Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2021

Black Friday και στην τιμή του ρεύματος - Fake news και… Bad news - XA: «Λεφτά υπάρχουν» στην Πληροφορική

Black Friday και στην τιμή του ρεύματος - Fake news και… Bad news - XA: «Λεφτά υπάρχουν» στην Πληροφορική

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σε κλίμα Black Friday σήμερα και η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Μπορεί, βέβαια, να μην έχει μεγάλο σκόντο, σαν αυτά που διαφημίζουν τα εμπορικά καταστήματα, αλλά παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη μείωση που φθάνει στο 12,28%. Έτσι, από 285,24 ευρώ τη μεγαβατώρα που ήταν χθες, συμμαζεύτηκε σήμερα στα 250,22 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δίνοντας έτσι ένα περιθώριο στις υπόλοιπες τέσσερις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου α μην αγγίξει το επίπεδο των 300 ευρώ. Μεσολαβεί, εξάλλου, και το Σαββατοκύριακο, οπότε πέφτει η ζήτηση άρα και η τιμή και επομένως, θα μείνουν ουσιαστικά δύο μόνο «επικίνδυνες» μέρες.

Σήμερα, μας έσωσαν οι εισαγωγές. Σε όλη την Ευρώπη οι χονδρεμπορικές τιμές είναι πεσμένες, προφανώς, γιατί φουλάρουν αιολικά λόγω καιρού και ανέμου, οπότε εισαγάγαμε ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, ισορροπώντας έτσι την τιμή του φυσικού αερίου.

Η συμμετοχή των εισαγωγών στο ενεργειακό μείγμα είναι στο 13,42%, αξιόλογα αυξημένη από χθες. Για να έχουμε μια εικόνα, Βουλγαρία και Ρουμανία σήμερα έχουν μέση χονδρεμπορική τιμή στα 217,25 ευρώ τη μεγαβατώρα και η Σερβία στα 240,72 ευρώ/MWh. Η δε Γερμανία με το Βέλγιο παρουσιάζουν πολύ μεγάλη πτώση τιμής, που ξεπερνά το 22%.

Ας είναι καλά, λοιπόν, οι εισαγωγές. Τη σώσαμε σήμερα την παρτίδα!

 

ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Οι αντιδράσεις για το περίφημο άρθρο 191 του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι ισχυρές κι όχι μόνο από πολιτικούς της αντιπάλους ή τις δημοσιογραφικές οργανώσεις διεθνώς. Μόλις χθες ο Στέφανος Μάνος, που μόνο για... αριστερό ή Συριζαίο δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις, άσκησε δριμεία -και ειρωνική- κριτική με άρθρο του στα ΝΕΑ:

Το απόσπασμα: «Δεν μου απαντούν. Περιφρονούν τις απορίες μου. Γιατί; Ως πολίτης, ως ψηφοφόρος, δεν δικαιούμαι να αναρωτιέμαι και να ανησυχώ; Θέλει βέβαια προσοχή μήπως η ανησυχία μου, εκφρασμένη από τις στήλες του Τύπου, κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία, γεγονός που τιμωρείται βάσει του άρθρου 191 του αναμορφωμένου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Ποινικού Κώδικα με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Ένα άρθρο που θα ήταν λογικό να υπάρχει ίσως στον Ποινικό Κώδικα της Κομμουνιστικής Κίνας, αλλά δύσκολα γίνεται ανεκτό σε φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς της ΕΕ».

Αμέσως παραπάνω είχε θέσει -σε αυτό έρχεται δεύτερος μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο- το ερώτημα γιατί είναι τόσο πολλοί οι θάνατοι στην Ελλάδα, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Η απορία μου είναι μήπως στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι περισσότερα από όσα ανακοινώνονται, ώστε να δικαιολογείται ο υπερβολικός αριθμός θανάτων ή μήπως ο επιβεβαιωμένος αριθμός περιστατικών είναι σωστός αλλά χωλαίνει η νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν από Covid-19. Ή ο συνδυασμός και των δύο».

Ο κ. Μάνος δεν είναι ο μόνος που βρίσκει τη διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου του ποινικού κώδικα εξαιρετικά γενική, ασαφή και επικίνδυνη. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς, ακόμη και θετικά προσκείμενους προς την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδος. Τα... μαντάτα έχουν φτάσει μέχρι και το Αμέρικα, αφού η δημοσιογράφος της Washington Post στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός όχι απλώς ρώτησε αλλά επέμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, της διάταξης περί ψευδών ειδήσεων, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι είναι λάθος κίνηση, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο κατήφορο (slippery slope).

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Οτι θα... λάβει σοβαρά υπόψη του τις επισημάνσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου κι ότι η διάταξη μπήκε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Γεγονός που προξενεί απορία, δεδομένου ότι α) η διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και β) εκτός από τη δημόσια υγεία, αναφέρεται στην άμυνα, την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις.

Ολως περιέργως, οι συγκεκριμένες ερωτήσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου δεν υπήρχαν στη μεταφρασμένη βερσιόν που διένειμε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και δεν «έπαιξαν» βεβαίως σχεδόν... πουθενά στα ελληνικά ΜΜΕ, παρότι η πρόσβαση στο πρωτότυπο, μέσω Internet, είναι στην εποχή μας πανεύκολη!

Εκτός από τα fake news, υπάρχουν προφανώς και τα... bad news, που όμως «κόβονται» χωρίς να απαιτηθούν ποινικές κυρώσεις.

Κόβονται «οικειοθελώς»...


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Η φετινή εντυπωσιακή τους πορεία στο ταμπλό του ΧΑ συνδυάζεται από μεγάλη βελτίωση στις οικονομικές τους επιδόσεις.

Οι πέντε εταιρείες Πληροφορικής που έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το πρώτο φετινό εννεάμηνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) εμφάνισαν μέση αύξηση κύκλου εργασιών 41% και κερδοφορίας 94,5%, χωρίς να συνεκτιμήσουμε τα έκτακτα κέρδη του ομίλου Quest από την πώληση της Cardlink (η θυγατρική της Quest, Unisystems, πέτυχε στο εννεάμηνο άνοδο εσόδων 19,5% και προ φόρων κερδών 96,2%).

Μεγάλες αυξήσεις εσόδων και κερδών αναμένεται να παρουσιάσουν και άλλες εισηγμένες του κλάδου, όπως η Space Hellas, η Byte Computer και η Ίλυδα, ενώ αντίθετα, η Q&R προσβλέπει σε ουσιαστική ανάκαμψη επιδόσεων από το 2022.

Οι «αρκούδες» μιλούν για δείκτες P/E που προκαλούν έντονη ανησυχία, ενώ οι «ταύροι» εστιάζουν στις ευοίωνες προοπτικές του κλάδου ενόψει και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στους ακόμη μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές κερδών με τους οποίους διαπραγματεύονται οι μετοχές πληροφορικής στο εξωτερικό.

Από τις πέντε εταιρείες του πίνακα, οι τρεις (Quest, Entersoft και Profile) παρουσίασαν στο εννεάμηνο θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα και χρηματοοικονομικές επενδύσεις υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων), η Epsilon Net μηδενικό καθαρό δανεισμό παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο δεκαοκτάμηνο έχει υλοποιήσει μπαράζ σημαντικών εξαγορών, ενώ η Performance, που ήδη διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, θα βρεθεί και αυτή με θετικό καθαρό ταμείο, αμέσως μετά τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όπως φαίνεται, λεφτά υπάρχουν στον κλάδο της Πληροφορικής!
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v