Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2021

Η πανδημία, ο Κύρτσος και ο Μπογδάνος - ΕΕ: Μέτρα για την… επόμενη ενεργειακή κρίση - Ζεστός για εξαγορές ο Δ. Βιντζηλαίος

Η πανδημία, ο Κύρτσος και ο Μπογδάνος - ΕΕ: Μέτρα για την… επόμενη ενεργειακή κρίση - Ζεστός για εξαγορές ο Δ. Βιντζηλαίος

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μικρό καλάθι κρατάνε οι εμπλεκόμενοι στην ενέργεια, για τα μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν σήμερα, σε σχέση με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Διότι θεωρείται πολύ πιθανό ότι η «συνταγή» της θα αφορά την… επόμενη κρίση.

Το μενού της Κομισιόν φέρεται να περιλαμβάνει προτάσεις για την «κοινή αποθήκευση» ποσοτήτων φυσικού αερίου από όσους το επιθυμούν και εργαλεία για κοινές αγορές, χωρίς όμως θεμελιώδεις παρεμβάσεις στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών όπως επιθυμούν πολλές χώρες, στο Νότο και στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται πολύ το φαινόμενο της «ενεργειακής φτώχειας». Με ισχυρότερες μεταξύ αυτών, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η «λεπτομέρεια» είναι ότι οι προτάσεις αυτές θα γίνουν σε μια περίοδο περαιτέρω όξυνσης της ενεργειακής ακρίβειας, με την τιμή της μεγαβατώρας να κινείται πάνω από τα 300 ευρώ σήμερα στη Γαλλία (346 ευρώ!), την Ιταλία (342 ευρώ!), την Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ «φωτεινή εξαίρεση» των ημερών αποτελεί η Ελλάδα, η οποία για δεύτερη συνεχή ημέρα εμφανίζεται να έχει τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, με «μόλις» 222,75 ευρώ.

Έτσι όπως πάει (δείτε και το χθεσινό σχόλιο) θα ευχόμαστε να φυσάει μανιασμένα και να βρέχει νυχθημερόν!

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Δύσκολο να πει κάποιος ποιος ασκεί σκληρότερη κριτική στην κυβέρνηση για τις εκατόμβες νεκρών του τελευταίου διμήνου, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο, με τα σχεδόν καθημερινά τουίτ του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χθεσινό, μετά την ανακοίνωση 130 νέων νεκρών, ότι «οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

 

Το σίγουρο είναι ότι η κριτική αυτή (και κυρίως το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Μαξίμου ή την επίσημη Νέα Δημοκρατία) εκνευρίζει αφάνταστα τον -διαγραφέντα από την ΚΟ βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος πρόσφατα εξαπέλυσε… τορπίλες με δικό του τουίτ,  χτυπώντας και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια:

ΕΞΑΓΟΡΕΣ: Άνοιξε η όρεξη του Δημήτρη Βιντζηλαίου, του επενδυτή που ανέλαβε την τύχη της Creta Farm. Ο ίδιος δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στην εξαγορά μιας ακόμη εταιρείας. Όπως μαθαίνουμε, δραστηριοποιείται στην παραγωγή κατεψυγμένης ζύμης.

Δεν είναι, όμως, η μόνη εταιρεία που κοιτάζει το διάστημα αυτό ο Δημήτρης Βιντζηλαίος. Όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, ο επιχειρηματίας «σκανάρει» 3-4 εταιρείες από τον κλάδο της κατάψυξης, ενώ ζεστός παραμένει και για μια ακόμη εταιρεία που είχε «χτυπήσει» και στο παρελθόν, αλλά τελικά οι διαγωνισμοί -γιατί ήταν πολλοί- πώλησης απέβησαν άκαρποι.

Τότε εκτός από τον Βινζηλαίο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει τρεις ακόμη εγχώριοι επενδυτές και ο Ινδός Taizoon Khorakiwala της SwitzGroup. Σήμερα, τη συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατάψυξη με ένα εποχικό προϊόν και διαθέτει και δίκτυο καταστημάτων τη «φλερτάρουν» τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Πού θα κάτσει η μπίλια θα φανεί στην αυγή του 2022 και θα εξαρτηθεί από το «κούρεμα» των οφειλών της.

 

PREMIA PROPERTIES: Στην Αθήνα θα γίνει τελικά και όχι στην Κορινθία η επένδυση των εταιρειών Theracell και Orgenesis (εισηγμένη στο Nasdaq), που ενέκρινε πρόσφατα η διυπουργική επιτροπή και αφορά τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και η Premia Properties, καθώς αυτή είναι που θα αγοράσει το ακίνητο και θα το εκμισθώσει μακροχρόνια στους επενδυτές.

Με την κίνηση αυτή, η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της, επεκτεινόμενη σε ακίνητα που σχετίζονται με την υγεία και την καινοτομία. Τόσο η συγκεκριμένη κίνηση όσο και άλλες επικείμενες θα χρηματοδοτηθούν μέσα από την έκδοση εταιρικού ομολόγου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται για τον προσεχή Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v