Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2021

Attica Bank: Tο ερώτημα των 151 εκατ. - Τουρκικό παιχνίδι στις εξαγωγές - Σφηνάκια για Ελληνικό και Premia

Attica Bank: Tο ερώτημα των 151 εκατ. - Τουρκικό παιχνίδι στις εξαγωγές - Σφηνάκια για Ελληνικό και Premia

ATTICA BANK: Κάπου στη μέση τα βρήκαν ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington για τον επιμερισμό του βάρους της τρέχουσας αύξησης κεφαλαίου, που υλοποιεί η Attica Bank, ως 240 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ήθελε να βάλει 135 με 137 εκατ. ευρώ στην εν εξελίξει ΑΜΚ, με τον επενδυτή (ΤΜΕΔΕ-Ellington) να τοποθετεί περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ ήθελε να βάλει πολύ λιγότερα κεφάλαια. Τελικώς, μετά τις βελτιωτικές, ανέβασε την προσφορά του σε περίπου 62 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα βάλει, όπως ανακοινώθηκε, το ποσό των 150,7 εκατ. ευρώ.

Το πώς θα αποεπενδυθεί το ΤΧΣ χωρίς να χάσει τα 151 εκατ. ευρώ, όπως διαρρέεται, δεν έχει εξηγηθεί. Γνωρίζουμε μόνο ότι μετά το πέρας της εν εξελίξει ΑΜΚ, θα ξεκινήσει due diligence από την Ellington και πιθανώς Asset Quality Review από την ΤτΕ, για να οριστικοποιηθεί ο τελικός λογαριασμός εξυγίανσης της Attica.

Με τον λογαριασμό οριστικοποιημένο και το business plan ανάπτυξης συμφωνημένο, θα ακολουθήσει νέα ΑΜΚ και ταυτόχρονη έκδοση ΜΟΔ. Μάντεις δεν είμαστε, αλλά εικάζουμε ότι αθροιστικά (σ.σ. σε δύο ΑΜΚ και ΜΟΔ) το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington δεν θα βάλει ποσό υψηλότερο των 180 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός εξυγίανσης δεν θα ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, το ύψος της δεύτερης ΑΜΚ και του ΜΟΔ θα είναι αυξημένο και το πρόσθετο βάρος θα το επωμιστούν -αναλογικά- ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Ακούμε ότι το σχέδιο προβλέπει πως το ΤΧΣ θα πάρει πίσω τα λεφτά του με απόδοση, σε βάθος 7ετίας.

 

TURKISH AIRLINES: Στη σκιά της κατάρρευσης της λίρας η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «δουλεύει» με τρόπο που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές.

Έτσι μαθαίνουμε ότι ο τουρκικός αερομεταφορέας υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Τουρκικό Συμβούλιο Εξαγωγέων (ΤΙΜ) για την προσφορά μειωμένου κόστους σε Τούρκους εξαγωγείς, για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους.

Η εν λόγω συμφωνία επεκτείνει παλαιότερη, καλύπτοντας επιπλέον κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων όπως ιχθυηρά, φρέσκα φρούτα/λαχανικά.

Προσφέρει εκπτώσεις έως και 35% για 46 προορισμούς σε 35 χώρες.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Σήμερα κληρώνουν -κατά πάσα πιθανότητα- οι εργολαβίες για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό. Οι δημοπρασίες είναι της τάξης των 250-300 ευρώ (ενδεχομένως και λίγο παραπάνω λόγω της διαταραχής στην αγορά πρώτων υλών).

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για δύσκολα έργα, ειδικά της υπογειοποίησης της παραλιακής, που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον σύμπασας της κατασκευαστικής αγοράς.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Μια ακόμα ανάπτυξη της Dimand φέρεται να ενδιαφέρει την Premia, η οποία μετά την απόκτηση των διαμερισμάτων στον Άγιο Διονύσιο, ήδη μισθωμένα στους εργαζομένους της Teleperformance, αναμένεται να αποκτήσει μια ακόμη συγγενή ανάπτυξη.

Στην άλλοτε βαριά βιομηχανική περιοχή του Πειραιά, η Dimand έχει αναλάβει την ανάπλαση και του εργοστασίου της μακαρονοβιομηχανίας «ΚΟΡΩΝΑ». Πολύ πριν την πανδημία, η Dimand ανέλαβε να δημιουργήσει διαμερίσματα στην εν λόγω έκταση, με την Premia να έχει συμφωνήσει σήμερα πλέον να επενδύσει στον τομέα της social κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v