Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2021

Το «νεύμα» της ΕΚΤ στην Πειραιώς - Πρωτοφανείς κινήσεις στην πετρελαϊκή αγορά - Σφηνάκια για ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Medicon

Το «νεύμα» της ΕΚΤ στην Πειραιώς - Πρωτοφανείς κινήσεις στην πετρελαϊκή αγορά - Σφηνάκια για ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Medicon

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κινητικότητα πελατών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσιάζει η ιστοσελίδα allazorevma.gr, η οποία επεξεργάστηκε το σχετικό υλικό που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ ανά τρίμηνο.
Η ΔΕΗ μείωσε μεν το ποσοστό της στη χαμηλή τάση (μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στο 9μηνο του 2021, αλλά εμφανίζεται να έχει συγκρατήσει τον ρυθμό αποχώρησης πελατών της, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Αντίθετα, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ενισχύσει τα μερίδιά τους φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕH έχασε φέτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου 218.000 μετρητές, περιορίζοντας το μερίδιό της στο 74,2%, έναντι 77,78% που είχε στα τέλη του 2020. Στο 9μηνο του 2020 είχε χάσει 295.000 πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, κερδισμένοι εμφανίζονται οι ιδιώτες προμηθευτές, με την Protergia της Mytilineos να διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση, με μερίδιο 4,07% έναντι 3,60% στις 31/12/2020. Η Elpedison από 3,44% πήγε στο 3,75% και η ΗΡΩΝ από 2,89% στο 3,41%.

Βέβαια, ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η μετακίνηση πελατών από τον Οκτώβριο και μετά, με τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος να έχουν εκτοξευθεί. Θα επηρεάσει και πώς η εξέλιξη αυτή την αλλαγή προμηθευτή;

Υπομονή έως τον Φεβρουάριο, οπότε θα δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τα στοιχεία...

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πρωτοφανείς εξελίξεις απαιτούν πρωτοφανείς αντιδράσεις. Όπερ και εγένετο στον χώρο της ενέργειας, με την ταυτόχρονη κίνηση ισχυρών κρατών να προχωρήσουν σε απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων ώστε να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών και την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η... ανάγκη έφερε κοντά ΗΠΑ και Κίνα. Από κοινού με Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα και Μεγάλη Βρετανία ρίχνουν στην αγορά 50 εκατομμύρια βαρέλια.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι «καθαρίσαμε». Και αυτό γιατί ήδη το πετρελαϊκό καρτέλ ζυγίζει τις αντιδράσεις του. Πηγές τους διαμηνύουν ότι μπορεί να μπουν στο συρτάρι σχέδια για μελλοντική αύξηση της παραγωγής.
Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί να ακυρώσει στην πράξη τα οφέλη της «απελευθέρωσης».

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΤ1: Χωρίς τη λήψη προέγκρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταβάλει από το 2022 η Πειραιώς κουπόνι στους κατόχους των Additional Tier I ομολογιών, τις οποίες εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πληροφοριακό δελτίο της έκδοσης αναφερόταν η ρήτρα καταβολής μερίσματος (σ.σ. κουπονιού), κατόπιν έγκρισης από τον επόπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ απάλειψε τη σχετική υποχρέωση, μετά την υλοποίηση άνω του 90% του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της (πρόγραμμα Sunrise). Ως εκ τούτου, κατά τη δεύτερη πληρωμή κουπονιού (Ιούνιος 2022), η Πειραιώς δεν θα ζητήσει έγκριση. Για την πρώτη καταβολή, τον επόμενο μήνα, υποχρεούται να το πράξει.

Πρόκειται για το πρώτο θετικό σήμα από την ΕΚΤ, ενώ η Πειραιώς αναμένει και μείωση κατά 0,25% της εποπτικής απαίτησης για το Pillar II, που θα τη φέρει στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, χωρίς πρόσθετη κεφαλαιακή επίδραση. Από τις συναλλαγές Sunrise III και Dory η Πειραιώς περιμένει ζημιά της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ από τις εναπομείνασες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης 350 με 400 εκατ. ευρώ

Στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τη διοίκησή της, η Πειραιώς θα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,5% και Fully Loaded CET 1 μεταξύ 9,5% με 10%. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα, για το 2022, αναμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για κερδοφορία έχουν λάβει ως βάση το υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Άλλη μια μετοχή που με βάση τα ανακοινωθέντα κέρδη εννεαμήνου (+3,54 εκατ. ευρώ, έναντι -1,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) φαίνεται να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E -και λίγο πάνω από τη λογιστική της αξία- με βάση τις αναμενόμενες επιδόσεις του 2021.

Τα φετινά βέβαια κέρδη επηρεάστηκαν (συγκυριακά) θετικά από την εκτόξευση της τιμής του αλουμινίου, άρα σε κάποιο βαθμό -ενδεχομένως- δεν είναι διατηρήσιμα. Από την άλλη, όμως, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται μπροστά μας, με τον όγκο εργασιών της εισηγμένης να επηρεάζεται από την πορεία των επενδύσεων και της οικοδομικής δραστηριότητας στην οικονομία.

 

MEDICON HELLAS: Σημαντικά οφέλη προκύπτουν για τη Medicon Hellas από τον πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού που διεξάγονται φέτος. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για την εισηγμένη η μείωση των τακτικών χειρουργείων στα κρατικά νοσοκομεία που παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Γιατί με αυτό τον τρόπο, περιορίζεται -ή καλύτερα αναβάλλεται- η ζήτηση των νοσοκομείων για παραγγελίες υλικών από την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v