Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2021

Τα καλά και τα κακά νέα από Γερμανία - Δασικοί χάρτες, συντάξεις και υγεία, τα... φάουλ της Αθήνας

Τα καλά και τα κακά νέα από Γερμανία - Δασικοί χάρτες, συντάξεις και υγεία, τα... φάουλ της Αθήνας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει καλά και κακά νέα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Η σχεδόν σίγουρη πλέον τοποθέτηση του ηγέτη του FDP, του «σκληρού» Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί κακό νέο για την υπερχρεωμένη Ελλάδα, που μετά από μια 12ετία κρίσης πάνω στην κρίση, επιδιώκει να ανακάμψει κι όχι να ξαναμπεί σε υποχρεωτική λιτότητα, αλλά και για την Ευρώπη, που επιδιώκει μια πιο ισορροπημένη πολιτική για να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ Βορρά - Νότου.

Τα καλά νέα αφορούν την τοποθέτηση της Αναλένα Μπέρμποκ, ηγετικού στελέχους των «Πρασίνων» στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, κι αυτό διότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Ουδέν κακόν, αμιγές καλού, λοιπόν. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι σε αυτή την κυβέρνηση καλούνται να συνυπάρξουν πολύ διαφορετικές απόψεις, σε κρίσιμα, στρατηγικής φύσεως, θέματα. Κάτι που στην πράξη, δεδομένων των πολύ κρίσιμων διλημμάτων που θέτει η ίδια η οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική συγκυρία, ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμη και για μια χώρα συνηθισμένη στις διακομματικές κυβερνήσεις όπως η Γερμανία.

ΥΓ: Το πόσο ΔΕΝ επιθυμούσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες να γίνει ο Λίντνερ υπουργός Οικονομικών φάνηκε ξεκάθαρα από σειρά άρθρων και παρεμβάσεων στα ΜΜΕ εκτός Γερμανίας, που τάχθηκαν ενάντια στην επιλογή αυτή. Κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

 

ΜΕΡΚΕΛ: Η απερχόμενη καγκελάριος έθεσε θέμα για σύντομο lockdown εμβολιασμένων και μη (δύο εβδομάδων) στην ηγεσία της επερχόμενης νέας κυβέρνησης, κι εκείνοι είπαν όχι, διέρρευσε χθες η Bild. Η στήλη εικάζει ότι η έμπειρη κα Μέρκελ φρόντισε να κάνει hedging για την πολιτική της υπόληψη, λίγο πριν παραδώσει επίσημα την εξουσία.

Στην περίπτωση που ξεφύγει η ήδη δύσκολη κατάσταση, θα ισχύει το «εγώ το είπα, εκείνοι αρνήθηκαν».

ΥΓ: Αν διερωτάστε πώς γίνεται η Γερμανία που διαθέτει το ισχυρότερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, να «βογκάει» ήδη από την πίεση με μικρότερο, αναλογικά, αριθμό διασωληνωμένων σε σύγκριση με την Ελλάδα, αλλά να… αντέχει το ΕΣΥ, κι εμείς την ίδια απορία έχουμε.

 

ΥΓΕΙΑ: Εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα είχε αναλάβει σαφή δέσμευση ως προς την οργάνωση συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά πηγαίνει από καθυστέρηση σε… καθυστέρηση. Έτσι, μαθαίνουμε από τη 12η Έκθεση Αξιολόγησης ότι θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα νέο νομοσχέδιο, με στόχο να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Και να... προλάβει τη 13η αξιολόγηση.

 

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Καθυστερήσεις και εδώ, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Πού αποδίδονται ως ένα βαθμό; Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η Κομισιόν καταγράφει τη «δικαιολογία» αλλά θυμίζει ότι οι επανειλημμένες παρατάσεις θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Δεν φαίνεται δε να πολυπείθονται ότι οι δασικοί χάρτες θα έχουν επικυρωθεί έως τα μέσα του 2022, όπως υποστηρίζουμε…

 

ΤΧΣ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κυβέρνηση αναμένεται να το έχει καταθέσει μέχρι τα τέλη του χρόνου.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όχι πως δεν το ξέραμε, αλλά ας το καταγράψουμε: 14% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις κατοικίες με βάση τα στοιχεία Οκτωβρίου…

 

ΕΞΟΦΛΗΣΕΙΣ: Πρόωρη αποπληρωμή του εναπομείναντος 1,8 δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ προωθεί το ΥΠΟΙΚ. Εξοφλούνται και 5,3 δισ. ευρώ από το δάνειο του πρώτου μνημονίου.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Με τον αραμπά κινείται το υπουργείο Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις. Συνολικά 359 εκατ. ευρώ χρωστούσε τον περασμένο Ιούλιο. Τρεις μήνες αργότερα, χρωστούσε 360 εκατ.!

Η απόκλιση από τον στόχο φτάνει τα 251 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται δε νέα δέσμευση ότι θα λυθεί το πρόβλημα στα μέσα του 2022…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v