Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2021

Το ντιλ-χρυσάφι για Cenergy και οι υποσχέσεις της CPI - Ο Πούτιν, το αέριο και τα μαθήματα

Το ντιλ-χρυσάφι για Cenergy και οι υποσχέσεις της CPI - Ο Πούτιν, το αέριο και τα μαθήματα

CENERGY: Με ενδιαφέρουν παρακολουθούν οι επενδυτές -και ιδιαίτερα οι μέτοχοι της Cenergy- τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου (Bloomberg), περί επικείμενων εξελίξεων σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, έτσι ώστε η πρώτη να μπορεί να εξάγει χωρίς δασμούς 3,3 τόνους χάλυβα ετησίως στη δεύτερη, με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η επιβολή δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ -επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ- έκλεισε ουσιαστικά για τα Σωληνουργεία Κορίνθου (θυγατρική της Cenergy, που παράγει χαλύβδινους σωλήνες μεταφοράς ενέργειας) την αμερικανική αγορά, όταν σ’ αυτήν κατευθυνόταν διψήφιο ποσοστό των συνολικών τους πωλήσεων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η ΣΩΛΚ αναζήτησε νέες αγορές ανά τον κόσμο, κερδίζοντας κάποια έργα παρά το αρνητικό περιβάλλον της εποχής που μεσολάβησε (βλέπε πανδημία και μέχρι πρότινος χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Στον βαθμό που τα δημοσιεύματα θα επαληθευτούν και η συμφωνία ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα παρουσιάζει προβλήματα στις «λεπτομέρειες», ελπίζεται ότι τα Σωληνουργεία Κορίνθου θα μπορέσουν να επιστρέψουν -έστω σταδιακά και ως ένα βαθμό- σε μια τόσο σημαντική αγορά και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ενέργεια παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

ΥΓ1: Τα Σωληνουργεία Κορίνθου έχουν ήδη ολοκληρώσει πρόσφατα πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγικότητάς τους και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανεβάσει το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών τους.

ΥΓ2: Στον τομέα καλωδίων της Cenergy, οι προοπτικές θεωρούνται έντονα ανοδικές, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κολοσσό της Orsted σχετικά με τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων να έχουν μειωθεί πλέον σε τόσο χαμηλά επίπεδα (μικρότερα του 0,05% συν ενίοτε κάποια κουπόνια αγορών), είναι εύλογο ότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς όψεως ή ταμιευτηρίου, με το σκεπτικό ότι «αφού οι τόκοι είναι ψίχουλα, γιατί να μην έχω τουλάχιστον τα χρήματά μου διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή;».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών από το τέλος του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 αυξήθηκαν κατά 15,4 δισ. ευρώ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα «πέταξαν» από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς 13,9 δισ. ευρώ!

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των προθεσμιακών επί των συνολικών καταθέσεων των νοικοκυριών από το 37,2% στα τέλη του 2019 «γκρεμίστηκε» στο 22,4% στο τέλος του φετινού Σεπτεμβρίου.

Όπως όλα δείχνουν, η συρρίκνωση των προθεσμιακών καταθέσεων θα συνεχιστεί και μάλιστα ίσως να ενταθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Αν τώρα οι τράπεζες διατηρήσουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα τα επιτόκιά τους για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα (πόσο μάλλον αν επιβάλουν κάποια στιγμή αρνητικά στα μεγάλα καταθετικά ποσά), τότε ουσιαστικά θα μιλάμε για το «τέλος» των προθεσμιακών λογαριασμών.

 

CPI: Παρά τις όποιες επιπτώσεις της πανδημίας και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η CPI έκλεισε στις 30 Ιουνίου του 2021 την ετήσια οικονομική της κρίση με αύξηση πωλήσεων και επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (από -175 σε +77 χιλ. ευρώ).

Η ρευστότητα της εισηγμένης διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα -παρά τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν-, με τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA να διαμορφώνεται στο 3,2 (2,65 εκατ. προς 826 χιλ. ευρώ).

Το P/E της μετοχής -σίγουρα- δεν είναι χαμηλό (102 φορές) με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 7,87 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προοπτικές ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να επιδράσουν πολύ θετικά και στη ζήτηση των «περιφερειακών» προϊόντων που προωθεί η εισηγμένη εταιρεία.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Πού οφείλεται η σημαντική πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τις τελευταίες μέρες; Στην «εντολή» Πούτιν να αυξηθεί ο ανεφοδιασμός των ευρωπαϊκών χωρών από την Gazprom, που οδήγησε σε προσδοκίες ότι εντός του Νοεμβρίου η ρωσική εταιρεία θα γεμίζει τις ευρωπαϊκές δεξαμενές, αποκαθιστώντας, τουλάχιστον εν μέρει, την ομαλότητα.

Γιατί έδωσε τώρα την εντολή ο Ρώσος ηγέτης;

Διότι προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι η λειτουργία του νέου αγωγού Nordstream 2 που θα φέρνει ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα (χωρίς να περνά από την Ουκρανία) δεν απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια είτε της Γερμανίας είτε της Ευρώπης.

Απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την πιστοποίηση του αγωγού από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, αφήνοντας στο περιθώριο τους επικριτές του αγωγού, δηλαδή τις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Απλά μαθήματα γεωπολιτικού «εκβιασμού», στη… ρωσική! Ας όψονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες που πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v