Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2021

Πρώτα νομοθετεί και μετά… ξορκίζει η κυβέρνηση *Αρχισαν τα όργανα για το πάρκο-φάντασμα στα Χανιά

Πρώτα νομοθετεί και μετά… ξορκίζει η κυβέρνηση *Αρχισαν τα όργανα για το πάρκο-φάντασμα στα Χανιά

ΑΙΟΛΙΚΑ: Το «κόκκινο» που άναψε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ σε αιολικά πάρκα θυγατρικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην περιοχή των Αγράφων ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, πέραν από τις επιπτώσεις για την επένδυση του συγκεκριμένου ομίλου. Υπό την έννοια ότι όσο πάει και μεγαλώνουν οι αντιδράσεις δήμων, φορέων πολιτών, συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με ρυθμό μάλλον ταχύτερο από τη δημιουργία νέων αιολικών εγκαταστάσεων. Κι αυτό φαίνεται ότι αρχίζει να έχει επιπτώσεις.

Κοιτώντας πάντως τον σχετικό επίσημο χάρτη, προκύπτει σε εμάς τους αδαείς η αίσθηση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Νότια Εύβοια, αρχίζει ίσως να παρουσιάζεται και «υπερπληθυσμός» ανεμογεννητριών. Οπότε οι μελλοντικές επιλογές, μάλλον, χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Προφανώς έχει έρθει και η ώρα των υπεράκτιων πάρκων, να δούμε όμως πόσο γρήγορα και πόσο οργανωμένα θα κινηθεί επί του θέματος το αρμόδιο υπουργείο.

Προσώρας, το μόνο που υπάρχει, είναι μια γενικόλογη παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο.

 

ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ: Στο ίδιο έργο θεατές φοβάται η στήλη ότι θα γίνουμε στο θέμα της τρίτης δόσης.
Εδώ και ημέρες, κυβερνητικά στελέχη «πανηγυρίζουν» για τα ραντεβού που κλείνονται και την αύξηση των εμβολιασμών. Όπως στα τέλη Ιουνίου, οπότε πανηγύριζαν ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις σε εμβολιασμούς, ενώ ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για να αποδεχτούν στη συνέχεια τη σκληρή πραγματικότητα.

Τι γίνεται όμως με την τρίτη δόση; Όπως γνωστοποίησε προχθές ο Μ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν 2.827 επιλέξιμοι πολίτες. Εξ αυτών την έχουν κάνει 922 χιλιάδες (σ.σ. συν 48 χιλιάδες προχθές Δευτέρα), ενώ έχουν προγραμματιστεί 700 χιλιάδες ραντεβού. Εν πολλοίς, 1,2 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Αυτοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν εν δυνάμει «ανεμβολίαστοι» λόγω της μειωμένης προστασίας.
Μήπως αντί για πανηγυρισμούς πρέπει να εκπέμψουμε άλλο μήνυμα;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ούτε μια ούτε δύο αλλά τέσσερις φορές ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τους πολιτικούς συντάκτες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους ελέγχους και τα πρόστιμα στις εκκλησίες. Και πώς να μην ερωτηθεί, όταν, αφενός, η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ελέγχους και αφετέρου, ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αν γίνει έλεγχος από τις αρχές και βρεθεί ανεμβολίαστος, πρόστιμο θα επιβληθεί μόνο στον πιστό και όχι στην εκκλησία γιατί «ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού».

Παρά τις προσπάθειες, ξεκάθαρη απάντηση δεν δόθηκε. Χαρακτηριστικός ο διάλογος:

«Όταν θα διαπιστώνονται παραβάσεις, το πρόστιμο σε ποιον θα επιβάλλεται, στον πιστό ή σε κάποιον υπεύθυνο μέσα στην εκκλησία, αν υπάρχει κάτι τέτοιο;», ήταν το ερώτημα. Η απάντηση:

«Απάντησα και προηγουμένως. Νομίζω ότι η έμφαση σε ό,τι αφορά τα rapid test στην εκκλησία, πρέπει να δοθεί στο μήνυμα που και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας έχει δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος και η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών, αλλά και η Κυβέρνηση που το θεσμοθέτησε, ότι πρέπει για το επόμενο διάστημα, όσο διαρκεί αυτή η πολύ μεγάλη ένταση της πανδημίας, όσοι πιστοί δεν είναι εμβολιασμένοι, να πηγαίνουν με rapid test στις θρησκευτικές λειτουργίες. Να ακολουθήσουμε το πνεύμα του μηνύματος. Να ακολουθήσουμε το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου. Να πειθαρχήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο και τον Νόμο του ελληνικού Κράτους. Και από εκεί και πέρα, η ελληνική Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της, προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και η Εκκλησία θα συνδράμει με τον δικό της τρόπο και με τον δικό της ρόλο».

Να πειθαρχήσουμε στο νόμο ζητά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ας δούμε τι λέει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο για τους λατρευτικούς χώρους: σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, «διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ».

Σάββατο νομοθετούμε και Τρίτη το γυρίζουμε στο... παρελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο!


ΧΑΝΙΑ: Συνέχεια έχουν οι εξελίξεις σε σχέση με το βιομηχανικό πάρκο-φάντασμα των Χανίων, που αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, όπως μας ενημερώνουν οι έγκυρες πηγές μας. Ο ιδιώτης μέτοχος όχι μόνο κατέθεσε αίτημα διαχειριστικού ελέγχου έναντι της διαχειρίστριας εταιρείας και του νόμιμου εκπροσώπου της, που θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, αλλά εξασφάλισε προσφάτως και προσωρινή διαταγή.

Κατά την οποία, το Πρωτοδικείο Χανίων απαγορεύει στην εταιρεία τη λήψη οποιασδήποτε μορφής πίστωσης που υπερβαίνει «συνολικά και σωρευτικά» το ποσό των 300.000 ευρώ, χωρίς τη «ρητή και έγγραφη» συναίνεση του ιδιώτη μετόχου.

Θυμίζουμε ότι ο ιδιώτης μέτοχος κατέχει το 30% της εταιρείας που ελέγχει το (μελλοντικό προς το παρόν) πάρκο. Το οποίο «δημιουργείται» τα τελευταία… 11 χρόνια, κάτι που μάλλον πρέπει να αποτελεί ρεκόρ!

Ο ιδιώτης μέτοχος που δέσμευσε στην υπόθεση σημαντική ακίνητη περιουσία διατείνεται ότι «φως δεν έχει δει» κι ότι η διοίκηση της εταιρείας, στην οποία έχουν πλειοψηφική συμμετοχή το… Επιμελητήριο των Χανίων(!) και μια θυγατρική της Τράπεζας Χανίων (που τελεί υπό συγχώνευση με την Παγκρήτια), έχει παραδώσει «εν λευκώ» τη διοίκηση της εταιρείας, επισήμως, στον γενικό διευθυντή, ο οποίος δεν είναι καν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v