Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2021

Aνατροπές στο αθηναϊκό real estate - Ο Άδωνις και το κόστος της «ελευθερίας» - Ποιος φταίει για το Πέραμα;

Aνατροπές στο αθηναϊκό real estate - Ο Άδωνις και το κόστος της «ελευθερίας» - Ποιος φταίει για το Πέραμα;

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: Μέσα σε 16 μέρες από την εφαρμογή των μέτρων «πλήρους ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους και την κατάργηση των μίνι λοκντάουν στις «κόκκινες περιοχές», ο μέχρι τώρα απολογισμός δείχνει αύξηση των κρουσμάτων κατά περισσότερο από 50% (χθες ο μέσος όρος επταημέρου ξεπέρασε το αντίστοιχο υψηλό του Αυγούστου κι έγραψε με τη βοήθεια και των πολύ αυξημένων τεστ, ιστορικό ρεκόρ), ενώ αργά αλλά σταθερά αυξάνεται και ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των νεκρών, που έχει φτάσει ήδη τους 37, αυξημένος κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με τις αρχές Οκτωβρίου.

Κι ακόμη οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη διπλή γιορτή στη συμπρωτεύουσα (που έγραψε χθες σχεδόν όσα κρούσματα και η… πενταπλάσια σε πληθυσμό Αττική) δεν έχουν ξεκινήσει…

Όπως δείχνει ξεκάθαρα ο «χάρτης» των κρουσμάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η συσχέτιση υψηλών κρουσμάτων και κυρίως νοσηλειών και θανάτων με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων είναι εξαιρετικά έντονη.

Ασφαλώς λοιπόν μεγάλο μέρος της ευθύνης για ό,τι συμβαίνει το έχει η στάση των αρνητών του εμβολιασμού. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει την πολιτεία από τις ευθύνες της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Μαζί και την οικονομία, που θα υποστεί νέο πλήγμα, αν η περαιτέρω εκτόξευση κρουσμάτων και θανάτων οδηγήσει σε κάποιου είδους σκληρότερου lockdown τις πιο ευαίσθητες περιοχές, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας τους.

Η αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία. Στη Λετονία, που έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους εμβολιασμένους, διότι αποφασίστηκε γενικό lockdown ενός μηνός.

Στην Αυστρία, πάλι, ο καγκελάριος προειδοποίησε προ ημερών ότι εάν υπάρξει κάλυψη σε πάνω από 600 κρεβάτια εντατικής θεραπείας (περίπου το 30% της συνολικής δυναμικότητας της Αυστρίας), ενδέχεται να επιτρέπεται η έξοδος ανεμβολίαστων από το σπίτι μόνο για συγκεκριμένους λόγους.

Στην Ελλάδα, παρεμπιπτόντως, έχουμε ήδη κάλυψη των ΜΕΘ σε ποσοστό 77,34%, με βάση χθεσινά επίσημα στοιχεία.

ΥΓ: Η στήλη δεν μπορεί να εξηγήσει με ποια κριτήρια αποφάσισε η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την όλη υπόθεση της Επιτροπής Ειδικών (που έχει εξαφανιστεί πλήρως από το προσκήνιο). Ούτε και τη δήλωση του Άδωνι στην τηλεόραση του Skai, ότι δεν θα γίνει lockdown, ό,τι και να λένε οι γιατροί(!)

 

ΠΕΡΑΜΑ: Πολλά λέγονται κι άλλα τόσα γράφονται για τη συμπλοκή στο Πέραμα, χωρίς όμως να θίγεται το μείζον για το μέλλον: Πόσο καλά εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους και ειδικότερα στον χειρισμό επικίνδυνων και απρόβλεπτων περιστατικών;

Πρόκειται για θέμα πολύ μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών και την «αναλογική» εφαρμογή βίας, έναντι των παρανόμων, αλλά και για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής (και της επαγγελματικής πορείας) των ίδιων των αστυνομικών!

Και μόνον το γεγονός ότι έπεσαν 30 ή και παραπάνω πυροβολισμοί από μικρή απόσταση δείχνει ότι κάτι πήγε στραβά την ώρα του συμβάντος. Αυτό το «κάτι» δεν έχει να κάνει με το αν οι αστυνομικοί ήταν καλοί ή κακοί, αλλά με την ποιότητα και την ποσότητα της εκπαίδευσής τους από το κράτος.

Κι αν ρωτήσετε τους περισσότερους αστυνομικούς, θα έχουν να σας πουν πολλά για τα κενά στην εκπαίδευση αλλά και τον εξοπλισμό τους...

 

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: «Τα επόμενα 7 χρόνια περίπου 200 κτίρια στο αθηναϊκό κέντρο θα αλλάξουν χρήση, χρήστες και πιθανώς ιδιοκτήτες», υποστήριξε ο επικεφαλής της Dimand Δ. Ανδριόπουλος από το βήμα της 22ης Prodexpo, δίνοντας τον «τόνο» της μεγάλης ανακατάταξης που προμηνύεται στην αγορά ακινήτων.

Η αναφορά αφορούσε στη μετακόμιση εννέα υπουργείων και η τοποθέτησή τους στο έργο ΣΔΙΤ ανάπλασης του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, τα σχέδια μετεγκατάστασης των κεντρικών γραφείων Eurobank και Πειραιώς στο Ελληνικό κ.ά., αλλά και στην αξιοποίηση των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων (ΙΚΑ στην Πειραιώς, Εφετείο στην πλατεία Δικαιοσύνης κ.λπ.), όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

Σύμφωνα δε με τις πρώτες εκτιμήσεις -όπως τις διατύπωσε ο κ. Ανδριόπουλος-, οι επενδύσεις στο real estate του αθηναϊκού κέντρου αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ.

 

ΣΤΕΓΑΣΗ: Για όσους παρακολουθούν την αγορά ενοικίων και απόκτησης στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκύπτει πως ακόμη και μικρομεσαία εισοδήματα βρίσκονται αποκλεισμένα. Δεν είναι τυχαίο πως δύο γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης κάνουν λόγο για την «κοινωνική κατοικία». Κατά την παρουσία του στο συνέδριο της Prodexpo, ο Ευθ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για την «Τράπεζα Γης» αλλά και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ακίνητα στο κέντρο της πόλης για τη στέγαση «νέων κατοίκων».

Με πιο προωθημένο σχέδιο εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί «ένα πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας γης ή ακινήτων, με σκοπό την εξυπηρέτηση της κοινωνικής στέγης», όχι μόνο σε Αθήνα και μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v