Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2021

Οι τράπεζες, τα δάνεια και το… πέναλτι - Ο κίνδυνος του «δις εξαμαρτείν» - Μπαράζ προσλήψεων από Σκλαβενίτη

Οι τράπεζες, τα δάνεια και το… πέναλτι - Ο κίνδυνος του «δις εξαμαρτείν» - Μπαράζ προσλήψεων από Σκλαβενίτη

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Οι πολύ καλές επιδόσεις του ομίλου Σκλαβενίτη κατά τη χρήση 2020 καταγράφηκαν από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης.

Αυτό που πέρασε στα «ψιλά» είναι ότι ο όμιλος αύξησε πέρυσι το προσωπικό του κατά περίπου 2.500 εργαζόμενους και στο τέλος του 2020, απασχολούσε 30.251 άτομα. Η αύξηση του προσωπικού ήρθε κυρίως από τη μητρική (2.447 άτομα).

Οι δαπάνες μισθοδοσίας, ασφάλισης και οι λοιπές παροχές προς εργαζόμενους έφθασαν, ως εκ τούτου, σε 548 εκατ. ευρώ, από 494 εκατ. ευρώ το 2019.

Πάντα τέτοια…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Πολλή… σκόνη έχει σηκωθεί εσχάτως για το αν και πώς μπορούν να παράσχουν οι τράπεζες νέα χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων έχουν ρυθμισθεί αλλά δεν έχουν ταξινομηθεί ακόμη ως ενήμερα, είτε επειδή δεν παρήλθε το αναγκαίο χρονικό διάστημα ομαλής εξυπηρέτησης είτε επειδή δεν αποπληρώνεται κεφάλαιο.

Οι τράπεζες και οι servicers ζητούν να μπορεί να παρέχεται νέα χρηματοδότηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχει το εποπτικό «πέναλτι» της υποχρέωσης σχηματισμού αυξημένης πρόβλεψης, λόγω του αυξημένου προφίλ ρίσκου, που προκαλεί ο ρυθμισμένος παλαιός δανεισμός.

Η συγκυρία της εξόδου από την πανδημική κρίση και τα προγράμματα κρατικής στήριξης (Γέφυρα ΙΙ, step-up προγράμματα τραπεζών), σε συνδυασμό με την ανάγκη απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επιβάλλει την ταχεία επανένταξη των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Από την παραπάνω άποψη, η παροχή διευκολύνσεων αντιμετωπίζεται, όπως αντιλαμβάνεται η στήλη, θετικά. Υπάρχουν, βέβαια, όρια απαράβατα, όπως η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων. Είναι άλλο να αποπληρώνει κεφάλαιο μια εταιρεία που βρίσκεται σε ρύθμιση και άλλο μόνο τόκους, λόγω balloon αναδιάρθρωσης.

Υ.Γ.: Προς το παρόν, οι τράπεζες παρέχουν κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις με βιώσιμες ρυθμίσεις χρεών, λαμβάνοντας, όμως, ως εξασφαλίσεις επιταγές πελατών.

  

ΠΛΩΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Στη Βουλή ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση σχέδιο νόμου, που θα ρυθμίζει την ανάπτυξη και λειτουργία πλωτών αιολικών πάρκων.

Την κατάθεση του σχεδίου αναμένεται να προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Στα επίπεδα των υψηλών του περασμένου Αυγούστου κινούνται πλέον τα κρούσματα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με δεδομένα μέσου όρου των τελευταίων επτά ημερών. Ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων, στο ίδιο διάστημα, έφτασε τους 36 (!) κι ακόμη δεν έχουμε μπει στη χειμερινή περίοδο.

Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ήδη για 4ο κύμα, γεγονός που αποδέχεται και το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, ενώ σε 1-2 νομούς της Β. Ελλάδας καταργήθηκαν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου -με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών, στη πλειονότητά τους-, με επίκεντρο τη Θεσ/νίκη, οι περιοχές της χώρας με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού προετοιμάζονται για θρησκευτικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και εορτασμούς, με πλήθος κόσμου. Όπως πέρυσι.

Μήπως να θυμηθούμε την αρχαιοελληνική ρήση περί «δις εξαμαρτείν»;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v