια σημαντική ωστόσο παράμετρος της έρευνας της KPMG είναι πως σε μεγάλο ποσοστό οι ερωτώμενοι CEOs είναι υπέρ των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Το σχόλιο του επικεφαλής της KPMG Ν. Βουνισέα σε ερώτηση της στήλης, απεικονίζει την πραγματικότητα, που πεισματικά αρνούνταν τα προηγούμενα χρόνια η εγχώρια επιχειρηματικότητα: «Μετά από 10ετή κρίση και αδυναμία πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια, ενδεχομένως οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τις προοπτικές τους μέσα από τη δυναμική των συνεργειών».

 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Αξία στις ετικέτες της Etpa Packaging βλέπει το Ellikonos 2 SCA Sicar, με partners τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό. Το fund επενδύει 5,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που στοχεύει σε βελτίωση μεγεθών και νέο κύκλο ανάπτυξης, μετά τις προκλήσεις της πανδημίας που τη φόρτωσαν νέα δάνεια.

Μιλάμε για τη μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκόλλητων ετικετών στην Ελλάδα και τη μόνη που κατασκευάζει πολυσέλιδες ετικέτες (για συνταγές, οδηγίες χρήσης, προφυλάξεις, πολύγλωσση πληροφόρηση κ.ά.). Διατηρεί εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, αποθήκες και γραφεία στην Αθήνα, καθώς και παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Λευκωσία.

Για το 2021 προωθεί νέα επένδυση περίπου 5 εκατ. ευρώ σε οικόπεδο που έχει αγοράσει στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, δίπλα στις εγκαταστάσεις της. Ο τζίρος της το 2020 ενισχύθηκε σε 15,3 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, αλλά γύρισε σε καθαρές ζημιές μετά από φόρους 195 χιλ. ευρώ από κέρδη 124 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ αύξησε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε 11,3 εκατ. ευρώ.

Για να βελτιώσει την ταμειακή της θέση, όπως αναφέρει ο ισολογισμός της, το 2020 έλαβε δύο νέα δάνεια, 2,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ και 1 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank με εγγύηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v