Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2021

H Eurobank, τα POS και η ΑΜΚ - Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη... ρύπανση - Καρτέλ και στο… σουβλάκι;

H Eurobank, τα POS και η ΑΜΚ - Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη... ρύπανση - Καρτέλ και στο… σουβλάκι;

AVE: Για λειτουργική κερδοφορία της AVE, που δεν βρίσκεται ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και για επιθυμία προκειμένου μελλοντικά η εισηγμένη να καθιερώσει μερισματική πολιτική και να μειώσει τα δανειακά της ανοίγματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας στο συνέδριο του ΧΑ για τα small caps.

Αλήθεια είναι πως μέσα από κινήσεις αναδιάρθρωσης (πώληση ζημιογόνων εταιρειών, εξαγορές άλλων, επεκτάσεις σε φιλόδοξα μέτωπα), αλλά και από τη χρηματική συμβολή του βασικού της μετόχου (ανάληψη χρεών, αυξήσεις κεφαλαίου), η AVE έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της θέση κατά τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, ο καθαρός δανεισμός της από τα 89,1 εκατ. που βρισκόταν στο τέλος του 2018, υποχώρησε στα 53,4 εκατ. το πρώτο φετινό εξάμηνο. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κύκλος εργασιών εκτοξεύθηκε (39,7 εκατ. ολόκληρο το 2018, 78,4 εκατ. στο πρώτο μισό του 2021) και οι λειτουργικές ζημίες του 2018 (-9,3 εκατ.) μετατράπηκαν σε θετικό EBITDA 1,586 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες της παρούσας χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη προκειμένου η εισηγμένη να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα η τρέχουσα αποτίμηση γύρω στα 70 εκατ. ευρώ δείχνει να είναι απαιτητική.

ΚΑΡΤΕΛ: Δεν γνωρίζουμε πόσοι πήραν χαμπάρι την εκτενέστατη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αναφέρεται σε πληροφορίες και ενδείξεις για «καρτέλ» σε διάφορα στρατηγικής σημασίας (για το πορτοφόλι του Έλληνα) αγαθά, τύπου παραδοσιακά γεύματα (λέγε το και σουβλάκι;) και αρτοσκευάσματα.

Να ξέρετε πάντως πως αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι τιμές παίρνουν φωτιά. Φοβόμαστε δε πως με δεδομένη τη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς, σε αυτού του είδους τα προϊόντα, δύσκολα θα βγάλει άκρη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως και να έχει, διαβάστε την ανακοίνωση, διότι οι (αρκετά… απειλητικές) διατυπώσεις έχουν πολύ ενδιαφέρον.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Ενόψει της κρίσιμης συνόδου COP26 για την κλιματική αλλαγή, μερικά στοιχεία με ενδιαφέρον από τους έγκριτους Financial Times, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και πόσο ανώφελα θα είναι όλα, αν δεν υπάρξει σχεδόν απόλυτη διεθνής συνεργασία:

Πέντε χώρες είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 50% των εκπομπών ρύπων στον πλανήτη. Κατά σειρά, Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία. ΚΑΜΙΑ από αυτές δεν κατέγραψε μείωση των ρύπων, από τον ένα χρόνο στον άλλο. Μόνο η Κίνα, δε, είναι υπεύθυνη σχεδόν για το ¼ των παγκόσμιων ρύπων, ενώ οι ΗΠΑ παίρνουν το πρωτάθλημα για τη μεγαλύτερη εκπομπή ρύπων «κατά κεφαλή». Η πέμπτη χώρα, η Ινδονησία, αύξησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά… 16% σε ένα χρόνο.

Πόσο ρυπαίνει η χώρα μας; Με βάση τα ίδια στοιχεία, κατατάσσεται στην 65η θέση μεταξύ 193 χωρών, με επιβάρυνση της τάξεως του… 0,18% στην παγκόσμια εκπομπή ρύπων CO2.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει αβίαστα ότι οι πιο σημαντικές χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι παραπάνω πέντε, ενώ ακολουθούν (με πολύ μικρότερη σημασία, συνολική επίπτωση της τάξεως του 10%) άλλες πέντε, κατά σειρά η Βραζιλία, η Ιαπωνία, το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Με άλλα λόγια, όσο φιλόδοξο κι αν είναι το πρόγραμμα κατά της κλιματικής αλλαγής που προωθεί η Ευρώπη, με δεδομένο ότι στους 10 μεγάλους, ευρωπαϊκή είναι μόνο η μία (Γερμανία, με παγκόσμια επίπτωση της τάξεως του 1,59%), ενώ από τις ανεπτυγμένες χώρες με την παραδοσιακή έννοια, μόνο μία είναι στην πρώτη πεντάδα με τη μέγιστη σημασία (ΗΠΑ), κι άλλες τρεις στη δεύτερη (Ιαπωνία, Γερμανία Καναδάς), γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ορισμένες εξ αυτών παραδοσιακά αντίπαλες της Δύσης (Κίνα, Ρωσία, Ιράν), ουσιαστική δουλειά δεν γίνεται!

Σύμφωνα με άλλες πηγές (οι FT δεν δίνουν συγκεντρωτικά στοιχεία), αθροιστικά η ΕΕ είναι υπεύθυνη για περίπου 18% των παγκόσμιων ρύπων, ήτοι κατατάσσεται δεύτερη πίσω από την Κίνα και πάνω από τις ΗΠΑ.

Πολύ σοβαρό ποσοστό μεν, αλλά όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ουδόλως επαρκές, αν η συνεργασία δεν είναι πραγματικά παγκόσμια, μεταξύ όχι μόνο φίλων αλλά και… εχθρών!

 

EUROBANK: Το ημερολόγιο θα γράψει Νοέμβριο και τότε θα μάθουμε το deal της Eurobank για την πώληση του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι συζητήσεις με έναν από τους δύο διεκδικητές συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και σύντομα θα υπάρξει η συμφωνία. Μαθαίνουμε ότι το τίμημα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, δηλαδή η τράπεζα θα πάρει καλό έσοδο, αλλά το ποιος θα είναι ο ξένος εταίρος (Wold Line ή Nexi) δεν έχει ακόμη κλειδώσει κατά 100%, αν και ο ένας φαίνεται να προηγείται.

Όσο για το αν η τράπεζα έχει στα σκαριά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι πηγές της στήλης επιμένουν πως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα… Και δεν μιλάμε για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v