Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2021

Ο Μασούτης και η... αιθαλομίχλη - Χτίζει στόλο η Autohellas, φωτοβολταϊκό τα ΕΛΠΕ - Tip για το ομόλογο Μαρινάκη

Ο Μασούτης και η... αιθαλομίχλη - Χτίζει στόλο η Autohellas, φωτοβολταϊκό τα ΕΛΠΕ - Tip για το ομόλογο Μαρινάκη

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Τα τελευταία χρόνια, η αλυσίδα super market ακούγεται συχνά στην αγορά είτε ως στόχος εξαγοράς είτε ως συμμετέχουσα σε σενάρια περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο.

Ο άτυπος κανόνας «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» φαίνεται, εν μέρει, να ισχύει για την περίπτωσή της. Η οικογένεια δεν έχει ξεκόψει τη συζήτηση για πώληση της εταιρείας, ούτε τα σενάρια συγκέντρωσης (σ.σ. συνήθως περιλαμβάνουν το δίδυμο Μασούτης-ΑΒ, λόγω συμπληρωματικότητας δικτύου). Έχει, δε, δώσει mandate σε έμπειρο deal maker να συζητά πιθανές προτάσεις.

Προς το παρόν, όμως, εξάγεται μόνο καπνός, καθώς οι ζητούμενες αποτιμήσεις για πώληση ή/και συγχώνευση κρίνονται «αλμυρές» από τους υποψήφιους.

Τα τελευταία νέα, που έφτασαν στα αυτιά της στήλης, κάνουν λόγο για ζητούμενο EV/EBITDA 10 φορές, καθώς σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν κάποια πρόσφατα deals στο εξωτερικό (Morrison).

Η αλυσίδα έκλεισε το 2020 με EBITDA 60 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η… τιμή πόρτας, για την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, είναι τα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ, σε όρους enterprise value.

Τα ταμειακά της διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2020 στα 65,27 εκατ. ευρώ (29,8 εκατ. το 2019) και ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 86,27 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί, αν αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το παρελθόν, λόγω της ανάγκης των private equity funds να επενδύσουν τα κεφάλαια που δέσμευσαν από τους επενδυτές τους, υπάρξει φωτιά ή παραμείνει η… αιθαλομίχλη.

 

AUTOHELLAS: Ελεύθερες ταμειακές ροές 83 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος στο Α' εξάμηνο, ενώ επανήλθαν οι αγορές ενίσχυσης του στόλου. Στο Α' εξάμηνο ξόδεψε 99,7 εκατ. ευρώ για αγορά 7.000 ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και εισέπραξε από πωλήσεις 34 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, εξόφλησε πρόωρα 31,8 εκατ. ευρώ, που είχε μείνει ως υπόλοιπο χρηματοδότησης από την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2018. Μετά τη νέα τιτλοποίηση με την JP Morgan, προπλήρωσε, εντός καλοκαιριού, βραχυπρόθεσμο δανεισμό 50 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΠΕ: Αίτηση στη ΡΑΕ υπέβαλε η Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ, για χορήγηση άδειας κατασκευής μονάδας φωτοβολταϊκών, ισχύος 50 MW και αποθηκευτικής δυνατότητας 100 MWh, με χρήση συσσωρευτών στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της στην Ελευσίνα.

 

ΟΜΟΛΟΓΟ CPLP: Μεταξύ του 2,6% και του 3% θα κυμανθεί το επιτόκιο του πενταετούς διάρκειας ομολόγου της ναυτιλιακής CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη, με την εταιρεία να έχει δικαίωμα μερικής ή ολικής αποπληρωμής του: Μετά το πέμπτο ή το έκτο εξάμηνο στο 101,5, μετά το έβδομο και το όγδοο εξάμηνο στο 100,5 και μετά το ένατο στο 100.

Μια «λεπτομέρεια» που καλό είναι να γνωρίζουν οι επενδυτές, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τον προγραμματισμό των ταμειακών τους ροών.

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση για το ομόλογο ακούμε πως πηγαίνει πολύ καλά ήδη από την πρώτη ημέρα. Εγγραφές μέχρι την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v